Daininga vydūniečių vasara

Pasibaigus atostogoms, visiems įprasta dalytis įspūdžiais. Neeilinė ši vasara buvo ir Klaipėdos Vydūno gimnazijos jaunių chorui, kuriam vadovauja mokyklos direktorius Arvydas Girdzijauskas.

Prisiminimai – ilgam

Iš karto po Joninių choristai vėl rinkosi į mokyklą ir repeticijose lavino balsus, nes liepos mėnesį jų laukė net du labai svarbūs renginiai – jubiliejinė dainų šventė "Čia – mano namai" Vilniuje ir Pasaulio chorų žaidynės Rygoje.

Taip po savaitės repeticijų, liepos 4 d., kartu su kitais Klaipėdos dainininkais traukiniu išriedėjome į Vilnių.

Įspūdžiai iš Dainų šventės jose dalyvaujantiems išlieka visam gyvenimui. Pasididžiavimas savo šalimi, vieningumas, gražiausių lietuviškų dainų skambesys, suvokimas, kad visi čia susitinka dėl to paties tikslo, kad tūkstančiai žmonių dainuoja ne dėl to, jog reikia, o norėdami pajusti bendrystę ir dalytis, palieka gilų pėdsaką širdyse.

Smagu prisiminti repeticijas: keletą dienų namais virtusią mokyklą, lovas pakeitusius čiužinius, draugišką visų šventės dalyvių bendravimą, skambias, jaunatviška, klaipėdietiška dvasia trykštančias eitynes iš Katedros aikštės į Vingio parką, rimtį ir susikaupimą kartu su viso pasaulio lietuviais giedant "Tautišką giesmę". Grįžome po šventės kiek pavargę, bet be galo laimingi.

Subūrė draugystei

Vieną dieną pailsėję, persikrovę lagaminus liepos 9 d. jau važiavome į Rygą.

Šiemetėje Europos kultūros sostinėje Rygoje liepos 9–19 dienomis vyko didžiausios istorijoje 8-osios pasaulio chorų žaidynės.

Į Latvijos sostinę per šias dvi savaites atvyko apie 460 chorų, 27 tūkst. dainininkų iš 73 pasaulio šalių.

Manoma, kad tai buvo pats didžiausias chorinis įvykis iš visų, kada nors vykusių pasaulyje. Pasaulio chorų žaidynių pagrindinė mintis ir tikslas – ne tik suburti žmones iš viso pasaulio draugiškam konkursui, bet ir siekis per dainas paskatinti supratimą ir taiką tarp tautų.

Pasaulio chorų žaidynės vyksta kas dvejus metus vis kitame žemyne. Lietuvai šiose Pasaulio chorų žaidynėse atstovavo 10 chorų, tarp jų ir mes, Vydūno gimnazijos jaunių choras.

Olimpiados metu vyko daugiau nei 800 konkursinių pasirodymų. Chorai rungėsi dviejų tipų pasirodymuose: atviruose konkursuose (visi pageidaujantys) ir čempionų konkursuose (čempionato meno tarybos sprendimu).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių