Dėl visuomenės dėmesio ir titulų varžysis pernai Klaipėdoje išleistos knygos

Kitą savaitę Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka paskelbs Klaipėdos metų knygos rinkimų pradžią. Daugiau nei mėnesį vyksiantis jau tradicija tapęs konkursas baigsis populiariausios ir gražiausios uostamiestyje 2013-aisiais išleistų knygų titulavimo iškilmėmis.

Apie renginio situaciją, jo tradiciją, prasmę bei tikslus kalbėjomės su Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriaus vedėja Birute Skaisgiriene, kuri kasmet suburia uostamiesčio knygų leidėjus pagarsinti savo naujienas ir pasivaržyti dėl visuomenės dėmesio.

Organizuoti – rimtas darbas

– Šiemetis Klaipėdos knygos konkursas bus jau 9-asis. Ar beprisimenate, kaip gimė jo idėja, kokia buvo pradžia? Kodėl to ėmėtės?

– Aš pati negaliu patikėti, kad jau devintasis. Tuoj pirmasis mažytis jubiliejus. O prasidėjo viskas labai spontaniškai ir netikėtai bendru kolektyvo sprendimu. Pamenu, 2006 metų pabaigoje Liepojoje surengėme Klaipėdoje išleistų knygų parodą. Gražus buvo renginys, pas kaimynus važiavome kartu su leidėjais pasipuikuoti savo knygomis. O jau gruodį Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka Meno skyriuje surengė pirmąjį Klaipėdos knygos konkursą.

Manau, kad uostamiesčio leidėjai dirba savo miestui, savo žmonėms, ir būtent jiems svarbiausia prisistatyti. Knygų konkurso dėka tai ir vyksta.

– O kaip tai vyksta? Kokia šio renginio organizatoriaus duona?

– Duona nėra labai lengva. Metų pabaiga visada įtempta. Baigiantis lapkričiui imu „zonduoti dirvą“, visais kanalais renku informaciją apie Klaipėdoje išleistas knygas. Būdavo daug paprasčiau, kol pagrindiniai leidėjai buvo stambiosios leidyklos: Klaipėdos universiteto leidykla (kuri vienintelė klesti ir dabar), Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė, „Druka“, neprastai laikėsi mažesnės uostamiesčio leidyklėlės „Libra Memelensis“ ir „Eglė“. Dabar situacija kiek kitokia. Užsitęsę „liesiausios karvės metai“ gerokai pakoregavo leidybą. S.Jokužio leidyklos-spaustuvės ir „Drukos“ leidybinė veikla suspenduota. Mažosios leidyklėlės dar kruta, bet situacija nėra gera. Kiekvienais metais nerimauju, ar įvyks konkursas, ar bus ką pristatyti ir kam konkuruoti. Ieškau pavienių leidėjų – Klaipėdos įmonių, kūrybinių organizacijų, muziejų – leidinių. Dėkoju už pagalbą kolegėms iš miesto didžiųjų bibliotekų, asmeniškai S.Jokužiui ir Birutei Mazienei, nes S.Jokužio spaustuvė visada atveria man duris, ir čia lyg lobyne surandu beveik viską, ko man reikia.

Jei ne maloni viešnagė šioje leidykloje praėjusių metų gruodžio viduryje, tikrai būčiau pražiopsojusi puikų Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus leidinį „Kova dėl Klaipėdos: įvykiai ir žmonės / Struggle for Klaipėda: Events and People“. Jis tuo metu kaip tik buvo spausdinamas. Parlėkusi iš leidyklos, tuojau pat puoliau skambinti Jonui Geniui. Kiek pasibranginęs jis sutiko pateikti knygą konkursui. Reikia ne tik atrasti knygą, bet dar ir leidėją prikalbinti. Bet visada pavyksta, labai džiaugiuosi tokiais savo laimėjimais.

Konkurso organizavimas – rimtas darbas. Be savo kolegių pagalbos nieko nenuveikčiau. Reikia ne tik parengti konkursą, bet ir raginti, kad žmonės domėtųsi knygomis, kad balsuotų.

Serga už visus

– Ar Klaipėdos knygų leidėjai, spaustuvininkai suinteresuoti šiuo renginiu? Ar jų interesas neslopsta?

– Neslėpsiu, kartais pagalvoju, o gal šiais metais leidėjai nenorės konkurso. Ir knygų lyg mažoka... Bet jie visada labai entuziastingai palaiko šią kultūrinę akciją ir noriai dalyvauja. Tada suprantu, kad pasirinkimo neturiu – teks padirbėti. Koks jų motyvas? Nėra geresnės progos prisistatyti visuomenei. Be to, puiki proga pasireklamuoti „Klaipėdos“ laikraštyje. Ir, neslėpsiu, svarbus įvertinimas – kiekvienas nori būti įvertintas, gauti ištikimojo renginio mecenato UAB „Mūsų laikas“ įsteigtą prizą. Konkursas yra konkursas. Čia kaip kare (juokiasi). O aš sergu už visus.

– Kas palaiko jūsų pačių – bibliotekininkų entuziazmą? Visuomenės susidomėjimas?

– Mūsų entuziazmą palaiko leidėjų entuziazmas. Jei jie pasyviai ir skeptiškai žiūrėtų į šį konkursą, gal kasmet mes jo nerengtumėme. Motyvuojame vieni kitus. Ir skaitytojai palaiko, žinoma. Jau nuo lapkričio dažnas, užsukęs į Meno skyrių, klausia, kada prasidės konkursas. Ar bereikia didesnio stimulo?

– Kaip per tuos metus pasikeitė konkurso situacija? Kaip manote, kas tam turėjo įtakos?

– Kaip jau minėjau, didžiosios leidyklos užleido savo pozicijas pavieniams leidėjams, kuriuos man labai nelengva „sužvejoti“, nes, išleidę svarbius miestui leidinius, jie nepuola girtis. Jei pražiopsojai knygos pristatymą, daugiau jos gali ir nebepamatyti. Privalomųjų egzempliorių nebegauna net Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės biblioteka. Seniau buvo viskas labai aišku: penkios leidyklos, kiekviena – po tris leidinius. O dabar nieko nežinai – nei kas, nei kaip bus. Čia kaip žvejyboje – ką pavyks sužvejoti (juokiasi).

Lojalūs savo leidėjams

– Turbūt galite palyginti ir kaip keičiasi konkurse dalyvaujančios knygos?

– Mūsų leidiniai gražėja, visais atžvilgiais tobulėja, gerėja jų poligrafinė kokybė. Ne visų, žinoma. Knygos rūbą nulemia lėšos. Jei jų nėra, tenka rinktis daug prastesnį apdarėlį. Vien gerų norų neužtenka, bet pastangos – akivaizdžios.
Klaipėdos universiteto leidyklos knygos galėtų konkuruoti daug rimtesniuose konkursuose. Ir konkuruoja, kaip žinome. Šauniai dirbo „Drukos leidybos grupė“. Visada ypatinga estetika pasižymi Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus albumai, novatoriškumu – Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro leidiniai.

– Kokias įžvelgiate Klaipėdos knygų leidybos, taip pat šio konkurso tendencijas? Jos, ko gero, glaudžiai susiję?

– Leidybos tendencijos – liūdnos. Sunku išgyventi leidėjams, sudėtingas darosi ir pačios knygos likimas. Anądien su Kęstučiu Demerecku kaip tik apie tai kalbėjomės. Matyt, ateis laikas, ir teks susitaikyti su neišvengiamais pokyčiais. Kaip automobiliai pakeitė arklius, taip elektroninė leidyba kada nors gali nukonkuruoti tradicinę. Tad tikrai nerengsime gražiausios elektroninės knygos konkurso (šypsosi). Bet aš noriu tikėti, kad visada bus žmonių, kuriems popierinė knyga bus vertybė. Esu viena iš jų.

– Savotiška konkurso įžanga kasmet tampa knygų paroda. Kuo ypatinga atidarytoji baigiantis 2013-iesiems?

– Šiais metais pakeitėme parodos koncepciją. Neapsiribojome tik Klaipėdoje išleistomis knygomis. Norėjome parodyti ir klaipėdiečių išleistas knygas kitur, ir kitų autorių knygas apie Klaipėdą. Tačiau parengus ekspoziciją paaiškėjo, kad klaipėdiečiai yra lojalūs savo leidėjams, tik vienas kitas ieško kitų leidyklų. Ir apie Klaipėdą daugiausiai knygų parašo patys klaipėdiečiai.

Konkuruos 15 leidinių

– Įdomu, kiek 2013-ųjų konkurse dalyvaus knygų ir jų leidėjų, spaustuvių?

– Devyni leidėjai pateikė 15 knygų. Klaipėdos universiteto ir „Libra Memelensis“ leidyklos – po tris, „Eglės“ leidykla – dvi knygas. Taip pat dalyvauja Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, Rytų Prūsijos dailės mylėtojų draugija „Nidden“, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius, AB „Klaipėdos vanduo“, Lietuvos marinistikos žurnalistų klubas „Marinus“ ir Pajūrio regioninis parkas, pateikę po vieną leidinį.

– Nuo kada, kur ir kaip bus galima su konkursiniais leidiniais susipažinti ir balsuoti už Klaipėdos metų knygą?

– Balsavimas prasidės sausio 6-ąją. Taigi pirmadienį laukiame visų konkurso paskelbimo ir rinkimuose dalyvausiančių knygų pristatymo ceremonijoje 16 val. Meno skyriuje.

Tradiciškai populiariausią knygą rinks skaitytojai, balsuodami 6-iuose didžiuosiuose Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniuose: Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8), Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9), Kalnupės filiale (Kalnupės g. 13), Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81A) ir „Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g. 49). Balsuoti bus galima elektroniniu paštu info@biblioteka.lt ir interneto svetainėje www.biblioteka.lt, kur taip pat bus galima susipažinti su visomis knygomis – konkurso dalyvėmis.

Gražiausią 2013 metų Klaipėdos knygą, kaip visuomet, rinks autoritetinga komisija.

– Kada paskelbsite laureatus?

– Konkurso finalas, apdovanojimai – vasario 14-ąją. Iki tol bus gražaus laiko skaitytojams apsispręsti, kurioms uostamiestyje pernai išleistoms knygoms atiduoti savo balsus. Kviečiame klaipėdiečius nelikti abejingiems, domėtis ir aktyviai balsuoti. Knygos ir leidėjų pastangos to tikrai vertos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių