V.Alekna kovos ir dėl brangakmenio

Dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna beveik visą antradienį praleido už automobilio vairo - išvyko į Lenkijos olimpinį sporto centrą Spaloje.

Jėgas kaupia Lenkijoje

Disko metikas Lodzės vaivadijoje, Inovlodzės miestelyje įsikūrusioje bazėje, treniruosis dvidešimt dienų. Tai - ne pirmoji V.Aleknos išvyka šiemet į Spalą.

- Jau daugiau nei treji metai važinėju į šį centrą. Geros sąlygos, nebrangu, rami aplinka. Ir nuo namų nelabai toli, - sakė portalui V.Alekna.

- Kaip jums sekasi rengtis naujam sezonui?

- Visokių dienų būna - ir geresnių, ir prastesnių.

- Ką turite galvoje?

- Dabar pagrindinį dėmesį skiriu bendrajam ir specialiajam fiziniam pasirengimui. Tokios treniruotės - ne iš lengvųjų, o ir ne jaunystė jau... Kartais nuotaiką paveikia monotonija, bet neilgam. Esu pripratęs, žinau, kaip su ja susitvarkyti.

- Ar jau mėginote mėtyti diską atviroje aikštėje?

- Kol kas ne. Oro sąlygos netinkamos - per vėsu, dažnai lynoja. Neskubu į lauką.

- Kur planuojate pirmąjį startą - Lietuvoje ar užsienyje?

- Dar sunku konkrečiai pasakyti, tebedėlioju savo varžybų kalendorių, svarstau. Balandžio 23-24 d. Palangoje numatytos metimų pirmenybės, tačiau jose tikriausiai nedalyvausiu. Jei sutaptų planai, pasinaudočiau proga pradėti sezoną savo šalyje, bet gali būti, kad tai įvyks gegužę užsienyje.

- Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) patvirtino naujosios „Deimantinės lygos“ 14-os turnyrų tvarkaraštį. Disko metikai varžysis septyniuose etapuose. Ar jau nusprendėte, kuriuose dalyvausite?

- Ko gero, pradėsiu Romoje, birželio 10-ąją. Manau, kad apsiribosiu tik Europoje vyksiančiomis šios lygos varžybomis, o jų iš viso bus penkios - Italijoje, Monake, Šveicarijoje ir dukart Anglijoje.

- Jūsų šiemetis sportinis prioritetas nesikeičia?

- Ne. Tai - Europos čempionatas liepą Ispanijoje.

Lietuvis - žvaigždžių gretose

V.Alekna yra vienas iš keturių disko metikų, specialiai pakviestų dalyvauti pirmą kartą rengiamos IAAF „Deimantinės lygos“ varžybose.

Be lietuvio, tokia garbė suteikta ir olimpiniam čempionui estui Gerdui Kanteriui, pasaulio čempionui vokiečiui Robertui Hartingui ir pasaulio vicečempionui lenkui Piotrui Malachowskiui.

IAAF sutartimis užsitikrino lengvosios atletikos žvaigždžių garantijas, todėl jau pirmajame turnyre gegužės 14-ąją Dohoje (Kataras) startuos dukart pasaulio šuolių čempionė ir olimpinė šuolių į aukštį vicečempionė kroatė Blanka Vlasič, dukart olimpinė ir keturiskart pasaulio 400 m bėgimo čempionė amerikietė Sanya Richards, triskart olimpinis ir penkiskart pasaulio 5000 ir 10000 m bėgimo čempionas etiopas Kenenisa Bekele.

Rugpjūčio 27-ąją Briuselyje (Belgija) numatyta sprinto titanų akistata - 100 m turėtų bėgti trys greičiausieji planetos vyrai: jamaikiečiai Usainas Boltas ir Asafa Powellas bei amerikietis Tysonas Gay'us.

Nugalėtojui - brangakmenis

„Deimantinės lygos“ prizų fondas - 6,63 mln. JAV dolerių. Disko metikai vyrai ir moterys išsidalys per 364 tūkst. dolerių.

Rungties nugalėtoju galutinėje sezono įskaitoje tapęs atletas bus apdovanotas maždaug 80 tūkst. dolerių vertės 4 karatų brangakmeniu.

IAAF strategai naująją lygą prilygina teniso „Didžiojo kirčio“ serijai ar automobilių „Formulės 1“ čempionatui ir vadina ją būsimąja lygiaverte šių populiarių ir pelningų sporto renginių konkurente.

Lengvosios atletikos oponentai tvirtina, kad IAAF žaidžia su ugnimi, nes balansuoja ant finansinės prarajos krašto - federacijos išlaidos senokai su kaupu viršija pajamas.

Britų dienraštis „Daily Mail“, remdamasis IAAF iždininko Jeano Poczobuto ataskaitomis, pranešė, kad organizacija kasmet savo biudžetą papildo 45 mln. svarais sterlingų, tačiau išleidžia 30 mln. svarų sterlingų daugiau, o rezervas, prieš 10 metų sudaręs 50 mln. svarų sterlingų, jau beveik išsemtas.

„Jei išliks tokia tendencija, IAAF sprogs greičiau nei po ketverių metų“, - prognozuoja „Daily Mail“.


Šiame straipsnyje: aleknaKanterisHartingas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių