Trečiadienį paaiškės Sartų lenktynių likimas

Sausio pradžioje buvo nuogąstaujama, kad dėl pavasariškų orų tarptautinės Sartų ristų lenktynės gali visai neįvykti, tačiau šiandien paskleista informacija, kad lenktynės gali būti atkeltos dėl šaltų orų. Tuo metu žirginio sporto nacionalinės kategorijos teisėjas ir vienas lenktynių organizatorių Stasys Svetlauskas lenktynių atkėlimą laikytų klaida. Galutinis sprendimas dėl šio renginio bus aiškus trečiadienį.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) neigia žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad Sartų ristūnų lenktynės Dusetų hipodrome gali būti nukeltos į vasario 11-ąją. Kaip LRT interneto tarnybai teigė Lietuvos Ristūnų sporto asociacijos prezidentas Arūnas Degutis, galutinis sprendimas bus žinomas trečiadienį.

„Dar nebuvo atskiro lenktynių organizacinio komiteto susirinkimo, galbūt uždarame rate tai nuspręs ir įformins ministerija. Bet žirgų savininkai atsisako patikėti žirgus, nenori jie rizikuoti“, – lrt.lt sakė A. Degutis.

Pasak asociacijos prezidento, 30 laipsnių šaltis yra vienareikšmiškai per didelis rengti varžyboms, mat temperatūrų skirtumai gali neigiamai atsliepti žirgams dėl temperatūrų pokyčių  – po lenktynių sušilę žirgai gali per greitai atšalti. „Aišku, ir žiūrovams tai per didelis iššūkis“,  – pridūrė A. Degutis.

Tuo metu ilgamečio lenktynių dalyvio, vieno organizatorių S. Svetlausko nuomone, atkelti Sartų lenktynes būtų didelė klaida, mat būtent vasario 4-ąją žmonės visada suplanuoja vykti į Sartų lenktynes, jų pažiūrėti atvažiuoja ir svečiai iš užsienio.

„Šiomis diemomis yra dideli šalčiai, o savaitgalį jie turėtų sumažėti ir žirgali gali dalyvauti būnant iki 20 laipsnių šalčių, jie pratę. Ne kartą taip buvo ir neatkėlė. Tai didelis renginys, žmonės jį laiko antro po Dainų šventės, negerai būtų atkelti“,  – kalbėdamas su lrt.lt mąstė 40 metų su Sartų lenktynėmis „surištas“ S. Svetlauskas.

Ristūnų lenktynės rengiamos nuo 1905-ųjų. Jos laikomos populiariausiu žiemos renginiu Lietuvoje. Anksčiau vykdytos ant Sartų ežero ledo, o beveik dešimtmetį vyksta Dusetų hipodrome ir sutraukia dešimtis tūkstančių žiūrovų.


Šiame straipsnyje: sartaiŽŪM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių