„Top 16“ varžovas: visada kraujo ištroškęs CSKA klubas

Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA klubų akistata visada sulaukia ažiotažo ir prikausto krepšinio gerbėjų dėmesį. Tuo neabejodama Eurolyga būtent šių ekipų dvikovą pasirinko „Top 16“ etapo ketvirtojo turo savaitės rungtynėmis.

Tai reiškia, kad mačas iš „Žalgirio“ arenos bus transliuojamas daugiau nei 150 pasaulio valstybių.

Sunkoka CSKA sezono pradžia – užmarštyje

26 pergalės ir 3 nesėkmės – tokiu pergalių ir pralaimėjimų balansu šį sezoną gali pasigirti trijose lygose rungtyniaujantys Maskvos CSKA krepšininkai. Pastaruoju metu vieną pergalę po kitos skinantys raudonarmiečiai, atrodo, toli užmarštyje paliko sezono pradžioje buksavusį žaidimą.

Po pirmųjų dviejų Eurolygos turų spalio mėnesį CSKA komanda turėjo dėkoti Fortūnai už dvi sėkmingas rungtynių pabaigas. Iš pradžių Rusijos čempionai Maskvoje vos nesuklupo prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“ (75:73), o po to vos išnešė sveiką kailį iš Belgrado, kur jaunieji „Partizan“ krepšininkai krito tik po pratęsimo – 76:71.

Po savaitės sekė pralaimėjimas „Žalgiriui“ VTB Vieningoje lygoje (68:78), dar po kelių dienų – triuškinantis antausis namų aikštėje nuo Barselonos „FC Barcelona Regal“ ekipos (60:81) ir Rusijos krepšinio apžvalgininkai po truputį pradėjo ieškoti kaltųjų. Visų pirma, jų akys krypo į blankią formą demonstravusį Milošą Teodosičių ir į komandos vairą susigrąžinusį strategą Ettore Messiną. Buvo diskutuojama, ar krepšinio profesorius ir pagrindinis CSKA įžaidėjas sugebės rasti bendrą kalbą. Taip pat prikaišiota, ką Eurolygos vicečempionų ekipoje veikia gęstantis Drew Nicholas.

Netrukus skeptikams teko prikąsti liežuvį, nes E.Messina greitai susitvarkė su problemomis. Porą kartų nuo atsarginių žaidėjų suolelio turėjęs pakilti M.Teodosičius pradėjo perprasti savo trenerio siūlomas schemas, o D.Nicholasui buvo padėkota už pastangas ir į jo vietą nupirktas Dionte Christmas.

Nuo lapkričio vidurio devynis mačus CSKA laimėjo 9 taškų arba didesne persvara, o dešimtosiose rungtynėse pirmą kartą šiame Eurolygos sezone privertė pralaimėjimą patirti „FC Barcelona Regal“ ekipą – 78:75.

Tiesa, po to CSKA kluptelėjo Rusijos čempionate, kur kiti Eurolygos dalyviai – Maskvos srities „Khimki“ krepšininkai – supančiojo raudonarmiečius 75:70, bet vos trečiasis pralaimėjimas sezone nesugadino šventinės maskviečių nuotaikos. Ją dar labiau praskaidrino paskelbta žinia, kad į komandą po keturių metų pertraukos grįžta Theodoros Papaloukas, vėl suvienijęs savo jėgas su E.Messina.

Pastarojo dešimtmečio tarpusavio dvikovose – CSKA sėkmė

Žvelgiant į žalgiriečių ir maskviečių tarpusavio susitikimų Eurolygoje statistiką, favoritės statusą turėtų įgyti CSKA komanda – per 12 rungtynių Rusijos čempionai iškovojo net 11 pergalių. Vienintelį kartą „Žalgiris“ laimėjo Kauno sporto halėje dar pirmajame tarpusavio mače 2000 m. sausį. Tada į rezultatu 84:76 pasiektą pergalę kauniečius vedė 21 tašką pelnęs Mindaugas Žukauskas ir 17 taškų pridėjęs Mindaugas Timinskas, o CSKA gretose lyderiais buvo legendiniai raudonarmiečiai Vasilijus Karasiovas ir Sergejus Panovas.

Po to burtai gana dažnai suvesdavo daugkartinius Lietuvos ir Rusijos čempionus į tą pačią Eurolygos grupę ir tai nieko gero žalgiriečiams nežadėdavo. Kelis kartus didesnį biudžetą turinti CSKA komanda neišvengdavo rimtos kovos, tačiau galiausiai triumfuodavo.

Tiesa, maskviečiams ne taip sėkmingai susiklostydavo mūšiai VTB Vieningoje lygoje. 2009 m. gruodį Marcusas Brownas į rusų krepšį įskraidino net 6 tritaškius, pelnė 26 taškus ir „Žalgiris“ įveikė CSKA 67:63.

Dar įspūdingesnę pergalę žalgiriečiai pasiekė prieš porą mėnesių, kai spalio pabaigoje Maskvos klubui įrašė pirmąjį viso sezono pralaimėjimą 76:66. Tada sausakimšoje „Žalgirio“ arenoje rezultatyviausiai žaidė 19 taškų surinkęs Kšištofas Lavrinovičius ir 12 pridėjęs Rimantas Kaukėnas. CSKA vedliu tą vakarą buvo Sonny Weemsas, dar prieš pusmetį vilkėjęs žaliai-baltus marškinėlius.

Praėjusį sezoną NBA patirties turinčiam amerikiečiui tarpusavio dvikovose nepavyko padovanoti pergalės „Žalgiriui“, bet pasisekė įstrigti į atmintį CSKA vadovams. Tiek Kaune, tiek Maskvoje žalgiriečiai pralaimėjo 13 taškų skirtumu, o S.Weemsas pelnė atitinkamai 16 ir 22 taškus. Šią vasarą į NBA išvykus Andrejui Kirilenkai, CSKA vadovybė toli nesižvalgė ir į savo gretas pasikvietė buvusį „Žalgirio“ lyderį.


Šiame straipsnyje: ŽalgirisCSKAEurolyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių