Atvelykio šventėje riedėjo margučiai

Pavasariu spinduliuojanti Atvelykio šventė sekmadienį viliojo klaipėdiečius į Klaipėdos etnokultūros centro kiemą.

Jaunimas ir vaikai rinkosi į tradicinę šventę, kuri rengiama prabėgus savaitei po Šv. Velykų.

Įvairiuose regionuose Atvelykio šventė vadinama įvairiausiais vardais – žemaičiai šią šventę pavadina ir „Velykikėmis“ ir „Mažosiomis Velykėlėmis“, Vidurio ir Šiaurės Lietuvos gyventojai – Vaikų Velykomis, o dzūkai – Pravadais (slav. – palydėtuvės). Tačiau tai daugiau jaunimui ir vaikams skirta šventė.

Per Atvelykį šeimininkės iš naujo virdavo ir margindavo margučius. Sekmadienį jaunosios mamos savo atžalas mokė marginti margučius.

Išpuošti įvairiausiomis spalvomis margučiai vos spėją nudžiūti jau ridinėjo mažųjų šventės dalyvių žaidimuose. Atvelykis nebūtų Atvelykiu, jei šventėje nebūtų margučių, jų ridenimo, žaidimų, kurie simbolizuoja žemės pabudimą po žiemos meto, judėjimą pirmyn.

Susirinkusieji į renginį laiką leido iš molio žiesdami indus. Atvelykio šventės keramikos dirbtuvėlėms vadovavo profesionalūs keramikai Jonas Vilimas ir Audrius Valčiukas. Smalsuoliai stebėjo, kaip jų rankose gimsta keraminiai dirbiniai, o drąsesni mėgino ir patys prisiliesti prie šio amato.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigos „Vaikystės sodas“ pedagogės kvietė pačius mažiausius šventės dalyvius lavinti pojūčius. Dailininkų iniciatyvos „Gyvas piešimas“ komanda įamžino Atvelykio šventės nuotaiką šventės dalyvių portretais.

Šventės svečius traukė Meno kiemo dirbtuvėse eksponuojama neįprastai numargintų kiaušinių paroda „Keramikiniai margučiai“. Parodai keramikinius margučius tradiciniais raštais išmargino Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro, Klaipėdos rajono Dovilų pagrindinės mokyklos keramikos būrelių nariai bei Klaipėdos lopšelių-darželių „Volungėlė“ ir „Rūta“ mažieji auklėtiniai.

Vyresnieji moksleiviai rungėsi kojūkų varžybose, kitose sportinėse rungtyse.

Renginyje pavasarišką nuotaiką kurstė Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro kolektyvai – „Kuršiukai“, „Alkiukai“, „Vorusnėlė“, o taip pat svečiai iš Palangos moksleivių klubo vaikų folkloro ansamblis „Kikilis“ bei Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ 2015 Klaipėdos krašto regioninio rato dalyviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių