„Žalgiris“ drebina Europą: Stambule nokautuoti ir turkai (komentaras)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai pratęsė pergalių Eurolygoje seriją. Visas penkerias rungtynes iš eilės laimėję kauniečiai pirmąjį C grupės turnyro ratą baigė būdami vienvaldžiais lyderiais. Penktadienio vakarą  Lietuvos  čempionai ant „Abdu Ipekci“ sporto rūmų parketo 77:64 (25:23, 12:14, 23:14, 17:13) parklupdė vienu turnyro favoritų laikomą Stambulo „Anadolu Efes“ klubą.

Šiemet Turkijos ekipos akcijos – aukštos kaip reta, tačiau ir kauniečiai startavo geriausiai per savo pasirodymo elitiniame Europos krepšinio klubų turnyre istoriją.

Lietus. Marko Popovičius, regis, rimtai pyktelėjo dėl praėjusiame Eurolygos ture nutrukusios jo rekordinės tritaškų serijos. Penktadienį Stambule „Žalgirio“ kroatas tiesiog siautėjo smaigstydamas tritaškius. Gynėjas pataikė net 7-is tolimus metimus iš 10-ies ir, pelnęs 21 tašką, tapo svarbiausiu mačo herojumi. Būtent jo tritaškių lietus trečiajame kėlinyje įvarė į neviltį ambicinguosius šeimininkus ir leido kauniečiams lygiame mače įgyti dviženklį pranašumą.

Komentaras. Vladimiras  Romanovas, „Žalgirio“ savininkas po rungtynių Stambule portalui kaunodiena.lt sakė: "Aš nemaniau, kad „Žalgiris“ Ibrahimo Jaabero dėka tokiu greičiu pradės rungtynes. Turkai sutriko ir pradėjo klysti. Jau nestebina Jeffo Foote‘o, gavusio trenerio pasitikėjimą, geras startas. Marko Popovičiaus tritaškiai užmušė varžovus. Tačiau, kai išėjo žaisti Oliveris Lafayette‘as, jo pasirodymas priminė žaidimą su Mantu Kalniečiu – daug kamuolio baksnojimų į parketą, sulėtėjo greitis, padaugėjo klaidų. Tuo pasinaudojo varžovai, kurie perėmė iniciatyvą ir išlygino rezultatą.

Manau, kad tuo metu „Žalgirio“ treneris Joanas Plaza buvo nusprendęs leisti pailsėti mūsų lyderiams.

Antrą rungtynių pusę „Žalgiris“ nepaliko jokių vilčių „Anadolu Efes“ klubui, kuris turėjo geriausią statistiką Eurolygoje. Nors ne visiems mūsų krepšininkams sekėsi žaisti, žalgiriečiai buvo visa galva aukščiau ir psichologiškai, ir fiziškai, negu varžovai. Sėkmingai žaidė mūsų legionieriai iš JAV: Tremmelas Dardenas įrodė, kad jis duoda daugiau naudos mūsų komandai, negu Sonny Weemsas, o Ibrahimas Jaaberas patvirtino, kad „Žalgiris“ pamiršo lėtą žaidimą ir gali įjungti tokį greitį, su kuriuo nė viena Eurolygos komanda negali lenktyniauti.

Mūsų treneris buvo ramus, įsitikinęs pergale ir reagavo tik į teisėjų klaidas.

Dabar reikia pagalvoti apie premijas komandai, apie algas nekalbu, nes jau trys mėnesiai nesugebu sumokėti. Gal kas nors iš patriotų-politikų, kurie jau daugiau kaip dvidešimt metų kvailina visuomenę, gal savivaldybė duos pažadėtus pinigus, gal užsienio monopolijos, kurios išsiurbia milijardus iš Lietuvos, sumokės bent premijas „Žalgiriui? Dabar ruošiu sausą davinį visiems žalgiriečiams, kad jie galėtų pavalgyti".

Rezultatyviausi. „Žalgiris“: Marko Popovičius 21, Tremmellas Dardenas 16 (5/6 dvitaškiai, 4 atkov. kam.), Darjušas Lavrinovičius 15 (6 atk. kam.), Ibrahimas Jaaberas ir Jeffas Foote‘as po 6, Rimantas Kaukėnas (4 atkov. kam., 4 klaid.) ir Paulius Jankūnas po 4, Oliveris Lafayette‘as ir Mario Delašas po 2, Mindaugas Kuzminskas 1 taškas (Kšištofas Lavrinovičius taškų nepelnė, Vytenis Lipkevičius nežaidė).

„Anadolu Efes“: S. Erdenas (7/9 dvitaškiai) 20, J. Farmaras 13, S. Guleras 9, S. Vujačičius, K. Tunčeri, J. Shippas ir J. Lucasas po 4.

Šešėlyje. Šį sezoną Eurolygoje Stambulo klubą į priekį tempia amerikietis Jordanas Farmaras. Taikliarankis  - iki penktadienio pataikė net 77 proc. tritaškių !!! - 188  cm ūgio gynėjas rinko vidutiniškai po 19 taškų. Be to, jis atkovojo po 6,5 kamuolio bei atliko po 5,8 rezultatyvaus perdavimo per mačą. Tai skaičiai - jam kol kas garantavę  naudingiausio Eurolygos žaidėjo vardą. Tačiau žalgiriečių gynyboje supančiota žvaigždė penktadienį pelnė tik 13 taškų ir prarado 6 kamuolius. Nežibėjo ir įprastai nemenkų nemalonumų varžovams pridarantys: solidžios NBA patirties turintis slovėnas Saša Vujačičius, serbas Duško Savanovičius bei amerikietis Jamonas-Alfredas Lucasas.

Ryžtas. Nors prieš mačą kalbėta, kad „Žalgiriui“ nepadės broliai Lavrinovičiai - Darjušas skundėsi nugaros skausmais, o Kšištofui skaudėjo koją, jie treniravosi įprastu ritmu ir buvo kupini ryžto žengti ant parketo. Kroatas Marko Popovičius turėjo skrandžio problemų, o amerikietis Tremmellas Dardenas buvo taip pat patekęs į gydytojų rankas. Tačiau visi jie rengėsi kautis mače, galbūt lemsiančiame, kuri komanda pirmąjį ratą baigs C grupės viršūnėje. Į Stambulą trenerio sprendimu neišvyko Adas Juškevičius.

Varžovai. „Anadolu Efes“ ekipa iki penktadienio dvikovos žalgiriečiams kvėpavo į nugarą. Stambulo krepšininkai buvo laimėję trejas iš ketverių rungtynių. Vienintelę nesėkmę jie 75:80 buvo patyrę startinėje akistatoje Milane su „Emporio Armani“ klubu. Vėliau Oktay Mahmudi auklėtiniai pažėrė trijų pergalių seriją – 98:72 namuose su Pirėjo “Olympiakos”, 85:66 savo aikštėje su Zagrebo „Cedevita“ ir 76:64 svečiuose su Vitorijos „Caja Laboral“.

Rungtynių eiga

1-asis kėlinys. „Žalgirio“ ekipa rungtynes Stambule pradėjo tokios sudėties: I. Jaaberas, M. Popovičius, T. Dardenas, P. Jankūnas, J. Foote'as.

Pirmuosius taškus pelnė J. Foote'as, o T. Dardenas pridūrė dar vieną dvitaškį - 0:4 - žalgiriečiai priekyje. Šeimininkai netruko atsitiesti - 7:7 (4 min.). T. Dardenas iššovė iš toli - 9:13 (5 min.). Varžovai įsūdė dvitaškį, bet M. Popovičius atsakė tolimu metimu - 11:16. S. Erdenas sušvelnino, bet T. Dardenas kol kas sunkiai stabdomas - 13:20 (7 min.). Sužaidus 6,5 min. pirmuosius savo taškus po prasiveržimo pelnė Stambulo klubo lyderis J. Farmaras - 15:20. 8 min. D. Lavrinovičius nesutiko su teisėjų skirta pražanga ir tuoj pat buvo nubaustas technine. S. Vujačičius įgrūdo tritaškį 19:22.

Kėlinio pabaigą sėkmingiau sužaidė Turkijos superklubas, skirtumą sušvelninęs iki 23:25.

2-asis kėlinys. J. Farmaras baigė greitą kontrataką, bet, laimei, prametė tritaškį kitoje. Netrukus J. Shippas dvitaškiu persvėrė 27:25. Kauniečių atakos atsimušė lyg į sieną. Treneris J. Plaza parengė net tris keitimus.

Varžovai kol kas geriau pataiko dvitaškius (53 proc. prieš 35 proc.), bet žalgiriečiai renka daugiau kamuolių (15 („Žalgiris“) prieš 9  („Efes“)). 17 min. K. Gonlumas baigė kontrataką ir turkai pirmavo 35:32 , bet žalgiriečiai atsakė 35:34. S. Erdenas, tapęs „Efes“ vedliu, užbaigė dar vieną ataką iš po krepšio, bet kauniečiai turi savo kozirį - T. Dardenas iššovė iš toli - 37:37 (19 min.).

Žalgiriečiai rodė patikimos gynybos pavyzdį, įklampindami turkus - 37:37. Ekipos išėjo atsipūsti.

„Efes“ daugiausia taškų pelnė: S. Erdenas 10, S. Guleras 9. „Žalgiriui“: T. Dardenas 10, M. Popovičius 9.

3-asis kėlinys. S. Erdenas pataikė dvi baudas. M. Popovičius smeigė ketvirtą tritaškį - 39:40 (22 min.). Netrukus turkas S. Erdenas patyrė traumą ir pasiprašė keitimo. I. Jaaberas pataikė tritaškį ir vėliau išprovokavo baudą - „Žalgiris“ jau priekyje 41:43 (24 min.).

M. Popovičius įsūdė jau 5-ąjį tritaškį - 41:46. Ir netrukus - dar vieną - 41:49 (25 min.). Septintas Popo tritaškis iš aštuonių bandymų!!! - 43:52 (25 min.). „Žalgirio“ kroatas siautėja, o turkai prašo minutės pertraukėlės. Po jos turkai rezultatyviai užbaigė dvi atakas iš eilės. Bet žalgiriečiai atsakė tuo pačiu - 47:56 (27 min.).

Dvi R. Kaukėno klaidos leido turkams atsigauti - 51:56 (29 min.). Vis dėlto žalgiriečiai nepasiduoda. J. Foote'o metimas iš po krepšio - 51:60.

4-asis kėlinys. Šeimininkai spurtavo 4:0, bet D. Lavrinovičius jų polėkį atvėsino tritaškiu 55:63 (33 min.). R. Kaukėnas dvitaškiu privertė turkus prašyti minutės pertraukėlės - 55:65.

„Efes“ nepasiduoda. Jų dvitaškis, ir dar vienas tirpdo žalgiriečių pranašumą 59:65 (35 min.).

D. Lavrinovičius vėl smeigė tritaškį - 59:70 (36 min.), o tuoj pat pataikė dvitaškį  - 59:72.

T. Dardenas likus dviems min. šaltakraujiškai pataikė dvitaškį 62:74 ir, matyt, padėjo tašką. D. Lavrinovičius tai patvirtino tritaškiu - 62:77. Taškas tikrai padėtas. Ir jis - vėl pergalingas!


Šiame straipsnyje: ŽalgirisEurolygaAnadolu Efes

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mozart Danija

Mozart Danija portretas
Kom så Zalgiris vi er fan af zalgiris og har tit været i palanga på sabonis hotel og vil igen komme tilbage til litauen/palanga.

Mozart Danija

Mozart Danija portretas
Kom så zalgiris vi er fan af zalgiris og har været mange gange på sabonis hotel i palanga og vil komme der igen.

kaunas

kaunas portretas
saunu sekmes Zalgiriui
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių