V.Alekna išbandė imtynininkų treniruočių įrankius

Nuo antradienio iki penktadienio Palangoje vyks II-asis Europos zurkane imtynių jaunimo čempionatas, kuriame ketina dalyvauti 11 šalių atstovai.

Viename iš parengiamųjų šio čempionato etapų - „Baltijos taurėje“, birželio 30 d. apsilankė ir olimpinėms žaidynėms Palangoje besiruošiantis Virgilijus Alekna drauge su triskart olimpiniu laisvųjų imtynių čempionu Aleksandru Medvedžiu.

V. Alekna, pabandęs iškelti zurkane imtynėse naudojamas kuokas, skirtas koordinacijai ir staigumui gerinti, pripažino, kad tai nelengva, tačiau sutiko, kad jos yra labai tinkamos vyro raumenynui stiprinti.

Zurkane - tradicinė imtynių šaka, kilusi Irane ir labiausiai paplitusi Azerbaidžane, Irake, Turkijoje, Afganistane. Dabar Tarptautinės zurkane sporto federacijos iniciatyva ši sporto šaka sparčiai populiarėja visame pasaulyje. Šios federacijos pageidavimu zurkane buvo įtrauktos ir į 5-ųjų TAFISA pasaulio sporto žaidynių programą.

Zurkane išvertus į lietuvių kalbą reiškia „stiprybės namai“. Šios imtynės kilo persų karius ruošiant karo mūšiams. Laikui bėgant susiformavo mokykla, kurioje buvo mokoma ne tik kovos elementų bet ir moralinių vertybių.

Zurkane imtynėse naudojamos priemonės savo forma yra labai panašios į senovinį skydą, kardą, lanką ir kuoką. Varžybos susideda iš trijų dalių. Pirmoji - 7 asmenų komandos šokis, kuris atliekamas mušant būgnais ritmą. Antroji dalis - asmeninės rungtys, skirtos pečių juostos stiprinimui bei ištvermės ir jėgos išbandymui. Tai grandininio lanko, sveriančio apie 20 kg. sukimas, dviejų skydų, sveriančių apie 20 kg. kilnojimas, kuokų, sveriančių nuo 2,3 iki 30 kg. kilnojimas. Trečia dalis - imtynės, kuriose varžovai išbando savo fizines jėgas ant kilimo.

Pasak Europos zurkane imtynių jaunimo čempionato organizatoriaus Gintauto Vileitos, pasaulis palaipsniui atsigręžia į savo tautinį, kultūrinį paveldą sporto srityje ir yra suinteresuotos jo puoselėjimu, populiarinimu. TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynės - geriausia erdvė tai padaryti. Zurkane imtynės buvo pristatytos ir susilaukė didelio susidomėjimo praėjusių TAFISA žaidynių, vykusių Busane, Korėjoje, metu.

Pasak G. Vileitos, bene kiekviena šalis turi savo tautinių imtynių atšaką - įvairių rūšių imtynių priskaičiuojama apie 2000 rūšių.

„Kiekviena šalis nori pristatyti savo tautines imtynes. Joninių metu Šventojoje bene pirmą kartą pokario Lietuvoje buvo pristatytos lietuviškos tautinės imtynės - ristynės. Jos sulaukė didžiulio susidomėjimo, - sako G. Vileita. - Senovėje lietuviai įvairiai savo jėgą bei pirmumą demonstravo: vieni pradalgėse greičiau nukirsdami rugius, kiti - ristynėmis.“

Tautinių sporto šakų ir žaidimų demonstravimas į žaidynių programą įtrauktas ne atsitiktinai. Žaidynes globoja UNESCO, kuri akcentuoja šių žaidimų ir sporto šakų, kaip nematerialiojo kultūrinio paveldo, išsaugojimo svarbą.

Liepos 4-5 dienomis Palangoje taip pat vyks Chukhe imtynių varžybos, o liepos 7 d. Šiaulių prekybos centre „Bruklinas“ vyks parodomosios dziudo, sambo, zurkane, sumo imtynės bei įvairių pasaulio šalių tradicinės imtynės.

TAFISA žaidynės - pagrindinis pasaulio neprofesionalaus sporto renginys, vykstantis kas ketverius metus skirtinguose pasaulio žemynuose. Žaidynėse ketina dalyvauti neprofesionalūs sportininkai iš 53 pasaulio šalių. Žaidynių programoje numatyti 50 pasaulio šalių nacionaliniai pasirodymai, vyks 41 sporto renginys, trys sporto čempionatai. Gausi kultūros programa, kurioje - 23 renginiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių