Sportuojant pavargsta ne raumenys, o smegenys? (tyrimas)

Jei treniruojatės pakankamai ilgai ir sunkiai, anksčiau ar vėliau atsimušite į „sieną“ – pasieksite ribą, kai raumenys jau nesugeba dirbti pilnu pajėgumu, nors mintyse dar nenorite atlikti kelis pratimus. Tačiau ar tikrai šis „garo“ trūkumas yra tik glikogeno (raumenyse saugomų energijos šaltinių) išsekimas, ar vis dėl to nuovargis yra šis tas daugiau, nei vien fiziniai veiksniai?

Apie raumenų nuovargį išsekus energijos šaltiniams mokslininkai žino gana nemažai jau ištisus 80 metų, tačiau nauji tyrimai rodo, jog ne tik tai gali mus sustabdyti nuo aukštesnių rezultatų.

Intensyviai sportuojant organizme išskiriamas serotininas – neurotransmitorius, kuris padeda raumenims greičiau susitraukti. Yra ir kita šios medžiagos medalio pusė – aukštas serotinino lygis organizme stabdo visos nervų sistemos darbą, taip siekiant apsaugoti raumenis nuo persidirbimo.

Kadangi ši labiau smegenų, nei raumenų statoma „siena“ atrasta visai neseniai ir tik pradedama tyrinėti, mokslininkams sunku pasakyti, kada bus įmanoma įveikti šiuos gamtos suteiktus stabdžius ir išnaudoti visą raumenų potencialą. Gali būti, jog tai pagaliau įveiks dopingo problemą profesionaliame sporte, nes bus atrastas natūralus būdas, kaip vietoje papildomų sugebėjimų išnaudoti tuos, kurie dabar „užrakinti“.


Šiame straipsnyje: sportassveikatasmegenysraumenys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių