Rinktinės dovana šaliai: bronza keliauja į Lietuvą

Svajonių Pasaulio čempionatą Turkijoje Lietuvos krepšinio rinktinė užbaigė pirmą kartą istorijoje pasidabinusi medaliais.

Likimas apdovanoja kovojančius. Daugiau nei dvi savaites pasaulį Turkijoje žavėjęs bebaimis Lietuvos dvyliktukas į tėvynę negrįš tuščiomis: pirmenybių mažajame finale Lino Kleizos vedami lietuviai palaužė serbus 99:88.

Starto penketai. Lietuva: M.Kalnietis, R.Seibutis, J.Mačiulis, L.Kleiza, R.Javtokas.

Serbija: M.Teodosičius, A.Rašičius, N.Veličkovičius, M.Kešeljis, N.Krstičius.

Pirmasis kėlinys. Pirmąją serbų ataką tolimu metimu užbaigė A.Rašičius. Po gražaus L.Kleizos perdavimo taškais atsakė R.Javtokas. Tačiau vidurio puolėjas čia pat skausmingai susiėmė už čiurnos, kurios raiščius pasitempė čempionato pradžioje. Vietoje komandos kapitono aikštėje pasirodė T.Klimavičius. M.Kalnietis apmaudžiai išleido kamuolį iš rankų, ir tuo pasinaudojęs M.Kešeljis smeigė tritaškį. Nesudrebėjo ir L.Kleizos ranka, bet M.Kešeljis dar kartą buvo taiklus mesdamas iš toli - 7:11. Lietuvos komandai taškus toliau rinko po vakarykščio košmaro pusfinalyje atsigavęs L.Kleiza. Vis dėlto vėliau keliose atakose iš eilės serbų krepšys tarsi užsirišo, o N.Krističius padidino savo komandos pranašumą iki 18:9. Tylą nutraukė P.Jankūno metimas iš vidutinio nuotolio, M.Pocius paleido šūvį iš tolimos distancijos, bet tiksliai apsiginti lietuviams sekėsi sunkiai. Nuostabiai į žaidimą įsijungė P.Jankūnas, pelnęs dar 7 tšk. iš eilės, ir serbų persvaros staiga beveik nebeliko - 21:22. Jau kitoje atakoje Lietuvos rinktinę į priekį baudų metimais išvedė M.Pocius, o pirmasis ketvirtis baigėsi rezultatu 23:22.

Antrasis kėlinys. S.Jasaitis užsidirbo pražangą puolime, ir svarstykles į serbų pusę vėl pakreipė M.Mačvanas. Tiesa, S.Jasaitis ištaisė savo klaidą taikliu tolimu metimu. Asmeninį benefisą tęsė P.Jankūnas, kurio žaidimo vienas prieš vieną niekaip neperkando Serbijos aukštaūgiai, o L.Kleiza išprovokavo D.Savanovičiaus klaidą puolime. Dar vieną spragą varžovų gynyboje surado S.Jasaitis - 30:26. Per pusę kėlinio lietuviai leido serbams įmesti tik 4 taškus. L.Kleiza įveikė N.Veličkovičiaus gynybą, bet Serbijos puolėjas atsiskaitė su priešininku pelnydamas taškus su pražanga. Tuo tarpu Lietuvos sirgaliams lengviau atsikvėpti leido į aikštę grįžęs R.Javtokas. Po S.Jasaičio antrojo tritaškio žalieji pirmavo 39:31, o dar du tolimus metimus pridėjo užsivedęs L.Kleiza, pelnęs 17-ąjį tašką. Kėlinio pabaiga priklausė lietuviams, atitrūkusiems nuo oponentų 48:38.

Rezultatyviausi po dviejų kėlinių. Lietuva: L.Kleiza 17, P.Jankūnas 11, S.Jasaitis 8.

Serbija: N.Veličkovičius 11, A.Rašičius 8, M.Kešeljis 6.

Trečiasis kėlinys. Tritašių seriją tęsė M.Kalnietis, o L.Kleiza "pavogė" kamuolį iš N.Krstičiaus ir kitos atakos metu pelnė du taškus - 53:38. Po vietoje nenustygstančio L.Kleizos tritaškio lietuvių persvara pasiekė rekordinius 18 taškų. Negana to, Lietuvos rinktinės lyderis toliau keršijo serbams už blankų asmeninį pasirodymą rungtynėse su JAV komanda ir įsirašė į savo sąskaitą jau 25-ąjį tašką. 28 min. rezultatas buvo 66:48. Trečiajame kėlinyje atvirai doroję pabirusią Serbijos rinktinės gynybą, lietuviai prieš lemiamą mačo ir viso Pasaulio čempionato atkarpą buvo priekyje 72:54.

Ketvirtasis kėlinys. Iš sunkios situacijos kamuolį į krepšį sugebėjo pasiųsti M.Teodosičius, bet M.Kalnietis atsakė tritaškiu. Kitos atakos metu Lietuvos įžaidėjas lyg skalpeliu perpjovė visą serbų gynybą ir įmetė iš po krepšio. Po akimirkos pasiuntęs tolimą bombą M.Kalnietis išskėtė rankas ir parskriejo į savo aikštės pusę tarsi bombonešis - 80:60. Bet kova dar buvo nebaigta. Po M.Mačvano dvitaškio K.Kemzūra paprašė minutės pertraukėlės, norėdamas atvėsinti įsisiautusius krepšininkus. Atvėsti reikėjo ir serbams: su arbitro sprendimu nesutikęs M.Teodosičius buvo nubaustas technine pražanga, o tuo pasinaudoję lietuviai nutolo iki 22 taškų. N.Veličkovičius pelnė taškus su oponento pražanga, baudų metimus sumetė D.Savanovičius. Serbai iš lėto artinosi prie varžovų. 35 min. rezultatas buvo 86:71, o D.Savanovičius skirtumą sumažino jau iki 12 taškų. Labai reikalingą prasiveržimą atliko M.Pocius, išprovokavęs priešininko pražangą ir pasižymėjęs nuo baudų metimo linijos. Komandos keitėsi taikliais metimais, o laikas švieslentėje vis labiau tirpo. Po T.Delininkaičio baudų metimų 38 min. rezultatas buvo 95:80. Serbai nepasidavė, bet lietuviai varžovams tiesiog nesuteikė progų patikėti savo galimybėmis. Tai jau buvo viskas: Pasaulio čempionatą Lietuvos rinktinė užbaigė bronziniu akordu ir pergale mažajame finale 99:88.

Rezultatyviausi žaidėjai. Lietuva: L.Kleiza (7/11 dvitaškių, 5/7 tritaškių, 7 atk. kam., 4 rez. perd., 3 per. kam.) 33, P.Jankūnas (7/9 dvitaškių) 15, M.Kalnietis (5 rez. perd.) ir S.Jasaitis (10 atk. kam.) - po 14, M.Pocius 12, T.Delininkaitis 4, J.Mačiulis 3, R.Javtokas ir R.Seibutis - po 2 (T.Klimavičius).

Serbija: N.Veličkovičius 18, M.Kešeljis 12, D.Savanovičius 10, M.Teodosičius 9, A.Rašičius (10 rez. perd.) ir M.Mačvanas - po 8, M.Tepičius 7, I.Pauničius 6, N.Krstičius (8 atk. kam.) 5, S.Markovičius 3, N.Bjelica 2.

Komandų rodikliai. (Lietuva ir Serbija) Dvitaškiai – 24/38 (63 proc.) ir 26/43 (60), tritaškiai – 12/23 (52) ir 6/17 (35), baudos – 15/16 (94) ir 18/24 (75), atkovota kamuolių - 30 ir 24, perimta - 6 ir 6, rezultatyvūs perdavimai – 19 ir 20, klaidų - 12 ir 11.


Kelias. Lietuviai šeštadienį patyrė pirmą nesėkmę Turkijoje, pusfinalyje nusileidę JAV komandai. Serbijos atstovai kartą kluptelėjo grupės varžybose, pralaimėję vokiečiams, o pakeliui į geriausiųjų ketvertą po dramatiškų rungtynių kulminacijų įveikė Kroatiją ir Ispaniją. Lygiai tokiu pačiu būdu vartus į finalą šeštadienį serbams užvėrė Turkijos krepšininkai.

Akistatos. Nors Lietuvos ir Jugoslavijos krepšininkų dvikovos praėjusiame amžiuje tapo legendinėmis, su dabartinės Serbijos rinktine lietuviai buvo susitikę tik kartą. Praėjusių metų Europos čempionate Lietuvos komanda 79:89 pralaimėjo trenerio Dušano Ivkovičiaus ekipai.

Titulai. Serbijos komandos pirmtakės Jugoslavijos krepšininkai dešimt kartų lipo ant Pasaulio čempionato nugalėtojų pakylos ir iškovojo penkis aukso, tris sidabro bei du bronzos medalių komplektus.

Amžius. Mažajame finale lietuviai susitiko su dar jaunesne komanda už save. Lietuvos rinktinės amžiaus vidurkis - 26, serbų - 24 metai. Didžiausią pergalę naujai suburta Serbijos komanda pasiekė pernai žemyno pirmenybėse Lenkijoje, kuomet netikėtai pateko į finalą ir laimėjo sidabro apdovanojimus.

Valia. Nesėkmės pusfinalyje didesnį psichologinį smūgį turėjo suduoti serbams, kurie tik paskutinę akimirką išleido iš rankų bilietą į finalą. Po mačo Serbijos krepšininkai sunkiai suvaldė ašaras, tačiau D.Ivkovičius vylėsi, kad komanda suras savyje psichologinės tvirtybės nusiteikti dvikovai dėl bronzos. Lietuviai ne taip dramatiškai pralaimėjo amerikiečiams ir po rungtynių tikino jau pamiršę šią nesėkmę. Be to, Lietuvos komanda savo mačą užbaigė daugiau nei dviem valandomis anksčiau. Rengdamas varžovų analizę, lietuvių trenerių štabas dirbo per naktį.

Arbitrai. Mačui teisėjavo Jorge Vazquezas (Puerto Rikas), Anthony'is Jordanas (JAV) ir Christos Christodoulou (Graikija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių