„Žalgirio“ treneris J. Plaza: su CSKA kausimės iš visų jėgų

Įspūdingai šiemet rungtyniaujantis Kauno „Žalgiris“ rytoj pasistengs nutraukti dar vieną prakeiksmą – Eurolygos turnyre po nesėkmingų 11 mėginimų bandys įveikti Maskvos CSKA klubą. Principinis „Top 16“ mačas paskelbtas Eurolygos savaitės rungtynėmis ir bus transliuojamas į daugiau nei 150 valstybių.

Statistika neguodžia

Abu Lietuvos ir Rusijos legendinių klubų keliai prestižiškiausiame žemyno turnyre susikerta gana dažnai. Nuo 1999-ųjų, kai kauniečiai pradėjo rungtyniauti su stipriausiomis Europos komandomis, su CSKA jie kovėsi net 12 kartų. 2000 metais antrojo etapo rungtynėse savoje Kauno sporto halėje „Žalgiris“ iškovojo pergalę 84:76. Sunku patikėti, tačiau tai buvo paskutinis kartas, kai daugkartiniams Lietuvos čempionams pavyko įveikti „raudonarmiečius“. Nors VTB Vieningoje lygoje karts nuo karto pavykdavo įkąsti savo amžinam priešininkui, Eurolygos turnyre šis barjeras „Žalgiriui“ būdavo visuomet per aukštas.

Šį sezoną Joano Plazos auklėtiniai kartą jau įrodė, kad savoje „Žalgirio“ arenoje yra ypač sunkiai įveikiami. Spalio 28-ąją VTB Vieningosios lygos rungtynėse žalgiriečiai kirto Maskvos milijonieriams iš peties – 76:66.

Prieš dvi savaites pagaliau nutraukę nuo 2011-ųjų vasario užsitęsusią devynių „Top 16“ etape patirtų pralaimėjimų seriją ir patiesę Malagos „Unicają“, savo žygdarbį žalgiriečiai ketina pratęsti ir rytoj. CSKA antrąjį Eurolygos etapą pradėjo trimis pergalėmis, tačiau krepšinio specialistai pažymi, kad visos jos iškovotos ne prieš silpniausias E grupės komandas – Stambulo „Anadolu Efes“ (90:71), Berlyno „Albą“ (75:57) ir Bambergo „Brose Baskets“ (90:83).

Neabejoja savo jėgomis

„Varžybos bus tikrai sunkios. Šis mačas labai svarbus tiek mums, tiek varžovams. „Top 16“ etape lengvų dvikovų nebūna. Tikėtina, kad ir vėl teks kovoti taškas į tašką, o viskas gali spręstis pačioje pabaigoje. Pralaimėjome du kartus išvykose vieno taško persvara, tačiau gręžiotis atgal nenorime. Reikia kuo greičiau pamiršti nesėkmes Atėnuose ir Madride. Mūsų laukia dar labai daug rungtynių“, – kalbėjo „Žalgirio“ ekipos gynėjas Rimantas Kaukėnas.

J.Plazos nuomone, du pralaimėjimai per pirmuosius tris „Top 16“ mačus prirėmė kauniečius prie sienos. „Mano nuomone, CSKA tikrai pateks į Eurolygos finalo ketvertą. Ir nesvarbu, kaip baigsis šios rungtynės. Tuo tarpu mūsų situacija yra kitokia – mums finalo ketvertas prasideda jau dabar“, – apie dvikovos svarbą kalbėjo katalonas.

Treneris dar kartą pakartojo, jog neabejoja, kad „Žalgirio“ vieta – tarp aštuonių stipriausių žemyno komandų.

„Manau, kad rungtynės su Madrido „Real“ ir  Atėnų „Panathinaikos“, kuriose pralaimėjome tik vienu tašku, parodo, jog esami verti būti „Top 8“ etape. Šiame mače stengsimės atiduoti visas jėgas, galime kautis su visais, ir tai jau ne kartą įrodėme. Žaisime namuose, suprantame rungtynių svarbą ir privalome laimėti. Žinau, kad krepšininkai atiduos viską“, – neabejojo specialistas.

Abipusė pagarba

„Susitiksime su komanda, kuri šį sezoną demonstruoja aukščiausio lygio krepšinį ir gerai pasinaudoja savo sirgalių kuriama atmosfera“, – „Žalgirį“ apibūdino Maskvos CSKA vyriausiasis treneris Ettore Messina.

Pastarąjį specialistą iš Italijos J.Plaza ne kartą yra pavadinęs vienu geriausių visame žemyne. Kartą ispanas jau pergudravo krepšinio „profesoriumi“ tituluojamą E.Messiną, tačiau kaip bus šį kartą? Akistatos tarp šių trenerių principinės dar nuo 2009-ųjų, kai būtent J.Plazą Madrido „Real“ vyriausiojo trenerio poste pakeitė italas.

Kalbėdamas apie žalgiriečių stipriąsias puses, E.Messina išskyrė agresyvią gynybą, puikius snaiperius bei išmintingą žaidimą du prieš du.

Rusijos čempionų puolėjas Vladimiras Micovas prisiminė spalį Kaune patirtą niuksą ir vylėsi, kad ši nesėkmė bus puiki pamoka.

„„Žalgiris“ šiemet labai pajėgus. Praėjusią savaitę prieš „Real“ jie krito tik pačioje susitikimo pabaigoje, tačiau labai gerai gynėsi. Jie susispaudė baudos aikštelėje, todėl ispanams buvo labai sunku prasiveržti. Žalgiriečiai turėjo puikią galimybę laimėti išvykoje“, – pažymėjo CSKA žaidėjas.

Kol kas neaišku, ar maskviečiams šiame mače galės padėti praėjusiais metais „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjęs Sonny Weemsas bei Andrejus Voroncevičius. „Žalgirio“ sudėtyje nebus taip pat puikiai CSKA ekipai pažįstamo Darjušo Lavrinovičiaus.

„Sunkiai dirbame, bet, kaip jau trapo įprasta, turime problemų dėl traumų. Tačiau neketiname dėl to verkšlenti. Darjušas sugrįžo į treniruotes, tačiau dar nepasiruošęs padėti komandai ir negalės žaisti. Be to, sveikatos problemų turi ir Marko Popovičius“, – pasakojo J.Plaza.

„CSKA yra klubas, kurio filosofija labai paprasta, – laimėti. Maskvos klubas žaidžia solidžiai ir stabiliai, išnaudoja stipriąsias savo puses, mėgsta agresyvų žaidimą, turi daug aukšto lygio žaidėjų“, – varžovų kozirius vardijo R. Kaukėnas.

Sunki pradžia – užmarštyje

26 pergalės ir 3 nesėkmės – tokiu pergalių ir pralaimėjimų balansu šį sezoną gali pasigirti trijose lygose rungtyniaujantys CSKA krepšininkai. Pastaruoju metu vieną pergalę po kitos skinantys „raudonarmiečiai“, atrodo, toli užmarštyje paliko sezono pradžioje buksavusį žaidimą.

Po vangaus starto Rusijos krepšinio apžvalgininkai jau buvo pradėję kaltųjų paieškas, tačiau pastaruoju metu pritilo. Sezono pradžioje kritikų žvilgsniai krypo į blankią formą demonstravusį Milošą Teodosičių ir į komandos vairą susigrąžinusį strategą E. Messiną. Buvo diskutuojama, ar krepšinio profesorius ir pagrindinis CSKA įžaidėjas sugebės rasti bendrą kalbą. Taip pat prikaišiota, ką Eurolygos vicečempionų ekipoje veikia gęstantis Drew Nicholas.

Tačiau E.Messina greitai susitvarkė su problemomis. Porą kartų nuo atsarginių žaidėjų suolelio turėjęs pakilti M.Teodosičius pradėjo perprasti savo trenerio siūlomas schemas, o D.Nicholasui buvo padėkota už pastangas ir vietoj jo nupirktas Dionte Christmas.

Pakilias pastarųjų dienų nuotaikas dar labiau praskaidrino žinia, kad į komandą po ketverių metų pertraukos grįžta Theodoros Papaloukas, vėl suvienijęs savo jėgas su E. Messina.


Šiame straipsnyje: ŽalgirisCSKAEurolyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga

vanga portretas
Visi su zaliu-baltu akcentu- ryt i arena!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių