Žiemos olimpiada: skaičiai ir simboliai

XXI žiemos olimpinės žaidynės vyks keturių miestų - Vankuverio, Vistlerio, Ričmondo ir Saipreso - bazėse. Atidarymo ir uždarymo ceremonijos bus surengtos Vankuveryje, 55 tūkst. žiūrovų talpinančiame „British Columbia“ stadione.

Sportininkai įsikurs dviejuose olimpiniuose kaimeliuose - Vankuveryje ir nuo jo maždaug 126 km nutolusiame Vistleryje. Vankuveryje ir jo apylinkėse gyvena 2,2 mln. gyventojų. Tai - trečiasis pagal dydį Kanados miestas.

Vankuverio olimpiados biudžetas - 1,3 milijardo JAV dolerių.

Žaidynių emblemoje - ilanaaqas (liet. - draugas), stilizuota žmogaus formos akmeninė skulptūra iš penkių olimpinių spalvų, pabrėžianti Kanados gyventojų ryšį su gamta bei praeitimi.

Pirmą kartą olimpiniai medaliai bus banguotos formos. Jie svers 500-576 gramus. Ant kiekvieno apdovanojimo bus plėšriojo delfino - orkos - atvaizdas.

Vankuverio žaidynėse turėtų dalyvauti maždaug 2500 sportininkų iš 80 šalių. Iki šiol gausiausia buvo 2006 m. Turino (Italija) olimpiada. Joje dalyvavo 2607 sportininkai (1611 vyrų ir 996 moterys) iš 80 šalių.

Latvijos garbę gins 59 olimpiečiai. „Braliukai“ startuos greitojo čiuožimo, biatlono, ledrogių (bobslėjaus), ledo ritulio, slidinėjimo, kalnų slidinėjimo, rogučių (skeletono), snieglenčių ir greitojo čiuožimo trumpuoju taku varžybose.

Estiją reprezentuos 27 olimpiečiai: vienuolika slidininkų, devyni biatlonininkai, du kalnų slidininkai ir penki dailiojo čiuožimo meistrai - dvi poros ir solistė.

Vankuverio olimpinių žaidynių organizatoriai patvirtino, kad dėl gamtos kaprizų kai kurios varžybos tikriausiai vyks ne idealiomis sąlygomis.

Metereologai prognozuoja, kad olimpiados dienomis beveik nesnigs, o oro temperatūra dažnai bus aukščiau nulio. Tikimasi, kad tai nepakenks kalnų slidinėjimo varžyboms, tačiau į žemumoje įsikūrusią snieglenčių bazę Saiprese teks papildomai atgabenti sniego.

„Dirbtinio sniego neprireiks, nes kalnuotose vietovėse yra pakankamai natūralių atsargų. Prireikus jo atsigabensime sunkvežimiais ir malūnsparniais“, - sakė žaidynių organizacinio komiteto vadovas Johnas Furlongas.

Mažiau rūpesčių Vistleryje, kur varžysis biatlono, slidinėjimo, šuolių nuo tramplino, šiaurės dvikovės bei rogučių sporto ir bobslėjaus meistrai. Kritiniais atvejais būtų pasitelktos sniego patrankos arba pakeistas varžybų grafikas, kad visi sportininkai turėtų vienodas sąlygas.


Šiame straipsnyje: Vankuveris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių