Savo kiemą „Lietuvos rytas“ šluosis pats

Tiesa, vilniečių ambicijos gali būti nuLaimėk arba traukis iš kelio. Paskutinėse Eurolygos pirmojo etapo rungtynėse "Lietuvos rytas" pasirinkimo nebeturi. Tiesa, vilniečių ambicijos gali būti nulemtos ir Europos krepšinio provincijoje – Orleane.

Kaupėsi užmiestyje

Pirmoji Eurolygos sezono dalis pasiekė kulminaciją. Vilniaus "Lietuvos ryto" komandai liko vienas žingsnis – arba į kitą etapą, arba į bedugnę.

Trečiadienio rungtynėse su Malagos "Unicaja" krepšininkais paaiškės, ar ne per drąsūs buvo Lietuvos čempionų klubo vadovų pareiškimai prieš sezono pradžią, jog "Lietuvos rytą" sirgaliai tikrai išvys tarp šešiolikos geriausių Europos komandų.

"Jaučiame įtampą, nes tai – lemiamos rungtynės. Patys esame savo likimo kalviai ir nuo mūsų priklauso, ar pateksime į kitą etapą", – sakė sostinės ekipos gynėjas Artūras Jomantas.

Pirmajame komandų tarpusavio susitikime Malagoje "Unicaja" po atkaklių grumtynių išplėšė pergalę 91:84. Tačiau nuo to laiko situacija pasikeitė: andalūzai jau užsitikrino vietą kitame etape, o vilniečiams dabar būtinai reikia laimėti.

"Neabejoju, kad šįkart didelę įtaką turės psichologiniai dalykai. Daugiau nieko neprigalvosi – reikia kautis iš paskutiniųjų", – aiškino "Lietuvos ryto" įžaidėjas Vidas Ginevičius.

Prieš lemiamą mačą Vilniaus komandos krepšininkai turėjo laiko pasiruošti psichologiškai. Paskutines kelias dienas "Lietuvos ryto" žaidėjams teko praleisti ne namuose, o ramiame viešbutyje sostinės užmiestyje. Karantinu, kurio komandos treneris Rimas Kurtinaitis paprastai griebiasi prieš svarbiausias rungtynes, buvo tikimasi nukreipti krepšininkų mintis nuo pašalinių rūpesčių.

Varžovai kamšys skyles

"Siemens" arenoje vilniečiai privalės sutramdyti greitą "Unicaja" žaidimą, paremtą individualiu krepšininkų meistriškumu – pirmajame mače "Lietuvos rytas" varžovams įsikabino į atlapus tik tada, kai sulėtino žaidimo spartą.

"Stebina tai, kad lėkdami tokiais greičiais, ispanai retai klysta. Viską lems gynyba vienas prieš vieną, kadangi varžovų treneris jokių ypatingų strategijų nekuria. Tikiuosi ir gero mūsų puolimo, nes paskutines kelias rungtynes jis strigo", – kalbėjo R.Kurtinaitis.

Priešingai nei Malagoje, šįkart vėjo į andalūzų bures nebeįpūs ugningi sirgaliai. "Lietuvos ryto" legionierius iš Serbijos Bojanas Popovičius pabrėžė, kad vilniečiams jų parama - būtina: "Norėčiau, kad "Siemens" arena vėl būtų užpildyta, kaip mače su Pirėjo "Olympiakos". Tada šis faktorius mums buvo didelė pagalba. Nepadovanojome jiems pergalės tąsyk, bet galime tai padaryti dabar."

Kiek menkesnės bus ir "Unicaja" trenerio Aito Garcia Reneseso galimybės varijuoti komandos sudėtimi – Ispanijos klubą paliko atsarginis įžaidėjas Shammondas Williamsas. Poilsio minučių pagrindiniam "Unicaja" atakų dirigentui Omarui Cookui turėtų suteikti po peties traumos sveikstantis Bernis Rodriguezas, tačiau jis kol kas nedalyvavo komandos treniruotėse.

"Jei atvirai, aš abejoju, kad mes galime iškart grįžti į tinkamas vėžes. Dėl šių netekčių mūsų žaidimo dinamika neabejotinai nukenčia", – skundėsi A.G.Renesesas, kurio auklėtiniai praėjusią savaitę patyrė dvi nesėkmes.

Problemų turi ir "Lietuvos rytas". Medikai iki paskutinės akimirkos mėgins pastatyti ant kojų komandos kapitoną Steponą Babrauską, savaitgalį susižeidusį čiurną, tačiau jo galimybės rungtyniauti prieš "Unicaja" – miglotos.

Pagalbos nesidairo

Nors "Lietuvos ryto" atstovai nė iš tolo neprisileidžia minties apie galimybę patekti į kitą Eurolygos etapą net ir pralaimėjus "Unicaja", greičiausiai lemiamų rungtynių metų vilniečių atsarginis suolelis seks informaciją iš kitų B grupės rungtynių, kurios visos prasidės vienu metu.

"Lietuvos ryto" gelbėjimosi ratu gali tapti kukli Eurolygos debiutantė Orleano "Entente" ekipa, namuose priimsianti netiesioginį Lietuvos čempionų varžovą kovoje dėl ketvirtosios vietos pogrupyje – Stambulo "Efes Pilsen" krepšininkus. "Entente" pergalės atveju, R.Kurtinaitis turėtų už ką padėkoti praeityje jį treniravusiam Orleano ekipos strategui Philippe‘ui Herve.

"Nenorėčiau perkelti mūsų darbo ant svetimų pečių. "Entente" turi galimybių laimėti mače su turkais, bet tik jais pasikliauti neverta. Net nenoriu apie tai galvoti. Likimas mūsų rankose, patys turime pasiekti kitą etapą", – pabrėžė R.Kurtinaitis.


"Unicaja" vizitinė kortelė

Treneris: Aito Garcia Renesesas (Ispanija)

Sudėtis:

(Žaidėjas  Šalis  Pozicija  Ūgis)

Omaras Cookas  JAV  Gynėjas  186

Bernis Rodriguezas  Ispanija  Gynėjas  197

Taquanas Deanas  JAV  Gynėjas  193

Rafaelis Freire  Brazilija  Gynėjas  188

Jiri Welschas  Čekija  Gynėjas  202

Saulis Blanco  Ispanija  Gynėjas  194

Georgas Printezis  Graikija  Puolėjas  202

Giullemas Rubio  Ispanija  Puolėjas  202

Carlosas Jimenezas  Ispanija  Puolėjas  201

Joelis Freelandas  Didžioji Britanija  Puolėjas  208

Robertas Archibaldas  Didžioji Britanija  Vidurio puolėjas  209

Augusto Cesaras Lima  Brazilija  Vidurio puolėjas  206


Šiame straipsnyje: Lietuvos rytasUnicaja

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių