Stalo futbolas siekia tapti pirmu po krepšinio

Vos prieš trejus metus stalo futbolo entuziastus ir mėgėjus į barus ir kavines ėmęs kviesti žaidimas dabar ruošiasi naujiems iššūkiams.

Jungtis kviečiamos mažesnių miestų bendruomenės, žadamos tarpmiestinės varžybos, o jaunieji talentai tobulinami jau nuo mokyklos suolo.

Lemtinga pradžia

2008 metais pirmaisiais stalo futbolo propaguotojais tapo Nacionalinė Stalo Futbolo federacija ir UAB „Gera Forma“. Šiemet įsteigta VšĮ „Stalo futbolo iniciatyva“, „pakrikštyta“ trumpesniu „Foosin“ vardu. Pelno nesiekianti organizacija vykdo aktyvią šio žaidimo populiarinimo programą, rengia visuomeninius projektus.

Subūręs laisvalaikiu baruose ir kavinėse žaidžiančiųjų bendruomenę, „Foosin“ Vilniuje atidarė specializuotą stalo futbolo klubą – pirmąjį Baltijos šalyse.

Šiuos klubo ir Lietuvos stalo futbolo federacijos užmojus greitai pastebėjo ir Tarptautinė stalo futbolo federacija (ITSF). Už stalo futbolo populiarinimą bei lietuvių žaidėjų pasiekimus tarptautinėje arenoje pelnyti 2 futbolo stalai – pasaulinį pripažinimą pelnę „Bronzini B-90 ITSF“ ir „Roberto Sport“. Klubas pripažintas oficialiu treniruočių centru.

Aprėps Lietuvą

Stalo futbolo inventoriumi aprūpinami didžiuosiuose Lietuvos miestuose veikiantys barai ir kavinės. Taip siekiama užauginti naują žaidžiančiųjų bendruomenę.

Šiandien „Foosin“ direktoriaus Simono Jakubausko galvoje – nauji užmojai: kiti miestai ir treniruotėms skirta „Foosin“ ambasada Kaune. Vadovo teigimu, klubai – tai tarsi duoklė žaidėjams entuziastams ir profesionalams. Esą kai bendruomenė susiformavusi, tuomet laikas ir klubui.

„Propaguojame šį sportą, bendraujame su vietos bendruomenėmis. Šis žaidimas – tai lankytojų norus ir įgeidžius tenkinančių savininkų „arkliukas“. Jie neretai patys internete ieško informacijos, kaip pritraukti lankytojus, juos išlaikyti.

Šiose laisvalaikio praleidimo vietose statome aukščiausios klasės stalus, daug dėmesio skiriame vietos parinkimui, montuojame geresnę apšvietimo sistemą, kad būtų lengviau matyti ir valdyti kamuoliukus“, – teigė „Foosin“ direktorius, pridurdamas, kad gauna užklausų iš verslininkų ir klientų dėl galimybės turėti futbolo stalą. Vadovas taip pat pridūrė atsižvelgiantis į gerbėjų pasisakymus, nuomones, pasiūlymus „Facebook“ socialiniame tinkle ir internetiniame forume.

Futbolo stalai kviečia žaisti sostinėje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Artimiausiu metu „Foosin“ planuoja žaidimą propaguoti Alytuje, Mažeikiuose, Utenoje, o galiausiai aprėpti ir visą Lietuvą. Šalyje futbolą galima pažaisti daugiau nei 60 vietų, kur pastatyta apie 65–70 stalų.

S. Jakubausko teigimu, šių metų tikslas – plėstis dvigubai – įgyvendintas su kaupu. Kitąmet užsimota atidaryti dar vieną stalo futbolo klubą. Tam laikas esą jau pribrendo, nes vien šiemet Lietuvoje jau surengti keturi tarptautiniai turnyrai, žaidžiančiųjų gretos nuolat didėja.

Pasak „Teatro bufeto“ Šiauliuose barmenės Deimantės, futbolo stalas į šį barą klientus vilioja jau nuo gegužės. Čia taip pat rengiami žaidžiančiųjų turnyrai. Mergina neslėpė, kad per šį laikotarpį sulaukė daugiau užsukančių miestiečių ir miesto svečių.


Vasarą – „migracija“

Vasaros metu futbolo stalai „keliauja“ paskui poilsiautojus. Šiemet jie stovėjo Nidoje, Klaipėdoje, Palangoje, Šventojoje, paplūdimiuose, festivaliuose. Vasarą žaisti siūloma specialiais nuo vandens poveikio apsaugotais stalais.

Kasmet stalo futbolu kviečiami džiaugtis festivalių „Supynės“, „Tamsta Muzika“ ir „Satta Outside“ dalyviai.

Čia jiems rengiami turnyrai, mokymai, specialiai įrengiamos stalo futbolo erdvės ir papildomi stalai judriose festivalių vietose.

„Šiltasis metų sezonas baigėsi, tad futbolo stalą iš Nidoje vasarą veikiančios „Prieplaukos vyninės“ jau išvežėme. Turėti žaidimą pasiteisino. Dabar inventorius jau grąžintas į Vilnių“, – teigė naktinį klubą „Tarantino“ ir koktelių barą „Berlin“ valdančios UAB „Vilnius Parties“ vadovas Andrius Vosylis.

Švietimas padeda

„Mūsų publika sparčiai gausėja, mokyklose vedame pamokas, mokome. Specialus projektas „Mokyklų lyga“ turėtų startuoti kitais metais“, – teigė S. Jakubauskas, pridurdamas, kad „Foosin“ moto – neatiminėti iš vaikų arbatpinigių, tad pramogauti mokiniai turėtų nemokamai. Esą pagrindinis klubo pajamų šaltinis – kavinės ir barai, kur susirinkusieji pramogauja, taip kartu padengdami ir dalį stalo futbolo propagavimo ir gyvavimo išlaidų.

Dalis mokyklų futbolo stalų jau turi, tačiau žaidimo inventorių įsigijo pačios.

„Foosin“ vadovo teigimu, žaidžiančius stalo futbolą reikia stengtis mokyti nuo pat pradžių. Savamoksliai esą dažnai pasiklysta.

„Baruose gali ir „brudo“ pasimokyti. Geriau yra pasižiūrėti vaizdo medžiagos, eiti į pamokas. Išmoki prastos technikos yra dukart blogiau nei iš pat pradžių stengtis gerai žaisti“, – teigė S. Jakubauskas.


„Užvedantys“ kamuoliukai

Pigus, bendravimą tarp žmonių skatinantis žaidimas prieinamas visiems. „Foosin“ vadovo teigimu, žaisti gali ir aštuonmečiai, ir aštuoniasdešimtmečiai.

„Mūsų tikslas – tapti pirmais po krepšinio. Tikiu, kad nuveikti darbai ir atsiveriančios galimybės leis to pasiekti“, – užmojus vardino S. Jakubauskas.

Stalo futbolo raktas – tarpusavio bendravimas ir socializacija. Tai žaidimas, grindžiamas bendražygio ir priešininkų pagarba. Žaidžiantieji džiaugiasi pataikę, išgyvena prašovę. Tai vietinei baro bendruomenei – ne besirotuojančiai ir nuolat kintančiai, o išliekančiai ir sugrįžtančiai.

Stalo futbolo pradininko teigimu, šis žaidimas gali būti vertinamas trimis skirtingais aspektais:

* proto – žaidimą analizuojant ir kuriant strategijas, priimant sprendimus ir numatant veiksmus;

* jausmo – ugdant psichologinę savikontrolę, analizuojant priešininką, blefuojant ir kitais būdais.

* technikos – pagrindinį dėmesį telkiant į kamuolio kontrolę, perdavimus, smūgius – tuo, kas išmokstama treniruočių metu.

Smūgiavimo technika, žaidimo taktika ir bendravimas su varžovu ir „komandos“ draugu tarsi apjungia visas strategijas, naudojamas žaidžiant pokerį bei šachmatais.

Siekia pergalių

„Lietuvos rinktinė sarčiai stiprėja. Diegiame naują reitingavimo sistemą, kviečiame bendruomenes burti savo miestų lygas. Siekiame, kad tarpmiestiniai čempionatai virstų pramoginiu turizmu“, – pasakojo S. Jakubauskas.

Klubo įsteigimas paspartino jaunų gretų atėjimą. „Foosin“ vadovas viliasi greitai turėti jaunių rinktinę. Esą antroji jų mokyta karta pirmtakus jau pralenkė. Iš pastarųjų jau mokosi ir jau ant kulnų lipa trečioji karta.

Stalo futbolas – tai gyvenimo būdas, pramoga ir sportinė veikla. Šio sporto pradininko Lietuvoje teigimu, šiemet jau įgyvendinta visa vizija, kuri entuziasto galvoje kirbėjo prieš trejus metus. Dabar jau aišku – kasdien „pasibeldžia“ nauji siekiai ir užmojai.


Šiame straipsnyje: stalo futbolas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių