Priežastys, dėl kurių verta stebėti Lietuvos futbolo pirmenybes

Artėjantį savaitgalį Lietuvos futbolo A lygoje finišuos pirmasis čempionato ratas. Pirmųjų 7 savaičių išsišokėliai ir nusivylimai. Kuo šio sezono pirmenybės skiriasi nuo ankstesnių? Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus ieškojo savaitraštis „Vilniaus diena“.

Klaipėdos „Atlanto“ renesansas

Pastaruosius du sezonus klubas murkdėsi turnyrinės lentelės dugne (užimtos 8 ir 11 vietos). Uostamiesčio pergalė prieš „Žalgirį“ čempionato starte nustebino daugelį. Tačiau vėliau pabirusios pergalės privertė „Atlanto“ pajėgumą įvertinti iš naujo. Šiemet klaipėdiečiai per 7 turus yra suklupę vos kartą ir su 18 taškų užima sau neįprastą lyderio poziciją. „Atlantas“ kamuolį į varžovų vartų tinklą kol kas yra pasiuntęs 15 kartų. Vien klaipėdiečių puolėjas Evaldas Raziulis tai padarė 9 kartus.

Šie faktai rodo, kad futbolininkai tinkamai prisitaikė prie griežtos vyriausiojo trenerio Konstantino Sarsanijos žaidimo filosofijos. Strategas sezono išvakarėse atsisakė kelių žinomų Lietuvos futbolininkų paslaugų ir nusprendė remtis jaunaisiais miesto talentais.  Prieš sezoną klubo vadovybė šiuos metus apibūdino kaip eksperimentinius, Medalius „Atlantui“ kabinti dar tikrai anksti, tačiau tokia sėkminga pradžia pažadino ir E. Raziulio ambicijas, - „Tai tik sezono pradžia, tačiau jau dabar susimąstau apie auksą“, - tikino puolėjas.

Vilniaus „Žalgirio“ viltys

Prieš sezoną Vilniaus „Žalgirio“ saugas Rytis Leliūga žodžių į vatą nevyniojo, - „Plano B nėra – turime tapti čempionais. Tokiais pareiškimais stebėtis nereiktų. Dar prieš penkmetį legendinis klubas balansavo ties išnykimo riba ir buvo pripažintas neveiksniu, o jau 2010-aisiais į aukščiausią šalies lygą grįžęs klubas pasidabino bronzos medaliais. Po to sekė du sidabriniai sezonai. Kovo pradžioje žalgiriečiai principiniame mūšyje su Panevėžio „Ekranu“ iškovojo Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Supertaurę. Metas triumfuoti ir A lygoje? Galbūt, tačiau šiemet pretenzijų į auksą turi ne tik dvi pastarosios komandos.

Panevėžio „Ekranas“ prigeso?

Etatiniam Lietuvos čempionui sezono startas kaip niekad sudėtingas. 2 pralaimėjimai, lygiosios ir 4 pergalės kol kas panevėžiečiams turnyrinėje lentelėje leidžia užimti vos trečiąją poziciją. Šiame sezone aukštaičiams dėl patirtos traumos jau nebepadės komandos kapitonas Aurimas Kučys. Tačiau ilgametis „Ekrano“ vyr. treneris Valdas Urbonas turi dar daug neišnaudotų rezervų. Praėjusio sezono įvarčių  mašina Artūras Rimkevičius, atrodo, jau pajuto kraujo kvapą. Rezultatyviausias visų laikų A lygos žaidėjas Šiauliuose į buvusios komandos vartus įmušė tris įvarčius ir labiausiai prisidėjo prie psichologiškai svarbios Lietuvos čempionų pergalės prieš „Šiaulius“ (4:1). Tikėtina, kad antrajame rate „Ekranas“ taškų nebarstys.

Pakruojo provincija subrendo pergalėms?

Penktąjį sezoną aukščiausioje šalies lygoje dalyvaujanti „Kruoja“ rezultatus gerina kasmet. 2009-aisiais klubas pirmenybes baigė vos aštuntas, o pernai nusileido tik prizininkų trejetui. Pirmasis A lygos ratas klubui klostėsi permainingai. Sudėtingoje finansinėje padėtyje atsidūręs klubas liko be užsieniečių, tačiau tai nesutrukdė „Kruojai“ ir šiemet būti rimtai pretendentei į medalius.

Po skaudaus pralaimėjimo 6:2 „Ekranui“ ekipos trenerių štabo narys iš Prancūzijos Sebastianas Roquesas užsiminė apie galimai sutartas rungtynes. Ar tai buvo emocijų pliūpsnis, ar svarus argumentas paliekame spręsti jums. Nulinės lygiosios su „Žalgiriu“ komandai įpūtė optimizmo, o nesėkmė prieš čempionato lyderį „Atlantą“ juos grąžino ant žemės. Jeigu žaidėjai neišsivaikščios, komanda, kurioje nežaidžia nė vienas vietinis žaidėjas, gali virsti pirmenybių tamsiuoju arkliuku.

Nauji vėjai

Teigiami poslinkiai lygos viešųjų ryšių sektoriuje. Parengti spalvingą turo anonsą, apžvalgas po rungtynių, trenerių ir žaidėjų komentarus daug finansinių išteklių nereikalauja. Taip mažomis sąnaudomis kuriamas patrauklus produktas. Tai logiškas ir lauktas lygos atstovų žingsnis. Lietuviškas futbolas įspūdingais stadionais, žaidimo technika ar ypatinga žaidėjų charizma žiūrovų neprisivilios. Tačiau dirbant tinkama linkme ir atsiribojus nuo finansinių nepriteklių bei korupcijos šleifo galima atrasti žavių kampų.

Jūsų dėmesiui - bene žinomiausio Lietuvos futbolo komentatoriaus Nerijaus Kesmino nuotaikingas reportažas apie šio sezono A lygos pirmenybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių