Stadionas virsta juodąja skyle

Iš mirties taško šiandien pajudėti turėjusios nacionalinio stadiono statybos stovi kaip stovėjusios. Lėšas joms turėjusi skirti Finansų ministerija pabijojo piniginę atverti be prokurorų leidimo, rašo „Vilniaus diena".

Sudomino prokurorus

Po pusės metų pertraukos stadiono generalinė rangovė bendrovė „Veikmė" šiandien vėl turėjo pradėti statybas ant Šeškinės kalvų. Mat lėšas skirti delsusi Vyriausybė birželio pradžioje galiausiai nusprendė iš Valstybės privatizavimo fondo skirti 100 mln. litų nacionalinio stadiono su sporto kompleksu statyboms

Pirmiausia Finansų ministerija turėjo su bendrove atsiskaityti už jau atliktus statybos darbus, kurie kainavo apie 40 mln. litų. Tačiau porą savaičių džiūgavusi bendrovė pakliuvo į prokurorų akiratį. Birželio pabaigoje Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra kreipėsi į teismą prašydama panaikinti savivaldybės bendrovės „Vilniaus kapitalinė statyba" (VKS) ir bendrovės „Veikmė" sutartį. Taip pat prašoma panaikinti objekto projektavimo sąlygų sąvadą ir statybos leidimą. Mat nustatyta, kad sudarant sutartį galbūt buvo pažeisti viešojo pirkimo principai, o statybos leidimas išduotas galbūt pažeidžiant galiojančią tvarką.

Kilus įtarimui dėl galbūt neskaidrių stadiono statybų, Finansų ministerija pabūgo skirti žadėtas lėšas. Prokurorams skubiai išsiųstas paklausimas, ar verta skirti finansavimą nacionalinio stadiono statyboms. Atsakymo ministerija tikisi sulaukti artimiausiu metu.

„Manau, turime pasielgti teisingai ir išsiaiškinti, ar prokurorų ieškinys užkerta kelią finansuoti, ar ne. Prokurorai gina viešąjį interesą, mes - taip pat", - sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Delsti nebėra prasmės

VKS laikinasis vadovas Albertas Vitėnas tikino nematąs kliūčių tolesnėms stadiono statyboms. Esą prokurorai kreipėsi ir į jo vadovaujamą bendrovę, prašė pagrįsti, kodėl statybų projektas nebuvo derintas su Priešgaisrinio gelbėjimo tarnyba. Anot A.Vitėno, ši tarnyba praėjusių metų gegužę pasitvirtino nuostatus, pagal kuriuos jie šios veiklos atsisako. Prokurorų raštą gavusi praėjusį ketvirtadienį VKS atsakymą turėjusi parengti iki liepos 1 d., tačiau nespėjo. Prokurorams leidus bendrovei terminas keliomis dienomis pratęstas.

„Mes viską padarėme, pateiktos paraiškos, kad tie pinigai ateitų. Finansų ministerija patvirtino, jog iš mūsų daugiau nieko nereikia. Nesuprantama man, kodėl statybos vilkinamos, nes kiekviena uždelsta diena neša nuostolius. Genda sumontuotos konstrukcijos. Vasarą dar ne taip, bet jeigu sulauksime rudens, turėsime labai didelių nuostolių", - baiminosi A.Vitėnas. Jis įspėjo, kad kuo ilgiau bus delsiama skirti lėšas stadiono statyboms, tuo darbai nusikels vėlesniam laikui. Turint omenyje šalyje didėjančią infliaciją ir kainų šuolį, stadiono statyba gali gerokai pabrangti. Šiandien apskaičiuota, kad statybos darbai turėtų kainuoti apie 450 mln. litų.

Statytojų viltys sudužo

Nerimu dega ir „Veikmės" vadovai. Bendrovės valdybos pirmininkas Kęstutis Maksimavičius tikino dėjęs daug vilčių į Vyriausybės pažadą, tikėjosi artimiausiu metu gauti žadėtus milijonus. Bendrovė jau atnaujino derybas su tiekėjais dėl statybų įrangos atnaujinimo, su projektuotojais. Tačiau aikštėn iškilus prokuratūros prašymui derybas teko pristabdyti.

K.Maksimavičius atskleidė, jog statyboms samdyti subrangovai, tiekėjai ir projektuotojai pradėjo garsiau piktintis, kad pernelyg ilgai vilkinami darbai.

„Sustojus statyboms apie 200 žmonių buvo atleisti, iš stadiono išmesti į gatvę. Tada bendrovės dar turėjo darbo, o dabar vasara, nežinau, kaip jiems sekasi. Statybų aikštelėje liko trys žmonės, saugo, jiems mokamas atlyginimas. Jeigu ir toliau taip tęsis, prašysime mums atlyginti nuostolius", - pasipiktinimo neslėpė K.Maksimavičius.

Finansų ministeriją skirti žadėtas lėšas spaudžia ne tik VKS, „Veikmė", bet ir Vilniaus savivaldybė. Užvakar ši išsiuntė raštą finansų ministrui R.Šadžiui. Jame raginama greičiau atsiskaityti už atliktus stadiono statybos darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių