Pirmasis kirtis: LKL finalą „Žalgiris“ pradėjo pergale (komentarai)

Šį vakarą Kaune prasidejo tai, ko krepšinio mėgėjai laukė nuo pat sezono pradžios. Pirmose Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalo serijos rungtynėse Kauno „Žalgiris“ 88:73 (32:18, 24:16, 13:19, 19:20) įveikė Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkus ir serijoje ik 4 pergalių išsiveržė į priekį 1:0.

Kauniečiai pirmavo nuo pat rungtynių pradžios, o vienu metu jų pranašumas siekė net 24 taškus. Po didžiosios pertraukos žalgiriečiai atsidūrė duobėje. Tuo pasinaudoję vilniečiai atsilikimą sumažino iki 9 taškų žymos. Tačiau vėliau užtikrintai sužaidęs „Žalgiris“ pergalės nebepaleido.

Antrosios LKL finalo serijos rungtynės bus žaidžiamos ketvirtadienį Vilniuje.

Komentarai

Joanas Plaza, „Žalgirio“ treneris: „Po pirmojo mačo tampa aišku, kad nebus lengva laimėti finalo seriją. Turime pagerinti gynybą, kovą po krepšiais. Metėme kur kas daugiau baudų, nes mėginome žaisti per aukštaūgius. Tuo tarpu, „Lietuvos rytas“ žaidė keturiais perimetro žaidėjais. Turime pamiršti šią pergalę, pailsinti galvą ir visavertiškai pasirengti kitoms rungtynėms, kuriose varžovai bus agresyvesni“.

Mindaugas Kuzminskas, „Žalgirio“ puolėjas: „Smagu, kad laimėjome, bet serija susideda iš keturių pergalių. Tikiuosi, kad nesustosime ir Vilniuje. Galbūt žaisime taip pat, kaip ir čia. Neįprastai audringai reiškiau emocijas? Manau, kad kiekvienas, efektingai įdėjęs paskutinėje atakoje elgtųsi taip pat“.

Mindaugas Katelynas, „Lietuvos ryto“ ekipos puolėjas: „Taip prastai gynyboje nesame žaidę gal 10 rungtynių. Ypač mus baudė Oliveris Lafayette‘as. Jie puikiai žaidė greitame puolime, pervažiavo mus kaip tankas“.

Dirkas Bauermannas, „Lietuvos ryto“ ekipos treneris: „Varžovai labai puikiai pataikė. Kai komanda taip meta, sunku ką nors priešpastatyti. Mums trūko agresyvumo. Sakiau vaikinams, kad atsilikę nenukabintų nosies. Antroje dalyje mums pavyko atsitiesti, ypač prisidėjus Artūrui Jomantui, kuris suteikė energijos. Pažadu, kitose rungtynėse Vilniuje pamatysite kitokį „Lietuvos rytą“ – kovingą, agresyvų, alkaną. Dvejų rungtynių iš eilės mes nepralaimėsime“.

Statistika: „Žalgiris“: M. Kuzminskas 22, O. Lafayette'as 20, D. Lavrinovičius 11, R. Javtokas 10.

"Lietuvos rytas“: T. Zubčičius 14, M. Katelynas 12, N. Nedovičius 11,  A. Jomantas ir J. Blūmas po 8..

Rungtynių eiga

I kėlinys. „Žalgirio“ startinis penketas: Oliveris Lafayette'as, Rimantas Kaukėnas, Mindaugas Kuzminskas, Mario Delašas ir Darjušas Lavrinovičius.

„Lietuvos ryto“ penketukas: Nemanja Nedovičius, Renaldas Seibutis, Simas Buterlevičius, Mindaugas Katelynas ir Tautvydas Lydeka.

Rungtynes taikliu dvitaškiu pradeda D. Lavrinovičius, netrukus M. Kuzminskas krauna kamuolį iš viršaus su varžovo pražanga.

M. Katelynas svečių taškų sąskaitą tritaškiu atidaro M. Katelynas. Vėliau puolėjas prideda du taiklius baudos metimus. „Žalgiris“ atsako 6 iš eilės taškais ir trukteli į priekį - 12:5 (4 min).

„Žalgiris“ perima kamuolį, ataką sėkmingai užbaigia R. Kaukėnas. 5 greiti „Lietuvos ryto“ taškai. D. Lavrinovičius deda iš viršaus su varžovo pražanga, O. Laffayette'as prideda tritaškį - 21:14 (7 min).

Grėsmingai išaugusį deficitą mažina P. O'Bryantas. Komandos apsikeičia dėjimais. M. Kuzminskas smeigia tritaškį iš aikštės krašto. R. Javtokas „Žalgirio“ pranašumą didina iki 14 taškų. Paskutinę kėlinio sekundę M. Kuzminskas blokuoja E. Bendžiaus metimą - 32:18 priekyje kauniečiai.

II kėlinys. Sėkmingai sužaidžia M. Katelynas - pelnu 2 taškus ir išprovokuoja R. Javtoko pražangą. K. Lavrinovičius pelno pirmuosius savo taškus. R. Javoktas prameta iš po krepšio būdamas laisvas.

M. Katelynas galingai deda iš viršaus, vilniečiai perima kamuolį, J. Blūmas deficitą mažina iki 9 taškų - 25:34 (13 min). D. McGrathas ir O. Lafayette'as atsako dvitaškiais, N. Nedovičius pataiko antrąjį savo tritaškį.

M. Popovičius ir O. Lafayette'as taiklūs iš toli - 44:28 (16 min). Oliveris dar dviem tritaškiais gramzdina „Lietuvos rytą“ žemyn. R. Kaukėnas „pakabina“ kamuolį R. Javtokui, kuris sugrūda kamuolį į krepšį. Po dviejų kėlinių „Žalgiris“ priekyje 56:34.

Rezultatyviausiai kauniečių gretose iki didžiosios pertraukos rungtyniavo O. Lafayette'as (16 tšk), M. Kuzminskas (13) ir D. Lavrinovičius (10).

„Lietuvos ryte“ M. Katelynas sumetė 12, po 6 pridėjo T. Zubčičius ir N. Nedovičius.

III kėlinys. N. Nedovičius ketvirtį pradeda tolimu šūviu, vėliau prideda 2 taškus su pražanga. 4 iš eilės T. Lydekos taškai skirtumą mažina iki 13 taškų. „Žalgiris“ per 5 min. kol kas taškų nepelnė.

Sėkminga kauniečių atkarpa - taiklūs O. Lafayette'o baudos metimai, R. Kaukėno ir M. Kuzminsko dvitaškiai. „Lietuvos rytui“ 3 taškus pelno . Blūmas. T. Lydeka 2 taškai su pražanga mažina vilniečių deficitą iki 48:63.

D. McGrathas smeigia tritaškį. Paskutinę kėlinio sekundę tą patį padaro rytiečių legionierius J. Blūmas. Po 3 kėlinių 69:53 pirmauja „Žalgiris“.

IV kėlinys. R. Javtokas deda iš viršaus, T. Zubčičius atsako lengvais taškais iš po krepšio. M. Kuzminskas deda iš viršaus. Įpusėjus kėliniui „Žalgiris“ turi 15 taškų pranašumą.

S. Buterlevičius taiklus iš toli. Po M. Palacio perdavimo į krepšį deda ir T. Zubčičius. Skirtumas mažėja iki 12 taškų. A. Jomantas pataiko tritaškį, M. Kuzminskas deda su S. Buterlevičiaus pražanga.

Likęs laikas tebuvo formalumas ir „Žalgiris“ švenčia pergalę rezultatu 88:73.

Situacija prieš rungtynes

Žibalas. Jo į  tradiciškai įkaitintą atmosferą prieš pora dienų įpylė vilniečių kapitonas Steponas Babrauskas: „šiuo metu esame ant bangos, o žalgiriečiai žaidžia blankokai. Manau, serija bus ilga, o ją rezultatu 4:3 laimėsime mes“, - rėžė Stepas. Ši ilgamečio „Lietuvos ryto“ puolėjo frazė netrukus susilaukė dviprasmiškų vertinimų. Ar kapitono žodžiuose buvo bent dalis tiesos parodys tik laikas.

Agresija. „Žalgirio“ strategas Joanas Plaza užsiminė apie suagresyvėjusią rytiečių gynybą: „Pagrindinis pakitimas – žymiai agresyvesnė gynyba. Dirkas Bauermannas ją akcentuoja žymiai labiau nei buvę šios komandos treneriai. „Lietuvos rytas“ tapo stipresne komanda ir todėl, kad žaidėjai, neturėję progos pasireikšti prie ankstesnių trenerių, dabar iš visų jėgų stengiasi pasirodyti kuo geriau ir įrodyti, kad yra verti daugiau minučių aikštelėje. Komandos žaidimas puolime pasikeitė nežymiai, pagrindinis jų privalumas – individualus žaidėjų meistriškumas. Jie turi puikius gynėjus – Nemanją Nedovičių, Renaldą Seibutį, Janį Blūmą, kurie taškus renka ne tik prasiveržimais, bet ir taikliais tolimais metimais, todėl apsiginti prieš juos yra sudėtinga, - portalui žalgiris.lt pasakojo J. Plaza.

Taktika. Vilniečiai į Kauną atvyko jau vakar. Komanda greičiausiai taip siekia išlaikyti šviežumą rungtynių dieną. Prieš pustrečios savaitės taktika pasiteisino – kaip bus šį kartą?

Ilga serija? „Lietuvos ryto“ strategas teigia, kad jo auklėtiniai turi šansų laimėti finalo seriją: Tai bus tikrai ilga serija. Pastaruoju metu mūsų žaidimas gerėja. Turime galimybių laimėti ir ruošiamės jomis pasinaudoti. Kiekviena serija yra skirtinga. Tu kovoji visą sezoną, kad turėtum aikštės pranašumą. Žinoma, tai yra pliusas. Tačiau už tai žalgiriečiams juk niekas automatiškai pergalių neįrašys, jiems jas reikės išsikovoti. Niekada nežinai kas gali nutikti. Kauniečiai turi ilgą atsarginių suolelį, patyrusių žaidėjų. Tačiau tikrai neketiname pasiduoti. Turime žaisti su komandine dvasia“, - ryžtingai kalbėjo vokietis. Paskutinį kartą LKL finalo serijoje maksimalaus rungtynių skaičiaus prireikė 2009-2010 m. sezone. Tuomet dar Rimo Kurtinaičio treniruojama „Lietuvos ryto“ ekipa laimėjo seriją 4-3.

Ar laimės „sausai“?. Buvęs žalgirietis, o dabar Seimo narys Sergejus Jovaiša vilniečiams piešia niūria ateitį: „Prognozuoju „Žalgirio“ pergalę. Tiesiog nematau galimybių „Lietuvos rytui“ laimėti Kaune. Iš kauniečių užtenka vien pasiryžimo laimėti ir jie savo tikslą pasieks.  Sostinėje LKL čempionai gal ir gali pralaimėti vieną ar du mačus, tačiau viskas šioje serijoje priklausys ne nuo „Lietuvos ryto“, o nuo „Žalgirio“ krepšininkų. Nenustebčiau, jei „Žalgiris“ finalo seriją laimėtų 4:0. Vilniaus komandos gynėjai gali tik kartais blykstelėti, jie nepasižymi stabilumu. Naujasis „Lietuvos ryto“ strategas Dirkas Bauermannas ekipą išmokė geriau gintis, bet neišmokė geriau pulti, vilniečių pelnomų taškų vidurkis per rungtynes tėra apie 70.

Bukmekeriai. „Prognozės – nedėkingas dalykas, ypač kalbant apie LKL grandų dvikovas. „Žalgiris“ yra akivaizdus favoritas, tačiau „Lietuvos rytas“ neturi ką prarasti ir tai gali padovanoti sirgaliams daug įdomaus krepšinio“, - kalbėjo lažybų bendrovės „TonyBet“ vykdomasis direktorius Vytautas Kačerauskas. Labiausiai tikėtinas serijos rezultatas „Žalgirio“ naudai, anot „TonyBet“ bukmekerių, 4-1 su 2,90 koeficientu, o tikintys „Lietuvos ryto“ triumfu finalo serijoje pastatę už pergalę rezultatu 4-3 sėkmės atveju pralobtu pus aštunto karto.

Bokštai dvyniai. „Manau, Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai šioje serijoje gali tapti labai grėsmingu ginklu. Jie pastaruoju metu demonstruoja itin solidų žaidimą. „Žalgirio“ priekinė linija akivaizdžiai stipresnė. Įdomu, kaip kauniečiams ją pavyks išnaudoti“, - apie artėjančią serija atsiliepė Šarūnas Marčiulionis.

Vilniečių viltis – tritaškiai? "Kiek tritaškiai svarbūs yra vilniečiams, galime matyti bet kuriose rungtynėse – kai tolimi metimai nepasiekia tikslo, „Lietuvos rytui“ kiekvienas varžovas tampa rimtu. Ne itin mesti sekėsi LKL pusfinalyje prieš „Prienus“. Per dvi rungtynes LKL finalininkai išmetė 38 tolimus metimus, iš kurių tikslą pasiekė tik 9, kas yra 24 procentai", rašo portalas tritaškis.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

26

26 portretas
Geriau lavonas, nei raudonas !!!

šaunuoliai

šaunuoliai portretas
žalgiriečiai, nepasiduokit, sėkmės jums ir toliau, linkime be traumų pasiekti pergalingą finišą.

saule

saule portretas
Gal kas nors zino, kur galeciau paziureti kartojima?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių