Trims Lietuvos klubams – grėsmingi varžovai Europos lygoje

Trys Lietuvos futbolo klubai ketvirtadienį namuose tikrinsis savo jėgas kovodami UEFA Europos lygoje.

Velso ekipos barjerą įveikęs Tauragės „Tauras“susitiks su praėjusių metų Čempionų lygos grupių etapo dalyviu Nikosijos APOEL (Kipras), o „Šiaulių“ ir Marijampolės „Sūduvos“ laukia daugkartiniai Austrijos ir Lenkijos čempionai – atitinkamai Krokuvos „Wisla“ ir Vienos „Rapid“.

„Tauro“ apetitas kyla bevalgant

Europos turnyruose debiutuojantis „Tauras“ pirmajame Europos lygos atrankos etape bendru rezultatu 5:4 (2:2 išvykoje ir 3:2 namuose) palaužė „Llanelli“ vienuolikę iš Velso. Ketvirtadienį 18 valandą Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadione vyksiančiose rungtynėse (tiesioginė transliacija per LTV2) Tauragės ekipos laukia kur kas grėsmingesnis varžovas – 20 kartų Kipro čempionu tapęs ir pernai Europoje stebinęs APOEL.

UEFA turnyruose Kipro komanda dalyvauja jau beveik 40 metų, tačiau rimtų laimėjimų pasiekė tik neseniai: Čempionų lygos atrankos varžybose pateko į grupių turnyrą. Jame Nikosijos klubas du kartus sužaidė lygiosiomis su Madrido „Atletico“ (Ispanija), kartą išsiskyrė taikiai su Londono „Chelsea“ (Anglija).

„Pagal matytų rungtynių vaizdo įrašius susidariau įspūdį, kad tai kur kas aukštesnio meistriškumo komanda ir ji žaidžia visai kitokį futbolą nei „Llanelli“. APOEL futbolininkai stengiasi laikyti kamuolį ant žemės, komanda turi techniškų ir patyrusių žaidėjų. Tai - gilias tradicijas ir daug sirgalių turintis klubas, su kuriuo žaisti bus gera pamoka“, - teigė „Tauro“ vyriausiasis treneris Gedeminas Jarmalavičius.

Treneris tikino, kad nepaisant to, kaip susiklostys dvikova su APOEL, „Tauro“ debiutą Europoje galima laikyti sėkmingu: „Manau, kad debiutas buvo neblogas – įveikėme vieną barjerą, uždirbome pinigų. Kita vertus, apetitas kyla bevalgant.“

„Taurui“ dėl rungtynėse su „Llanelli“ gautų kortelių negalės padėti gynėjai Darius Regelskis ir Mantas Lėkis, saugas Mantas Kižys, o dar vienas saugas Linas Savastas gydosi traumą. Komandą sustiprins pasveikęs veteranas Orestas Buitkus bei iš Latvijos atvykęs gynėjas Artjomas Kuznecovas.

Europos taurių futbolas grįžta į Šiaulius

Kitas Europos lygos debiutantas „Šiaulių“ klubas gavo ne ką lengvesnę užduotį – vieną Lenkijos futbolo lyderių Krokuvos „Wisla“ komandą (rungtynių pradžia - 21 valandą Šiaulių miesto savivaldybės stadione, tiesioginė transliacija per "Sport 1"). 

10 milijonų eurų biudžetą turintis klubas UEFA turnyruose jau yra išbandęs jėgas su įvairiais Europos grandais ir prieš aštuonerius metus netgi parklupdęs Gelzenkircheno „Schalke“ (Vokietija) bei „Parma“ (Italija) ekipas. Šiuo metu komandai atstovauja pasaulio futbolo čempionate Pietų Afrikos Respublikoje žaidusios Slovėnijos rinktinės futbolininkai, o ekipos žvaigždė – ilgametis Lenkijos rinktinės ir buvęs Glazgo „Celtic“ puolėjas Maciejus Žurawskis.

„Šiaulių“ komandai vietoje atsistatydinusio Deivio Kančelskio laikinai vadovaujantis Rimantas Viktoravičius pripažino, kad tokios svarbos rungtynių Saulės mieste nebuvo jau daugiau nei dešimtmetį nuo tada, kai Europos taurėse dar grumdavosi jau nebeegzistuojantis „Karedos“ klubas.

„Tokio lygio varžybose neteko vadovauti ir man, ir rungtyniauti daugumai žaidėjų. Rungtynės skirsis kova, mąstymu, technika. Jaudulys yra, tačiau tai normalu, žmogiška. Šiek tiek trūksta susižaidimo, tačiau pasiruošimas rungtynėms įvyko pagal planą.  Geras rezultatas mums būtų pergalė. Galbūt tai drąsu, tačiau jei eini į aikštę nuleidęs galva, tai nieko ir nepasieksi. Žaisime dėl pergalės, yra įvairių būdų ją pasiekti“, - teigė R.Viktoravičius.

Šiaulių ekipos gretose prieš turnyrą keitėsi ne tik treneriai, bet ir žaidėjai. Su komanda atsisveikino vartininkas Pavels Naglis, o atvyko vartininkai Marius Rapalis iš Marijampolės „Sūduvos“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ auklėtinis Sergejus Kosovas, saugas Paulius Janušauskas iš Panevėžio „Ekrano“ ir kroatas Saša Količius.

„Sūduvos“ kelyje – vėl austrai

Labiausiai patyrusi iš Lietuvos ekipų – šeštą kartą tokio lygio varžybose žaisianti Marijampolės „Sūduva“ – nuo 21 val. 15 min. namuose priims tituluočiausią Austrijos komandą, 32 kartus šalies čempione tapusią Vienos „Rapid“.

Dvikova su austrais „Sūduvai“ bus ne naujovė – prieš dvejus metus marijampoliečiai pralaimėjo Zalcburgo „Red Bull“ komandai. Tada Marijampolėje austrai šventė pergalę 4:1, o išvykoje „Sūduva“ atsirevanšavo kukliau 1:0. Skirtingai nei „Red Bull“, „Rapid“ ekipa remiasi daugiausiai remiasi vietos žaidėjais ir turi tik penkis legionierius.

„Sūduvos“ treneris Donatas Vencevičius stebėjo ne tik varžovų rungtynių vaizdo įrašus, bet ir mačą Vienoje, kai „Rapid“ žaidė su Briuselio „Anderlecht“: „Tas rungtynes austrai pralaimėjo, tačiau gerai įvertinti komandos pajėgumą pagal draugiškas rungtynes sunku. „Rapid“ žaidžia drausmingai, gerai realizuoja standartines padėtis. Iš žaidėjų išskirčiau komandos kapitoną, saugą vokietį Steffeną Hoffmaną ir kroatą puolėją Nikicą Jelavičių.“

Varžovų ekipos strategas „Sūduvos“ rungtynes stebėjo tris kartus, tačiau D.Vencevičius patikino, kad šiandienos rungtynėse Marijampolės ekipa bus pajėgesnė. „Tikiuosi, kad komandą sustiprins naujokai vartininkas Povilas Valinčius, saugas Vladimiras Gogberašvili ir puolėjas Ričardas Beniušis. Visi jie turėtų išbėgti į aikštę. Kokį tikslą sau keliame? Gerai būtų pergalė, tačiau nepraleidę įvarčio namuose taip pat išsaugotume šansus.“

„Sūduvos“ užduotį gynyboje kiek apsunkins netektys – jau anksčiau su klubu atsisveikino į Lenkiją išvykęs Tadas Kijanskas, o neseniai vykusiame Baltijos lygos finale traumą patyrė gynėjas Nerijus Radžius.


Šiame straipsnyje: Europos lyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių