Animacijos ir videožaidimų festivalis – Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Klaipėdoje vyks pirmasis tarptautinis Baltijos ir Šiaurės šalių animacijos ir videožaidimų festivalis „Beautiful Land of Nevermind” / „Nuostabi nerūpestinga šalis“, kviesdamas visą savaitgalį praleisti Kultūros fabrike. Jame vos per keturias dienas bus parodyta įspūdinga Lietuvoje dar nematytų animacinių filmų programa, kurioje numatytos net kelios animacinių filmų premjeros mūsų šalyje.

Pasaulinio lygio

„Festivalio programą suskirstėme į kelias kategorijas – pristatysime geriausiai tarptautiniuose festivaliuose įvertintą bei naujausią Baltijos ir Šiaurės šalių, pasaulio pilno metražo animaciją, kurios tematika turėtų sudominti ir vyresnę auditoriją. Žinoma, nepamiršime ir mažiausių animacijos gerbėjų – Šeimos dieną rodysime tikrai ypatingus filmukus vaikams”, – pasakojo festivalio vadovė Laura Almantaitė. 

Animacijos ir videožaidimų festivalio metu bus rengiami susitikimai su Baltijos ir Šiaurės šalių animacijos bei videožaidimų kūrėjais, pristatomi jų darbai. Festivalio rengėjai tikisi, kad tai bus puiki proga kino, žaidimų ir reklamos industrijos atstovams susipažinti su tarptautinį pripažinimą pelniusiais kūrėjais, pasisemti patirties, užmegzti kontaktus ir inicijuoti naujus projektus.

„Labai džiaugiamės galimybe parodyti Lietuvos auditorijai pasaulyje pripažintą animaciją. Žiūrovai pamatys ir naujausią žinomų bei mėgstamų personažų – mumių animacinį filmą, taip pat Europos kino kūrėjų pripažintą prancūzišką animaciją bei skandinavišką animacijos programą, – kviesdama į festivalį, trumpai programą apžvelgė L.Almantaitė. – Šis renginys – išskirtinė ir vienintelė galimybė klaipėdiečiams ir Klaipėdos svečiams didžiajame ekrane pasimėgauti pasaulinio lygio animacija.”

Atidarymo filmas

Festivalis jau vasario 19-ąją prasidės išskirtinė suomių ir prancūzų prodiuserių bei režisierių sukurto animacinio filmo „Mumiai Rivjeroje” premjera Lietuvoje.

Žymios suomių iliustratorės ir rašytojos Tovės Jansson 100-mečiui skirtas Hannos Hemila ir Xaviero Picardo filmas pasakoja apie nuostabių personažų – mumių nuotykius. Pilnametražis animacinis filmas „Mumiai Rivjeroje” skirtas įvairiai auditorijai – nagrinėjamos universalios, kartu ir labai kasdienės mūsų visų gyvenimo situacijos, sugebėjimas džiaugtis mažais pasiekimais, pabrėžiama santykių su šeima ir pozityvumo svarba.

Festivalio rengėjai tikisi, kad ši premjera bus išskirtinė jau vien todėl, kad Lietuvoje yra nemažai šių mielų personažų – mumių – gerbėjų.

„Šis animacinis filmas apie mumius yra puikus modernaus požiūrio ir jau klasika tapusių personažų pristatymo šiuolaikiniams žiūrovams pavyzdys. Animatoriai rūpestingai pritaikė komiksų piešinius filmui, stengdamiesi išlaikyti originalų personažų charakterį”, – teigė festivalio vadovė L.Almantaitė. 

Nors mumių personažai ir jų istorijos yra klasikinės, originalūs komiksų herojai pirmą kartą atgimė pilno metražo animaciniame filme „Mumiai Rivjeroje”. 2014 metų spalį pristatytas pieštinės animacijos filmas jau sulaukė puikaus tarptautinio įvertinimo.

T.Jansson, kuriai ir skirtas šis animacinis filmas, savo pirmą istoriją apie mumius pristatė dar 1945 m. Mumiai tapo personažais, turinčiais lengvai atpažįstamų žmogiškų savybių. Todėl knygos sulaukė itin didelio populiarumo ir buvo išverstos net į 44 kalbas. 1954 m. T.Jansson pradėjo kurti mumių komiksus. Nors pradžioje istorijos apie mumius buvo skirtos vaikams, komiksuose autorė nagrinėjo temas, kurios tapo įdomesnės suaugusiesiems. Netrukus komiksus pradėjo spausdinti tuo metu didžiausią tiražą pasaulyje turėjęs laikraštis „Londono Vakarinės žinios”, tad mumių nuotykius tuo metu sekė maždaug 20 mln. skaitytojų visame pasaulyje. Daugiau kaip 20 metų mumiais domėjosi 40 šalių skaitytojai, o mumių istorijos dažniausiai šiek tiek sarkastiškai pasakojo apie žmonių kasdienį gyvenimą – kino žvaigždes, visuomenės elitą ir paprastus žmonėms rūpimus dalykus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių