Vankuverio žiemos olimpinės žaidynės - atidarytos

Kanados mieste Vankuveryje XXI olimpinės žiemos žaidynės atidarytos - olimpinė ugnis uždegta 7 val. ryto Lietuvos laiku. 2010 metų Vankuverio olimpines žaidynes paskelbė Kanados generalgubernatorė Michaelle Jean (Mikael Žan).

"Aš skelbiu Vankuverio žaidynes, XXI Žiemos olimpines žaidynes atidarytas", - ištarė ji 60 tūkst. miniai stadione "BC Place".

Tris valandas stadione "BC Place" trukusios įspūdingos ceremonijos parade dalyvavo apie pustrečio tūkstančio sportininkų iš 82 šalių.

Lietuvos vėliavą nešė slidininkė Irina Terentjeva. Žaliai baltą sportinę aprangą vilkintys 9 lietuviai į stadioną įžengė 50-ieji - po Latvijos, Libano ir Lichtenšteino, o po lietuvių delegacijos ėjo Meksikos ir Moldovos sportininkai.

Parade nedalyvavo biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė, kuri startuos jau šeštadienį.

Olimpiadoje, kuri tęsis iki kovo 1 dienos, bus kovojama dėl 86 komplektų medalių 15 sporto rūšių.

Tiesa, atidarymo iškilmes aptemdė penktadienį įvykusi tragiška nelaimė - likus kelioms valandoms iki žaidynių atidarymo ceremonijos treniruotėje žuvo Gruzijos rogučių sporto atstovas Nodaras Kumaritašvilis.

21-erių metų sportininkas per treniruotę nesugebėjo išsilaikyti trasoje, trenkėsi į aptvarus ir be sąmonės buvo išgabentas į ligoninę. Lemtingas buvo paskutinis posūkis, į kurį N. Kumaritašvilis atskriejo ne maksimaliu, bet dideliu - 140 km per valandą - greičiu.

Jau tuo metu, kai medikų brigada iš trasos evakavo sportininką buvo aišku, kad įvyko kažkas rimto. Blogiausios prognozės pasitvirtino jau po valandos. Pradžioje anonimai, o vėliau ir oficialūs šaltiniai pripažino liūdną tiesą: gydytojų pastangos išgelbėti Gruzijos atleto gyvybę buvo bevaisės.

Rogučių sporto specialistai šiai trasai Visleryje jau senai turėjo pretenzijų. Labai didelis greitis, kurį išvysto sportininkai ir labai sunku išsilaikyti posūkiuose net ir geriausiems atletams.

Iškart po tragedijos Gruzijos olimpinės delegacijos vadovas negalėjo tiksliai pasakyti ar šalis toliau dalyvaus olimpinėse žaidynėse: "Mes visi šiuo metu esame dideliame šoke ir nežinome ką toliau daryti".

"Visos mūsų mintys - su sportininko šeima, draugais, kolegomis. Visa olimpinė šeima prislėgta šios tragedijos, kuri meta šešėlį ant šių žaidynių", - pareiškė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Jacques'as Rogge'as.

Prie TOK prezidento prisijungė ir rogučių sporto tarptautinės federacijos (FIL) prezidentas Josefas Fendtas: "Tai siaubinga. Baisiausia, kas gali įvykti sporte. Visos mūsų ir visų rogučių sporto atstovų mintys šiuo metu, aišku, su tais, ką palietė ši tragedija".

Prie uždegant olimpinę ugnį stadiono aukure žuvęs Gruzijos sportininkas buvo pagerbtas tylos minute.

N. Kumaritašvilio vardas papildė olimpinėse žaidynėse žuvusių sportininkų sąrašą.

1912 metų žaidynėse Stokholme (Švedija)maratono distancijoje žuvo 21-erių metų portugalas Francisco Lazaro.

1960 metų olimpiadoje Romoje (Italija) lemtinga trasa buvo 100 km atskiro starto lenktynėse Danijos dviratininkui Knudui Enemarkui Jensenui.

Žiemos olimpinėse žaidynėse panašių tragedijų per varžybas buvo išvengta iki 2010 metų vasario 12 dienos.

 

 


Šiame straipsnyje: Vankuveris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių