S.Kairys: K.Kemzūra žino visas naujausias krepšinio technologijas

Kęstučio Kemzūros kilimą iš arti matęs krepšinio treneris ir agentas Stepas Kairys yra įsitikinęs - jeigu strategas priims kvietimą tapti rinktinės treneriu, jis susitvarkys su šiomis pareigomis.

Praėjusią savaitę per Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomojo komiteto posėdį K.Kemzūrai buvo pasiūlytas rinktinės stratego postas. Treneris apsispręsti turi iki lapkričio 5 dienos, tačiau beveik neabejojama, kad jis priims šį pasiūlymą.

Dėl paskutinę minutę iš rinktinės kandidatų sąrašo išbraukto Rimo Kurtinaičio kilo nepasitenkinimo banga, tačiau ne visi sutinka su federacijai metamais kaltinimais.

Krepšinio agentas ir treneris S.Kairys tinklalapiui basketnews.lt teigė, kad LKF pasirinko galbūt ne patį geriausią būdą rinkti trenerį, tačiau gynė Lietuvos krepšinio federacijos darbą.  

Pateikiame S.Kairio interviu apie LKF darbą, trenerio rinkimus bei jų kandidatus.

- Treneri, pastaruoju metu žiniasklaidoje nuskambėjo ne vienas kaltinimas LKF. Kaip jūs vertinate federacijos darbą? - S.Kairio paklausė tinklalapis basketnews.lt

- Vertinu normaliai. Tokiomis sąlygomis, kokios buvo susiklosčiusios, dirbti būtų sunku bet kokiai federacijai. Taigi ne federacijos kaltė, kad rinktinėje nežaidė Šarūnas Jasikevičius, Rimantas Kaukėnas, Ramūnas Šiškauskas ar Arvydas Macijauskas. Mes esame tokia šalis, kad tinkamai reprezentuoti savo šalį galime tik tuo atveju, kai rinktinėje žaidžia visi pajėgiausi krepšininkai. Pasižiūrėjus į istoriją matome, kad visose olimpiadose, Europos čempionatuose, kuriuose žaidė pajėgi sudėtis, buvo pasiekti geri rezultatai. Aš nebūčiau kritiškas federacijos atžvilgiu.

- Kokį įspūdį jums paliko Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerių rinkimai?

- Trenerių rinkimai iš esmės turėtų būti kitokie. Galbūt federacija išsirinko ne patį geriausią būdą atrinkti trenerį. Aš įsivaizduoju, kad mes neturime tiek daug aukščiausio lygio trenerių, kiek norėtume. Jeigu mes jų turime 3 ar 4, tai būtų buvę optimalu sudaryti geidžiamiausių trenerių sąrašą eilės tvarka. Čia neturėtų būti konkurso. Reiktų nuspręsti, kokio trenerio norima ir jo siekti. Tam nepavykus eitume prie kandidato numeris du. Jeigu tokia tvarka viskas būtų daroma, būtų mažiau ir visokių intrigų. Čia buvo supriešinti du treneriai. Todėl gavosi daug nereikalingų diskusijų.

-  Kaip vertinate visą tą sąmyšį, kuris kilo dėl trenerio rinkimų?
- Vertinu neigiamai. Dauguma sąmyšio organizatorių mažai supranta krepšinį ir labai nedaug tegali pasakyti apie trenerius, jų žinias ir kompetenciją. Apie trenerių kompetenciją Lietuvoje gali pasisakyti labai nedaug žmonių. Kalbant apie mases, tai mes neturime kompetencijos nei renkant valdžią, nei renkant trenerį. Ateityje norėčiau, kad renkant trenerį būtų remiamasi tais keliais žmonėmis, kurie tikrai gerai išmano krepšinį ir trenerių darbą.

- Ar tai reiškia, jog jūs manote, kad ir LKF vykdomajame komitete ne visi nariai yra kompetentingi rinkti rinktinės trenerį?

- Grįžtant į tuos rinkimus, kuomet į rinktinės postą buvo išrinktas Ramūnas Butautas, jūs patys suprasite, jog ten trenerį rinko nekompetentingi žmonės. Kalbant apie dabar vykusius rinkimus, tai aš nemanau, kad federacijos valdyba turėtų rinkti trenerį. Valdyboje buvo žmonių, kurie arba yra visai toli nuo krepšinio, arba beveik toli.

- Tad kas tada turėtų rinkti rinktinės trenerį?
- Reikėtų surasti tuos penkis ekspertus ir būtent siaurame rate tartis, kalbėtis ir surasti tuos geriausius variantus.

- Kaip vertinate Kęstučio Kemzūros kandidatūrą?
- Aš Kęstutį labai gerai pažįstu. Pats jį treniravau ir mano akyse jis augo ir kaip žaidėjas, ir kaip treneris. Mačiau su kokiu atsidavimu Kęstutis žengia į šią sritį. Rengiau stovyklas, kuriose dalyvaudavo daug krepšinio specialistų. Stovykloje Kęstas būdavo vienintelis, kuris visą dieną lakstydavo paskui trenerius iš JAV ir zyzdavo su įvairias krepšinio klausimais. Jis turi kažkokį magnetą, nes toje stovykloje dalyvavę vaikai lakstydavo paskui Kęstą. Jis visada dirba visa jėga ir širdimi. Aš džiaugiuosi, kad jis buvo pasirinktas. Kęstutis turbūt yra vienas iš tų kandidatų, kuris augo šalia mokytojo. Davidas Blattas buvo tas mokytojas, kuris davė jam pagreitį. Kęstutis žino visas naujausias krepšinio technologijas. Jis ir toliau viskuo domisi ir niekas jo nesustabdys.
- Ar Kemzūrai nepakiš kojos tie buvę konfliktai „Chimki“ ekipoje bei Latvijos rinktinėje?
- Carlosas Delfino yra ne dovana. Kur jis tik buvo - visur turėjo problemų. Jeigu Kęstas nesitaikstė su Delfino įnoriais ir noru turėti išskirtinį statusą, tai parodo, kad Kęstas yra principingas treneris. Aš būčiau daręs tą patį. Tą patį turbūt būtų daręs ir Kurtinaitis. Tas treneris, kuris viskam užsimerkia ir apsimeta, kad nieko nematė ir negirdėjo, tai tas yra ne treneris. Latvijos rinktinėje vėl gi, jeigu žmonės į treniruotę ateina girti, tai ką, Kęstutis turėjo užsimerkti ir tokiu būdu išvengti konflikto? Tai yra pliusas Kęstui, kad jis nesitaikstė, kovojo ir norėjo įsivesti savo tvarką.

- Ką galvojate apie Rimo Kurtinaičio pasisakymus prieš trenerio rinkimus?

- Rimas pasikarščiavo ir tokiu būdu pats sau užtrenkė duris į rinktinę. Jis paskubėjo, nesusivaldė ir tas jo noras sakyti viską, ką galvoja, neturėti „stabdžių“, nėra pati stipriausia Rimo savybė. Kurtinaitis yra labai geras treneris, stipri asmenybė ir manau, kad jis turės gerą trenerio karjerą. Tačiau, jeigu dar yra įmanoma, jis turėtų tvarkytis su kai kuriomis savo savybėmis.

 


Šiame straipsnyje: KemzūraStepas Kairys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių