Prezidentės malonės nesulaukę šokėjai: esame sugniuždyti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nesuteikė Lietuvos pilietybės šokėjai ant ledo amerikietei Isabellai Tobias, kuri siekė Lietuvos paso, kad su Deividu Stagniūnu galėtų atstovauti Lietuvai Sočio olimpinėse žaidynėse.

„Dėkojame jums už viską. Esame tikri, kad jūs suprantate, jog esame sugniuždyti“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ profilyje paskelbė šokėjai ant ledo Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas.

Anksčiau „Kauno dienai" duotame interviu D. Stagniūnas buvo beveik 100 procentų įsitikinęs, kad jo šokių partnerei I. Tobias Lietuvos pilietybė bus suteikta.

„Kodėl kitos šalys, taip pat ir JAV, suteikia pilietybę žmonėms, kurie garsina jų valstybę? Nejaugi suteiks tik tuomet, kai iškovos keliolika aukso medalių kaip koks Michaelas Phelpsas? – retoriškai anksčiau yra klausęs D.Stagniūnas. – O dėl lietuvybės skatinimo... Kodėl tūkstančiai žmonių emigruoja? Galvojate, net 40–60 metų žmonės nori palikti gimtąją šalį, dirbti nuo ryto iki vėlyvo vakaro sulenkę nugaras? Jie nori išmaitinti šeimas, jaustis oriai, todėl ne skaidykime, o taikykime žmones, reklamuokime šalį. Jei yra galimybė garsinti Lietuvą, demonstruojami aukšti rezultatai, kodėl negalima suteikti pilietybės?“

Tačiau šalies vadovė atsižvelgė į Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kad būsimi nuopelnai negali tapti pagrindu pilietybės suteikimui išimties tvarka, pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

„Pilietybė išimties tvarka gali būti suteikiama užsienio valstybių piliečiams, kurie turi neginčijamų nuopelnų Lietuvos valstybei, yra integravęsi į Lietuvos visuomenę ir su Lietuva yra susiję nuolatiniais faktiniais ryšiais“, – pažymima Prezidentūros pranešime.

Anot pranešimo, pilietybės suteikimas išimties tvarka asmenims, neatitinkantiems nors vieno iš įstatyme numatyto reikalavimo, pažeistų ne tik Pilietybės įstatymą, bet ir Konstituciją.

Nesuteikti amerikietei Lietuvos pilietybės rekomendavo ir Pilietybės reikalų komisija.

I.Tobias ir D.Stagniūnas ne kartą svarbiausiu savo tikslu vadino 2014 metų Sočio olimpines žaidynes. Tačiau čiuožti pora būtų galėjusi tik jei JAV pilietė I.Tobias būtų gavusi Lietuvos pilietybę.

Pernai Europos dailiojo čiuožimo čempionate pora iškovojo 9-ąją vietą, šiuo metu pasaulio reitinge jie užima 13-ąją vietą.

2009 metais prezidentė D.Grybauskaitė nusprendė nesuteikti Lietuvos pilietybės išimties tvarka tuometinei D.Stagniūno partnerei Katherine Leigh Copely (Katerinai Ly Kopeli). Pilietybė nesuteikta atsižvelgus į dvejas Pilietybės komisijos rekomendacijas, kad pilietybės suteikimas prieštarautų Konstitucijai ir įstatymams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gi

gi portretas
Prezidentė eilinį kartą praleido progą pasikelt sau reitingą. Sėkmės Deividui, siekiant JAV pilietybės

bet

bet portretas
is kitos puses... LT irgi yra geru ciuozeju merginu kurios ciuozia vienetuose nes partneriu vyru truksta

dedis

dedis portretas
nu ir gerai, del vienkartini dalyvavimo duot pilietybe......Prezidente yra nuosekli....
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių