Po „Žalgirio” kojomis krito ir Milano „dizaineriai” (komentarai)

Kauno „Žalgirio“ dalgis šiemet pjauna visus iš eilės. Eiline kauniečių auka, nespėjusia laiku pakelti kojų, šiandien tapo Milano „EA7 Emporio Armani“ ekipa. Dizaineriai iš Apeninų metė labai rimtą iššūkį, tačiau sausakimšoje „Žalgirio“ arenoje rungtyniavę Joano Plazos auklėtiniai sugebėjo nugalėti 92:87.

Tai buvo jau ketvirtoji „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje. Tokio starto kauniečiai prestižiškiausiame žemyno turnyre dar neturėjo niekada.

Komentarai

Vladimiras Romanovas, „Žalgirio“ klubo savininkas

"Ši pergalė mums yra labai reikalinga. Po tokio varžovų tritaškių lietaus bet kuri komanda gali sudrebėti, bet ne „Žalgiris“, kuris įrodė, kad yra pajėgesnis.

Persilaužimą pavyko pasiekti trečiajame kėlinyje, kurį laimėjo 11 tаškų. Žalgiriečiai spaudė Italijos komandą ir kontroliavo žaidimą iki dvikovos pabaigos. Manau, kad niekam nekilo abejonių, kas yra tikrieji aikštelės šeimininkai.

Sveikinu „Žalgirį“ ir trenerį Joaną Plazą su puikia pergale.

Mes arijų vaikai,

Mums padeda dievai."

Ibrahimas Jaaberas, Kauno „Žalgirio“ gynėjas

„Pagrindiniais pergalės faktoriais tapo patikima gynyba antroje rungtynių pusėje ir kovingumas. Aš asmeniškai stengiausi prižiūrėti Keithą Langfordą. Iš dalies tai pavyko. Po šios pergalės negalime pulti į euforiją, tačiau ateinančią savaitę tikimės pratęsti pergalių seriją ir Stambule.“

Joanas Plaza, Kauno „Žalgirio” vyriausiasis treneris

„Kiek žmonių galvojo, kad Eurolygos sezoną pradėsime keturiomis pergalėmis? Po kiekvienų rungtynių kartoju, kad ateinantį mačą laimėti vis sunkiau ir sunkiau. Labai svarbu suprasti skirtumą tarp mažų komandų ir didelių. Šį sezoną stengiuosi įrodyti, kad “Žalgiris” – didi komanda. Labai svarbus psichologinis faktorius, nes aš dirbu su žmonėmis, o ne su mašinomis. Drabužinėje kiekvieną dieną reikia įrodinėti, kad mano krepšininkai yra geriausi. Nesu nustebęs, kad viskas klostosi taip. Matau, kad keičiasi ir žaidėjų požiūris. Mums trūksta tik dviejų pergalių iki „Top 16“ etapo. Pasistengsime vieną žingsnį žengti jau kitą savaitę Stambule. Šiandien „Žalgiris“ mačą pradėjo labai prastai. Prastai gynėmės ir tikrai dar yra ką gerinti. Taip agresyviai gintis visą sezoną bus labai sunku. Žaidžiame dar ir kituose turnyruose, tad kovoti Eurolygoje tampa vis sunkiau. Džiaugiuosi, kad turime daug žaidėjų, kurie gali sužaisti sėkmingai vienose ar kitose rungtynėse. Tai yra labai gerai. Svarbiausia - pergalės namuose. Ši pergalė net yra svarbesnė už tą, kurią iškovojome praėjusią savaitę Graikijoje.“

Sergio Scariolo, Milano „EA Emporio Armani” vyriausiasis treneris

“Atmosfera Žalgirio arenoje buvo tikrai nuostabi. Prisimenu tai dar iš praėjusių metų, kais su Ispanijos rinktine čia laimėjome Europos čempionatą. Visgi sirgalių užsidegimas žaidžiant žalgiriečiams yra dar didesnis. Žaidėme gerai, tačiau “Žalgiris” šiandien kovojo tikrai pagirtinai. Ilgą laiką pirmavome, tačiau trečiojo kėlinio pradžioje praradome koncentraciją ir šeimininkai rezultatą persvėrė. Nors pavyko pasivyti varžovus, klaidos rungtynių pabaigoje lėmė pralaimėjimą. Visgi po mačo padėkojau žaidėjams ir pasakiau, kad jie atliko puikų darbą. Mano nuomone, geriausias rungtynių žaidėjas buvo Ibrahimas Jaaberas. Džiaugiuosi dėl jo.”

Statistika

Kauno „Žalgiris“ - Milano „EA7 Emporio Armani“ 92:87 (20:27, 27:24, 25:14, 19:22)

„Žalgiris“: O.Lafayette‘as 17 taškų (3/5 dvit., 3/3 trit.), I.Jaaberas 11 (5 atk. kam., 4 rez. perd.), K.Lavrinovičius 10, M.Popovičius (0/5 trit.), D.Lavrinovičius, T.Dardenas ir P.Jankūnas po 9, M.Kuzminskas ir R.Kaukėnas 7, A.Juškevičius ir J.Foote‘as 2.

„EA7 Emporio Armani“: K.Langfordas 24, M.Hairstonas 21, A.Gentile ir A.Fotsis 11.

 

Rungtynių eiga

I kėlinys. Rungtynes žalgiriečiai pradeda tokiu starto penketu: Oliveris Lafayette'as, Rimantas Kaukėnas, Tremmellas Dardenas, Paulius Jankūnas ir Darjušas Lavrinovičius.

Rungtynes taikliu tolimu metimu pradėjo O.Lafayette'as, tačiau jau kitoje aikštėje pusėje tuo pačiu atsakė Malikas Hairstonas. Netrukus dar vienu tritaškiu sausakimšai „Žalgirio“ areną užpildžiusią publiką iš vietų pakėlė Darjušas Lavrinovičius. Visgi šeimininkų džiaugsmas truko neilgai. Tuomet iniciatyvos ėmėsi Keithas Langfordas ir italai pavingai atitolo 15:8.

Nors kauniečiai mėgino pagauti nutolusius savo priešininkus, to padaryti nepavyko. Milano ekipą į priekį vedė sėkmingai savo fizinius duomenis išnaudoję amerikiečiai M.Hairstonas ir K.Langfordas, o dažni Joano Plazos keitimai norimo rezultato nedavė. Po pirmojo kėlinio septynių taškų deficitas - 20:27.

II kėlinys. Antrasis ketvirtis prasidėjo taip pat nesėkmingai. Po apmaudžios Ado Juškevičiaus klaidos, kai šis mėgindamas grąžinti kamuolį į aikštę jį perdavė Richardui Hendrixui, „EA7 Emporio Armani“ pranašumas pirmą kartą padidėjo iki dviženklio skaičiaus - 30:20. Tuomet šeimininkus pabandė truktelti įsižaidęs Mindaugas Kuzminskas. Kovingai rungtyniavusio puolėjo pastangomis žalgiriečiai vėl pradėjo kvėpuoti varžovams į nugaras - 29:32.

Pirmoje rungtynių pusėje kauniečius į neviltį varė tolimi svečių metimai. Milano ekipa jau iki didžiosios pertraukos pataikė net 8 tolimas „bombas“ iš 16 ir tai buvo viena pagrindinių atotrūkio priežasčių. Žalgiriečius į priekį tempė puikiai rungtyniavęs O.Lafayette'as, tačiau jo vieno pastangų bandant atremti taiklius R.Hendrixo, Antionio Fotsio bei K.Langfordo šūvius buvo per maža.

Visgi žalgiriečiai sukandę dantis kovėsi iš paskutiniųjų. Sėkminga kėlinio pabaiga suteikė vilčių - 47:51.

Pirmąją rungtynių pusę pralaimėjęs „Žalgiris“ turi dar nemažai rezervo. Vien jau ką pasako faktas, kad du komandos lyderiai Paulius Jankūnas ir Rimantas Kaukėnas ilsėtis išėjo turėdami neigiamą naudingumo koeficientą. Kapitono sąskaitoje -6, o Rimanto - net -7.

III kėlinys. Tačiau trečiąjį kėlinį būtent šie du patyrę žaidėjai iniciavo spurtą. R.Kaukėno tritaškis bei P.Jankūno taiklus metimas su pražanga ir „Žalgiris“ sumažino atsilikimą iki minimumo 53:54. Dar po akimirkos ekipos kapitonas perėme kamuolį ir nuskubėjęs į kitą aikštės pusę po labai ilgos pertraukos vėl išvedė šeimininkus į priekį - 55:54.

Sučiupę sėkmę, kauniečiai jos nepaleido. Kaip jau šį sezoną tapo įprasta, įspūdingai trečiąjį kėlinįį sužaidęs „Žalgiris“ atitrūko - 72:65.

IV kėlinys. Tačiau kovingi Milano „dizaineriai“ kelti baltą vėliavą atsisakė. Pradėję lemiamą ketvirtį spurtu 10:2, „EA7 Emporio Armani“ vėl išsiveržė į priekį 75:74. O tada nervų karas ir taškas į tašką. Likus 32 sekundėms iki mačo pabaigos žalgiriečiai priekyje 89:87. Tuomet K.Lavrinovičius įmetė vieną baudos metimą, o K.Langfordo tritaškis skriejo pro šalį. Pergalę dviem baudos metimais įtvirtino O.Lafayette'as - 92:87.

 

Prieš rungtynes

Relikvija. 1998-aisiais metais Belgrade vykusiame Europos taurės turnyro finale „Žalgiris“ 82:67 įveikė Milano „Stefanel“ ir iškovojo vieną svarbiausių trofėjų klubo istorijoje. Šiandien žalgiriečiai Italijos madų sostinės ekipą bandė parklupdyti tam, kad pratęstų įspūdingą sezono startą.

Pozicijos. Joano Plazos auklėtiniai ir toliau neklumpa nei viename fronte. Paėjusią savaitę Eurolygos čempioną Pirėjo „Olympiacos“ jo paties aikštelėje pažeminęs „Žalgiris“ neketina sustoti ir šiandienos mače savoje „Žalgirio“ arenoje žadėjo kovoti tik dėl pergalės. Sėkmingai žaidžiantis „Žalgiris“ Eurolygos varžybas pradėjo trimis pergalėmis iš eilės ir yra C grupės lyderis. Milano „EA7 Emporio Armani“ komanda, kaip ir Stambulo „Anadolu Efes“ klubas, laimėjo po du kartus.

Apeninai. Į Kauną italai atvyko ne ypač pakiliai nusiteikę. Sekmadienį „dizaineriai“ savo žiūrovų akivaizdoje 66:78 nusileido gana kukliai Emilijos Redžo „Trenkwalder“ ekipai su Donatu Slanina. Kol kas Italijos čempionate „EA7 Emporio Armani“ žaidimas nedžiugina. Su dviem pergalėmis ir trimis pralaimėjimais Milano ekipa žengia vos trylikta.

Titulai. Milano klubas gali pasigirti įspūdinga trofėjų kolekcija, tačiau visi jie pasiekti dar praėjusiame amžiuje: Italijos čempionas – 25 kartus (pastarąjį - 1996 metais), Italijos taurės laimėtojas – 4 kartus (pastarąjį - 1996 metais), Europos čempionų taurės laimėtojas – 1966, 1987 ir 1988 metais, Europos taurių laimėtojų taurės laimėtojas – 1971, 1972 ir 1976 metais, R.Koračo taurės laimėtojas – 1985 ir 1993 metais.

Koziriai. Šio sezono Eurolygos turnyro starte pavojingiausias Apeninų ekipos ginklas – tritaškiai (48 proc.). Šioje statistikos kategorijoje S.Scariolo auklėtiniai iki šio mačo užėmė antrą vietą tarp visų klubų. Žalgiriečiai iš toli atakavo 42 proc. tikslumu. „EA7 Emporio Armani“ Achilo kulnas – kova dėl atšokusių kamuolių (vid. po 28 per mačą). Pagal ši rodiklį Italijos komanda užėmė paskutinę vietą, tuo tarpu kauniečiai kiekviename susitikime sugriebdavo po 34 kamuolius.

Sentimentai. K.Langfordas – vienas neparankiausių žaidėjų „Žalgiriui“. 2010-ųjų gruodį vykusiame mače prieš kauniečius amerikietis sužaidė savo geriausias rungtynes Eurolygoje. Atstovaudamas Maskvos srities „Chimki“ jis pelnė 35 taškus, sugriebė 8 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir padėjo savo ekipai iškovoti pergalę po pratęsimo 93:89.

Akistata. J.Plaza prieš S.Scariolo. Ispanas prieš italą. Įdomu, kad „Žalgirio“ komandos vyriausiasis treneris dar visai neseniai buvo laikomas realiausiu kandidatu pakeisti S.Scariolo Ispanijos nacionalinės rinktinės stratego poste, jei šis nuspręstų nebetęsti darbo. J.Plaza dabar atitinka Ispanijos krepšinio federacijos keliamus reikalavimus: netreniruoja Ispanijos pirmenybių komandos ir dirba su aukščiausio lygio klubu. Italo vadovaujama Ispanijos komanda dukart pasidabino Europos čempionato auksu ir šiemet iškovojo Londono olimpinių žaidynių sidabrą.

Pažintys. Eilę metų Italijoje praleidę Rimantas Kaukėnas ir Kšištofas Lavrinovičius puikiai pažįsta savo priešininkus. Atstovaudamas Sienos „Montepaschi“ ekipai lietuviai ne kartą stojo į kovą su šiandieniais savo varžovais. „Laukia tikrai labai nelengvos rungtynės. Milano ekipa turi būrį puikių krepšininkų ir yra viena geriausiai sukomplektuotų komandų visoje Eurolygoje. Laukia dvikova su labai ambicinga, daug talentų ir puikią organizaciją turinčia ekipa. Bus tikras karas“, – prieš šią dvikovą kalbėjo R.Kaukėnas.

Piligrimas. Neseniai „Žalgirį“ papildęs Ibrahimas Jaaberas kaip niekas kitas gerai žinojo šiandieninių varžovų silpnąsias puses. 2010-2011 metais jis rungtyniavo būtent Milano „EA7 Emporio Armani“ ekipoje, tačiau vėliau patyrė sunkią traumą ir praleido visą praėjusį sezoną.

Istorija. Iki šiol „Žalgirio“ ir Milano klubų keliai Europos krepšinio taurių turnyruose buvo susidūrę penkis kartus. Tris pergales šventė Italijos krepšininkai, du kartus pavyko laimėti kauniečiams. Nuo 1999-ųjų metų organizuojamose Eurolygos varžybose abi komandos susitikę nebuvo nei karto.

Tortas. Pergalė prieš italus buvo puiki puiki gimtadienio dovana broliams Darjušui ir Kšištofui Lavrinovičiams. Šiandien aukštaūgiai dvyniai švenčia savo 33-uosius gimtadienius. „Tikimės pergalės, o jei ji bus, tuomet broliai visiems stato“, – vakar žadėjo broliai.

Klasta. Prieš kelias dienas dar nebuvo aišku, ar „Žalgiriui“ šiame mače galės padėti vienas komandos lyderių Marko Popovičius. Roto virusu apsikrėtęs kroatas praleido savaitgalį vykusią VTB Vieningosios lygos dvikovą su Maskvos CSKA. Visgi atakuojantis gynėjas vakar jau treniravosi su visais kitais krepšininkais ir ruošėsi šiandienos mačui.

Bombos. M.Popovičius buvo pasiryžęs pratęsti savo fenomenalią tritaškių seriją. Iki šio mačo snaiperis jau 39 Eurolygos rungtynėse iš eilės buvo pataikęs bent po vieną tolimą metimą. Įspūdingas rekordas prasidėjo 2006-aisiais lapkritį, kai „Žalgiris“ namuose kovojo su Maskvos CSKA, tačiau nutrūko šiandien - pro šalį skriejo visi 5 snaiperio tolimi metimai.



Šiame straipsnyje: ŽalgirisEurolygaEmporio Armani

NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Kur internete rodo??

VA

VA  portretas
http(NUTRINK) ://www8.livetv.ru/webplayer2.php?t=letontv&c=zalgiris89&lang=en&eid=142070&lid=92858&ci=41&si=3

kai

kai portretas
Lietuvoje giriamės, kad krepšinis yra mūsų religija, sportas Nr. 1, tuo tarpu kai žaidžia miesto mylima komanda Žalgiris, dauguma eilinių žmonių, kauniečių ir nekauniečių, negali matyti rungtynių per TV, nes kai kurie gobšūs korumpuoti piliečiai uzurpavo iš tautos teisę laisvai matyti rungtynes. Net gūdžiu sovietmečiu to nebuvo. Gėda.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių