„Vėtros“ ledo ritulio klubas lietuviškų pinigų negaus

Rusijos verslininko Antono Treušnikovo bandymai Lietuvoje ieškoti pinigų KHL klubui baigėsi nesėkme, bet taškas ambicingo ledo ritulio projekto istorijoje dar nepadėtas.

Atsisakymas supykdė

Popieriuje kuriamas Vilniaus "Vėtros" ledo ritulio klubas finansinės paramos gali tikėtis nebent iš rusiško kapitalo. Kontinentinės ledo ritulio lygos (KHL) vadovų ir Maskvos verslininko Antono Treušnikovo stumiamą projektą lietuviai pasitiko šaltai.

Tam, kad naujasis klubas jau kitą sezoną varžytųsi KHL, reikia surinkti maždaug 20 mln. JAV dolerių (50 mln. litų) biudžetą. "Vėtros" futbolo klubui vadovaujantis A.Treušnikovas, praėjusį rudenį pristatydamas ambicingus savo užmojus, svaidėsi pažadais į ledo ritulio klubo projektą įtraukti ir garsiausius Lietuvos verslininkus.

Vis dėlto panašu, kad jų tokia galimybė nesudomino. Prieš keletą savaičių KHL prezidentas Aleksandras Medvedevas raštiškai kreipėsi į Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir "Achemos" grupės prezidentą Bronislovą Lubį, prašydamas finansiškai paremti "Vėtros" ketinimus dalyvauti KHL. Įtakingo verslininko atsakymas buvo neigiamas.

"Turbūt jis (B.Lubys – red. past.) suinteresuotas tik pigesnėmis rusiškomis dujomis, o ne Lietuvos sporto plėtra", – pyktelėjęs dienraščiui aiškino A.Treušnikovas, kuris "Vėtros" ledo ritulio klubą iki šiol pristatydavo kaip Rusijos ir Lietuvos verslo bendradarbiavimo pavyzdį.

Apie rezultatus nekalba

Praėjusią savaitę baigėsi KHL kitą sezoną pretenduojantiems rungtyniauti klubams nustatytas terminas pateikti dalyvių paraiškas. "Vėtra" daugumą dokumentų įteikė laiku, tačiau svarbiausi – klubo biudžeto finansinės garantijos – vis dar neguli ant KHL vadovybės stalų. Anot A.Treušnikovo, "Vėtra" dar turi mėnesį: esą KHL leido finansines garantijas surinkti iki balandžio 30 d.

"Vyksta pokalbiai su stambiomis Rusijos kompanijomis, turinčiomis verslo interesų Lietuvoje: "Lukoil", "Vnešekonombank". Planuojame kreiptis ir į "Inter RAO", – dėstė A.Treušnikovas.

Tiesa, apie neva vykstančias konsultacijas su naftos bendrove "Lukoil" ir banku "Vnešekonombank" Rusijos verslininkas skelbė dar šių metų pradžioje. A.Treušnikovas vengė tiesiai įvardyti, dėl kokios ledo ritulio klubo biudžeto dalies šiuo metu yra garantuotas.

"Kraštutiniu atveju stengsimės palaikyti Elektrėnų "Energiją" ir rengsimės kitiems sezonams", – teigė "Vėtros" vadovas.

Pavojus nepraėjo

Vilniaus ledo ritulio klubo istorijos vingius įdėmiai turėtų sekti ir "Vėtros" futbolininkai. Nuo KHL projekto rėmėjų paieškos rezultatų priklausys Lietuvos vicečempionų klubo finansinė padėtis.

"Vėtros" futbolo klubo šio sezono biudžetas kol kas neaiškus. Tai tiesiogiai susiję su klubo dalyvavimo KHL klausimu", – sakė A.Treušnikovas.

Žiemą vos atlaikiusi sostinės ekipa jau išmokėjo dalį savo skolų, tačiau, dienraščio žiniomis, uždirbtų pinigų vis dar laukia tarpsezoniu komandą palikę žaidėjai. Lietuvos futbolo federacija, išimties tvarka leidusi "Vėtrai" startuoti A lygoje be atitinkamos licencijos, nurodė klubui visų finansinių uodegų atsikratyti iki gegužės 1 d.


Šaukiasi V.Putino

Per kovo pabaigoje vykusį Lietuvos ir Rusijos premjerų susitikimą Rusijos vyriausybės vadovo Vladimiro Putino ištartą frazę apie dvišalio bendradarbiavimo perspektyvas kultūros ir sporto srityse A.Treušnikovas paskubėjo pritaikyti savo interesams.

"Manau, kad jis (V.Putinas – red. past.) turėjo omenyje "Vėtros" ledo ritulio klubo projektą", – Rusijos radijo stočiai "Majak" tvirtino A.Treušnikovas.

Verslininkas aiškino, kad KHL plėtros perspektyvos slypi tokiose šalyse kaip Lietuva.

"KHL negali vystytis nepriimdama klubų iš Europos. Bet tokių šalių kaip Švedija komandos paprasčiausiai neis į KHL, nes tai jiems nėra įdomu. Vienintelė išeitis – kviesti nedidelius klubus iš gilių ledo ritulio tradicijų neturinčių valstybių. Šiaip ar taip, Lietuva – buvusi TSRS respublika, visi ten puikiai kalba rusiškai. Tiesa, lietuviai vis dar neatsikrato prisiminimų apie savo istoriją, genocidą ir taip toliau. Užtat mūsų žmogiški ryšiai su lietuviais yra puikūs", – samprotavo A.Treušnikovas.

Verslininkas pakartojo, kad pirmąjį sezoną "Vėtroje" rungtyniautų tik du ar trys Lietuvos ledo ritulininkai, bet ateityje jų esą turėtų būti daugiau. "Patikėkite, po 5–7 metų išvysime normalius žaidėjus Lietuvoje", – tikino A.Treušnikovas ir atskleidė, kad praeityje ketino "Vėtrą" pervardyti "Spartak".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių