R.Javtokas renkasi trenerio magistro studijas

Robertas Javtokas - antrasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės žaidėjas, nutaręs pradėti tarptautines krepšinio trenerio magistro studijas.

Studijas kartu su Lietuvos kūno kultūros akademija (LKKA) ir Lietuvos krepšinio federacija (LKF) rengia Vorčesterio universitetas (Anglija). Eurolygos, ULEB taurės, Graikijos ir Lietuvos čempionatų laimėtojas papasakojo apie būsimas studijas ir galbūt būsimą trenerio karjerą.

- Kodėl nusprendėte pasirinkti šią studijų programą? 

- LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas papasakojo apie šias studijas ir kad yra galimybių jose dalyvauti. Tai mane sudomino, nes studijas rengia dvi aukštosios mokyklos iš Lietuvos ir Anglijos. Abu universitetai turi savų privalumų, tai, manau, turėtų užtikrinti aukštą studijų kokybę. Pamaniau, kodėl gi ne, jei yra galimybių suderinti žaidimą ir mokslą. Tiesiog noriu daugiau sužinoti apie krepšinį. Dėl savęs. Noriu pažvelgti į šį sportą iš kitos, ne tik žaidėjo, perspektyvos.

- Ar tai reiškia, kad baigęs karjerą būsite treneris?

- Ne, taip dar negalėčiau pasakyti. Dar per anksti. Manau, dar žaisiu kelis sezonus, o kas bus po to, nuspręsiu vėliau. Žinoma, galimybės ateityje būti treneriu neatmetu.

- Ar pasitaiko, kad komandoje kartais atliekate tam tikrą trenerio vaidmenį padėdamas jaunesniems žaidėjams, diskutuodamas su tikruoju komandos vadovu?

- Dabar esu tokio amžiaus, kai jau tikrai žinau, ko pačiam kadaise trūko per treniruotes, varžybas, kas galėjo padėti labiau tobulėti. Tiesiog turiu patirties. Stengiuosi ja pasidalyti su kitais žaidėjais, ypač jaunesniais mūsų komandos „centrais“. Patariu, pasiūlau, kas galėtų pagerinti žaidimą.

- Žaidėte komandose, kurias treniravo skirtingų stilių treneriai. Kokių skirtumų įžvelgiate jų darbo metoduose?

- Kiekvienas iš tų trenerių buvo savitas. Žinoma, trenerio veiksmai dar priklauso ir nuo turimų žaidėjų, komandos biudžeto, komandai keliamų tikslų. Tačiau man labiausiai įstrigo tie treneriai, kurie sugebėjo įtikinti komandą, suburti žaidėjus vienam tikslui. 

- Kiek, jūsų manymu, trenerio darbe yra svarbi žaidimo patirtis ir teorinės žinios?

- Manau, abu dalykai yra vienodai svarbūs. Nesutinku su tais, kurie teigia, kad užtenka vien žaidėjo patirties, kad būtum geras treneris. Treneris turi išmanyti daugiau: žaidimo teoriją, sportininkų fiziologiją, įvairias taktikas, treniruočių proceso valdymą. Be viso to neįmanomas visavertis trenerio darbas. Be to, žinių juk niekada nebus per daug.

- Ko tikitės iš krepšinio trenerio magistro studijų?

- Įgyti žinių. Iš ankstesnių studijų žinau, kad kuo daugiau studijuoji, tuo labiau suvoki, kad mažai žinai. Yra daug dalykų krepšinyje, kurių aš nežinau ar nemoku, bet noriu sužinoti ir išmokti. To ir tikiuosi iš šių studijų. Be to, žvelgiu į tai, kaip į investiciją: juo daugiau investuoji, juo geriau.


Šiame straipsnyje: JavtokasLKF

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių