Sporto keistenybių dešimtukas

Ar jums teko girdėti apie šachmatų boksą arba kojų lenkimą? Didžiosios Britanijos laikraštis „The Independent“ pristato keisčiausių pasaulio sportinių žaidimų dešimtuką.

Žmonų nešimas

Pirmos žmonų nešimo varžybos įvyko Suomijos Sonkajervio mieste, bet jos greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Žaidime dalyvauja poros. Vyras turi bėgti laikydamas moterį ant pečių, ant nugaros įprastu būdu arba žemyn galvą, leisdamas apkabinti kojomis savo kaklą.

Žaidimas atsirado prieš kelis šimtmečius kaip pokštas, kilęs iš tradicijos, kai vyrai viešai išsinešdavo moterį, kurią norėjo vesti. Vėliau žaidime atsirado griežtos taisyklės: distancija turi būti 253,5 m ilgio, dalyviai privalo įveikti dvi sausas kliūtis ir vieną vandens kliūtį, o nešama moteris turi sverti ne mažiau 49-ių kilogramų. Smulkesnės dalyvės rankose gali laikyti akenį, kad bendras svoris siektų nustatytą ribą.

Nors žaidimas vadinasi „Žmonų nešimas“, jame dažnai dalyvauja ir nesusituokusios poros.

Avies vidurių mėtymas

Škotijoje atsiradusio žaidimo pavadinimas kalba pats už save. Žaidimo dalyviai lipa ant viskio statinės ir bando kuo toliau nusviesti tradicinį škotišką patiekalą „Haggis“, gaminamą iš avies širdies, kepenų ir kitų vidaus organų ir panašų į įdarytas žarnas arba naminę dešrą. Mėtomas valgis turi būti pagamintas griežtai laikantis tradicijų ir sverti pusę kilogramo.

Žaidimas atsirado kaip pramoga per tradicinę Škotijos šventę - Klanų susirinkimą 1977 m. Dabar jį galima vadinti škotų kultūros dalimi.

Žmonių ir žirgų maratonas

Šios rungtynės jau 30 metų vyksta Didžiosios Britanijos Lanurtid Velso miestelyje. Bėgikai varžosi su raitininkais 22 mylių distancijoje.

Pirmą kartą tokį maratoną surengė vienas britų lordas, aludėje išgirdęs dviejų vyriškių ginčą. Vienas jų atkakliai įrodinėjo, kad žmogus niekuo nenusileidžia žirgui. Tačiau įveikti žirgą žmogui pavyko tik po 25 metų. 2004 m. Huw Lobbas įveikė distanciją per 2.05 val. ir gavo 25 tūkst. svarų sterlingų prizą.



Šachmatų boksas

Ši hibridinė sporto šaka reikalauja ir gerų smegenų, ir tvirtų raumenų. Varžovai pradžioje sėda prie šachmatų stalo, pastatytą bokso ringe, o vėliau pradeda boksuotis. Pirma raundo dalis trunka keturias minutes, antra - tris. Varžybas sudaro 11 raundų, tarp jų daroma minutės pertrauka.

Boksavimosi metu sportininkai dėvi pirštines, o per šachmatų raundus užsideda specialias ausines, kurios padeda atsiriboti nuo aplinkos keliamo triukšmo ir susikaupti.

Varžybos dažniausiai baigiasi nokdaunu arba šachu ir matu. Jei pergalė per 11 raundų nėra pasiekiama, nugalėtojo titulas atitenka tam sportininkui, kuris surinko daugiau taškų boksavimosi rungtyje.

Šią sporto šaką 2003 m. sugalvojo olandų menininkas Lepe'as Rubinghas, įkvėptas prancūzų komiškos knygos. Pirmąjį mačą, surengtą bažnyčioje, stebėjo 800 žmonių. Dabar šia sporto šaka užsiima apie 150 profesionalių sportininkų.

Ūsų ir barzdų čempionatas

Čempionato dalyviai varžosi 18-oje kategorijų: Salvadoro Dali, Garibaldžio, muškietininkų ir kitose. Vien turėti ūsus ar barzdą nepakanka. Barzdočiai ir ūsuočiai naudoja specialų vašką, suteikia savo veido plaukams įmantrias formas.

Šiemet Pasaulinis ūsų ir barzdų čempionatas vyko gegužę. Į nugalėtojus galima pažiūrėti oficialiame čempionato tinklalapyje (nuoroda: http://www.worldbeardchampionships.com/).

Sūrio ridenimas

Šios varžybos kasmet vyksta Gloucesteršyre, Didžiojoje Britanijoje. Dalyviai, tikrąja to žodžio prasme versdamiesi per galvas, bando pagauti nuo kalvos riedantį sūrio ritinį.

Tiesa, retai kam nors pavyksta tai padaryti, nes 200 m ilgio šlaitas yra pakankamai status. Nugalėtoju dažniausiai skelbiamas tas, kuris pirmas kerta finišo liniją.

Per sūrio ridenimo varžybas dažnai pasitaiko traumų. Ne vienas dalyvis buvo gabenamas į ligoninę gydyti lūžusių galūnių. 

Futbolo tenisas

Vokietijos futbolo klubo „Nöttingen“ žaidėjai treniruojasi originaliu būdu. Jie žaidžia žaidimą, vadinamą „Schnürles“. Tai yra futbolo ir teniso mišinys. Čia nėra rakečių, o vietoje teniso kamuoliuko naudojamas futbolo kamuolys. Žaidime galioja pagrindinė futbolo taisyklė - liesti kamuolį rankomis draudžiama.

Degančių statinių nešimas

Didžiosios Britanijos Oteri Sent Meri miestelio gyventojai kasmet rengia degančių statinių nešimo varžybas. Jose dalyvauja tiek vyrai, tiek moterys, tiek vaikai. Dalyviai miestelio gatvėmis neša skirtingų dydžių ir formų degančias statines. Paradą tradiciškai vainikuoja didžiulis laužas ir fejerverkai.

Niekas tiksliai nežino šio žaidimo ištakų, bet manoma, kad jis atsirado po 1605 m. sąmokslo susprogdinti Didžiosios Britanijos Parlamento rūmus. Maištininkai į pastato rūsį sunešė 36 statines su paraku, bet sąmokslas buvo laiku atskleistas.

Kojų lenkimas

Pirmas Kojų lenkimo pasaulio čempionatas įvyko aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Didžiosios Britanijos Vetono kaime, bet vėliau šis renginys persikėlė į Ašborno svečių namus „Bentley Brook Inn“.

Taisyklės panašios į rankų laužimą. Dalyviai varžosi basi. Priešininkai vienas kitam nuauna batus ir numauna kojines - tai įprastas mandagumo gestas. Varžovai susikimba kojų pirštais, taria „Vienas, du, trys, keturi, aš skelbiu kojų pirštų karą!” ir pradeda varžybas.

Šaudymas žirniais

Šaudymo žirniais pasaulio čempionatas kasmet vyksta Didžiojoje Britanijoje. Jame dalyvauti kviečiami bet kokio amžiaus žmonės, tiek patyrę „šauliai“, tiek naujokai.

Žaidimo dalyviai per vamzdelį šaudo į taikinius, pritvirtintus prie šieno ritinių. Stebėti varžybų susirenka šimtai žmonių.


Šiame straipsnyje: sporto keistenybių dešimtukas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių