85-ąjį gimtadienį pažymėjusiam V. Paukštei – publikos dėkingumas

Aktorius Vytautas Paukštė savo 85-mečio proga pakvietė kolegas ir ištikimiausius žiūrovus į kūrybos vakarą savo antruose namuose – Klaipėdos dramos teatre.

Metų naštos prislėgtas aktorius sunkiai vaikšto, tai buvo pastebima, tačiau akivaizdu, kad jis vis dar yra neblėstanti scenos žvaigždė. V.Paukštės skaitomos Senojo testamento ištraukos tapo savotiška byla į publiką. Tūkstantmetė išmintis brandaus aktoriaus lūpose įgavo naują prasmę ir skambėjo tarsi priesakas.

Vakaras skambėjo, kvepėjo, žydėjo.

Nuo scenos sklido V.Paukštės pypkės kvapas. Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus, privertė pajusti, kad tai ne eilinis renginys. Žiūrovų rankose iki pat jo pabaigos žydėjo geriausių Lietuvos floristų kurtos puokštės, kurios pasibaigus oficialiajai daliai nugulė prie neblėstančio žavesio aktoriaus kojų.

Subtiliausi muzikos kūriniai pynėsi su filmuotais kadrais, kuriuose V.Paukštė kalbėjo apie save ir didįjį pašaukimą – aktorystę. Tuo tarpu jo kolegos pasakojo, koks tai žmogus ir koks artistas. Žiūrovai ekrane stebėjo ištraukas iš spektaklių ir kino filmų, kuriuose jis vaidino.

Vakarą vedė aktoriai Mikalojus Urbonas ir Nelė Savičenko. Ir net smulkūs techniniai nesklandumai tarsi pabrėžė, kad teatre niekas nevyksta šiaip sau. Kai ekrane dingo vaizdas, liko garsas. V.Paukštės balsas būtent tuo metu paklausė: „Kiek turi trukti pauzė?“

Kaip senais Ezopo kalbos klestėjimo laikais, publika sureagavo, supratusi, kad atsitiktinumas taip pat gali būti neatsitiktinis.

Neapsieita be išradingo kolegų pasveikinimo, raudona klouno nosis tapo V.Paukštei brangiausia dovana.

„Jis ne buvo! Jis yra!“

85-eri – yra labiau nei branda, tačiau daugelio kalbėtojų vartotas būtasis laikas, apibūdinant aktorių, skambėjo nepriimtinai žiūrovams, gal todėl daugelį apėmė noras garsiai rėkti: „Jūs neteisūs! Jis ne buvo! Jis yra!“.

Gilus, intelektualus, įvairiapusis, ypatingas – tokius ir daug kitų komplimentų vakaro metu išgirdęs V.Paukštė kuklinosi.

Jis yra Klaipėdos garbės pilietis, Lietuvos nusipelnęs ir liaudies artistas, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordininkas, Nepriklausomybės medalininkas, „Šv. Kristoforo” statulėlės savininkas, apdovanotas Vyriausybės meno, Nacionaline kultūros ir meno premijomis, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi, „Auksine gerve“ už viso gyvenimo nuopelnus nacionaliniam kinui bei Klaipėdos miesto kultūros Magistro žiedu.

Pagerbti aktoriaus susirinko garbiausi Klaipėdos meno ir verslo bei miesto savivaldybės atstovai, jo šeimos nariai. Tarp sveikintojų buvo daug teatro ir kino žvaigždžių: aktorius Regimantas Adomaitis, Gražina Baikštytė, Nijolė Narmontaitė, Virginija Kochanskytė, Aidas Giniotis ir daug kitų. Klaipėdos dramos teatras jau seniai neregėjo tokio išskirtinio renginio ir tokios publikos. Per kelias valandas trukusį vakarą nesuskambo nė vienas telefonas. Orkestro klausytasi taip, kad, rodėsi, žiūrovai buvo sulaikę kvėpavimą.

Tai buvo dėkingumo vakaras: aktoriaus publikai ir publikos aktoriui.

Ilgomis sveikinimo kalbomis žiūrovai nebuvo kamuojami. Visi, kas norėjo kažko palinkėti, pasveikinti ar tiesiog įteikti V.Paukštei gėlių, tai galėjo padaryti teatro antrojo aukšto foje. Paaiškėjo, kad sveikintojų buvo didžiulis būrys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Žmonės atėjo pagarbą, dėkingumą parodyti garbiam, ilgamečiui aktoriui.Visi- pasipuošę: moterys su suknelėmis, dauguma vyrų dėvi kostiumus.Skudurų parado nebuvo?Ajajai, palikim tai Jums, sostinei.Nuogos kinkos pro suplėšytus džinsus į teatrą Klaipėdai nepriimtina, ypač kai Žmogui - 85.

Nul'ė

Nul'ė portretas
Jergutėliau,- vyrai, nusiskuskit.

Anonimas

Anonimas portretas
sveikinimai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių