Bus pristatyta B. Šarkos koliažų paroda

  • Teksto dydis:

Šiandien 18 val. uostamiesčio galerijoje „si:said“ (Galinio Pylimo g. 28) bus pristatyta Beno Šarkos koliažų paroda „Nuostabusis sapnuotojas“.

Paroda „Nuostabusis sapnuotojas“ tęsia 2013 m. kurtą ciklą „Rojus smegenų žievės peizažuose“. Tąkart Benas dekonstravo neurologų-psichiatrų graiko Georgo N.Koskino ir rumuno Constantino von Economo smegenų žievės tyrimų fotografijas, atspaustas 1906 m. Berlyne. Nervinių ląstelių topografijoje menininkas tapė galimo rojaus kontūrus.

Koliažų ciklas „Nuostabusis sapnuotojas“ sukurtas prieš šešerius metus, bet Lietuvoje bus tik pirmą kartą pristatytas. Šiame cikle panaudoti 6–7 dešimtmečių Niujorke leidžiamų žurnalų ir Naujosios Vilnios psichiatrijos ligoninės fotografijos. Autorius tęsia smegenų žievės tyrinėjimus. Rojaus paieškos neuronų geografiniame raizginyje persikėlė į išorinę aplinką. Vidinė emigracija iš savęs paties. Tarsi kino kadrais iš vadinamos realybės su budos šypsena jis montuoja savo sapną. Kaip ir kokiais daiktais, atributais, žodžiais, įvaizdžiais ir vaizdais kuriame rojų šiapus savęs?..

Benas Šarka (g. 1963) – alternatyvaus teatro kūrėjas: režisierius, aktorius, performansininkas, dailininkas. 1984–1988 m. studijavo režisūrą Valstybinės konservatorijos (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akdemija) Klaipėdos fakultetuose. 1987 m. įkūrė nepriklausomą Gliukų teatrą, kurio dauguma pasirodymų vyksta ne teatrinėse erdvėse (gatvėje, sandėliuose, aikštėse ir t.t.). Benas beveik tris dešimtmečius kuria ir gyvena Klaipėdoje. Vietos kultūrinės bendruomenės įvardijamas pirmuoju klaipėdietiškos kultūros amabasadoriumi (L.Kraniausko, A.Gedučio, A.Aciaus, S.Kraniauskienės, J.Viluckienės, E.Spiriajevo monografija „Klaipėdos diskursai 1990–2010 m.: sociologinė miesto tapatybių rekonstrukcija“, 2012, Klaipėdos universiteto leidykla), turinčiu išskirtinį autoritetą, su niekuo nesupainiojamą unikalų stilių. Benas Šarka ne tik reprezentuoja Klaipėdą, bet ir tapo šio miesto kultūros ikona, „prekiniu ženklu“.

Paroda veiks iki gegužės 26 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių