Šveicarai sensacingai parklupdė Europos čempionus ispanus

Daugelio ekspertų realiausia pretendente į pasaulio čempionų karūną laikoma Ispanijos rinktinė patyrė nesėkmę 0:1 prieš didžiulį spaudimą atlaikiusius šveicarus

Ispanai dominavo aikštėje H grupės rungtynėse Durbane, tačiau Šveicarijos rinktinei sensacingai pergalei pakako vienos sėkmingos kontratakos. Gelsono Fernandeso įvartis antrajame kėlinyje nubraukė visus kitus skaičius: ispanai trigubai dažniau smūgiavo į varžovų vartus, dvigubai ilgiau kontroliavo kamuolį ir kėlė net keturis kartus daugiau kampinių.

Europos čempionų komanda rungtynes pradėjo su vieninteliu tikru puolėju Davidu Villa, kuriam iš kraštų talkino Andresas Iniesta ir Davidas Silva, atakų smaigalyje.

24 min. A.Iniesta aštriu perdavimu surado varžovų baudos aikštelėje netikėtai atsidūrusį Ispanijos rinktinės gynėją Gerardą Pique, kuris suklaidino varžovą ir smūgiavo į vartus - Šveicarijos rinktinę gelbėjo vartininkas Diego Benaglio.

Šveicarai atsakė Reto Zieglerio baudos smūgiu, kurį atrėmė ispanų vartų sargas Ikeras Casillasas.

36 min. Šveicarijos komandos treneriui Ottmarui Hitzfeldui teko praryti karčią piliulę ir susižeidusį pagrindinį vidurio gynėją Philippe‘ą Senderos pakeisti Steve‘u von Bergenu.

Ispanai keliolika minučių laikė varžovus uždarę jų aikštės pusėje, tik kelis kartus leisdami su kamuoliu pereiti vidurio liniją, tačiau itin pavojingų antpuolių prieš šveicarų vartų surengti nesugebėjo.

Antrojo kėlinio pradžioje ispanai buvo priblokšti: staigi Šveicarijos komandos kontrataka trenkė tarsi žaibas iš giedro dangaus. 52 min. Erenas Derdiyokas suklaidino I.Casillasą, o ataką rezultatyviai užbaigė saugas G.Fernandesas.

Po šalto dušo ispanai dar labiau padidino apsukas puolime. Vos akimirka D.Villa aplenkęs D.Benaglio išmušė kamuolį iš baudos aikštelės, o po kelių minučių A.Iniestos iš toli smūgiuotas kamuolys praskriejo greta virpsto.

61 min. Vincente‘as del Bosque metė į aikštę Jesusą Navasą ir Fernando Torresą, kuris netrukus atsidūrė atakos smaigalyje, bet kamuolio iš keliolikos metrų atstumo pasiųsti į vartus nesugebėjo.

70 min. ispanai griebėsi už galvų: Xabi Alonso pademonstravo savo smūgio jėgą sudrebindamas vartų skersinį. Jau po kelių atakų D.Benaglio rimtai padirbėti privertė ir J.Navasas.

Susikoncentravę ties puolimu Europos čempionai vos nebuvo pasiųsti į nokautą. E.Derdiyokas pabėgo nuo gynėjų, bet pataikė į virpstą, o keli pakartotiniai šveicarų mėginimai nukreipti atšokusį kamuolį į vartus taip pat nepasiekė tikslo.

Nors per likusį laiką oponentams grasino ir J.Navasas, ir D.Villa, ir F.Torresas, šveicarus gelbėjo arba patikima gynyba, arba vartininkas, arba fortūnos šypsniai.

Pasiekusi netikėtą pergalę Šveicarija, kartu su Hondūrą įveikusia Čile, dalinasi H grupės lyderės pozicija. Ispanija šveicarams nusileido pirmą kartą istorijoje per 18 iki šiol žaistų rungtynių.

Statistika

Ispanija - Šveicarija 0:1 (0:0). Durbanas. Įvartis: G.Fernandesas (52 min.). Įspėjimai: S.Grichtingas (30), R.Ziegleris (73), D.Benaglio (90+1), H.Yakinas (90+4). Geriausiu rungtynių žaidėju išrinktas G.Fernandesas (Šveicarija).


Šiame straipsnyje: pasaulio futbolo čempionatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių