V.Williams kenčia nuo retos imuninės ligos

Rugpjūtį sensacingai pasitraukusi iš US Open turnyro, teniso žvaigždė Venus Williams atskleidė, kad ji kenčia nu nepagydomos imuninės sistemos ligos, kuri kelia grėsmę jos karjerai.

Praėjus mažiau negu keturiems mėnesiams po to, kai ji sužinojo daugiau apie vadinamąją Sjogreno ligą ir išmoko geriau su ja susitvarkyti, sportininkė papasakojo, kaip tai paveikė jos gyvenimą.

Pasakodama apie savo ligą „People“ žurnalui, ji pasakė: „Kelerios paskutinės savaitės buvo sunkios ir gąsdinančios, turėjau vengti streso, arba būčiau dar labiau susirgusi ir žengusi atgal.“ Sportininkei pasireiškia diskomfortą keliantys ligos simptomai: nuovargis, išsausėjusios akys ir burna. Be to, šis susirgimas gali paveikti jos kūną kitais būdais.

Nepaisant ligos, V.Williams sugebėjo įveikti savo seserį Sereną parodomajame susitikime šį lapkritį.

Tenisininkei liga buvo diagnozuota likus mėnesiui iki US Open turnyro, tačiau ji niekam neprasitarė apie negalavimą. Be to, tai jai nesutrukdė laimėti pirmąjį susitikimą. Tačiau, po dviejų dienų ji turėjo atšaukti antrąjį mačą su Sabine'a Lisicki.

„Negalėjau pakelti savo rankos virš galvos, atrodė, kad raketė pagaminta iš betono. Visiškai nejaučiau rankų, jos niežtėjo ir buvo ištinę. Supratau, kad žaisti nebūtų gera mintis“, - sakė dukart US Open nugalėtoja. Ji nerimavo, kad liga gali reikšti jos karjeros pabaigą.

Nutarusi padaryti pertrauką V.Williams grįžo į namus Palm Beache, kur ji gyvena su sese, tam, kad pailsėtų ir galėtų kovoti su sindromu. Sesuo jai rekomendavo alternatyvius gydymosi būdus - jogą ir masažą.

Sportininkei taip pat teko pakeisti mitybos įpročius. Anksčiau itin mėgusi mėsą, V.Williams pradėjo maitintis veganiškais patiekalais, kuriuose yra medžiagų padedančių sumažinti jos sąnarių uždegimą. S.Williams taip pat prisidėjo prie naujos sesers mitybos.

Iš pradžių V.Williams buvo išgąsdinta diagnozės, tačiau, kita vertus, tai jai suteikė palengvėjimą. Septyniskart Grand Slam varžybų nugalėjota teigė nuovargį jautusi paskutinius 7 metus, tačiau, gydytojai niekaip negalėjo nustatyti, kokia liga kamuoja sportininkę.

Išsiaiškinusi, jog serga Sjogreno sindromo liga, V.Williams sužinojo, kad šios ligos gydymui naudojami labai agresyvus vaistai, kurie gali sukelti ir kitų ligų, tokių kaip vilkligė ar atritas. Tenisininkė tikisi išvengti šių problemų.

S.Williams teigė, kad jos sesuo sugebėjo atsitiesti po diagnozės: „Ji buvo sugniuždyta, tačiau dabar mąsto pozityviai.“

Sjogreno sindromas paveikia skysčius gaminančias liaukas. Tai gali sukelti artritą ir sąnarių skausmą. Manoma, kad ši liga gali paveikti maždaug keturis milijonus Jungtinių Amerikos valstijų gyventojų. Dauguma jų - moterys, kurioms jau virš keturiasdešimt metų. Iki šiol nežinomas vaistas, kuris galėtų visiškai išgydyti Sjogreno sindromą.


Šiame straipsnyje: Venus Williams

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių