Permainingas biatlonininkų sezonas: Sočio žaidynių belaukiant

2012–2013 metų biatlono sezonas artėja į pabaigą: pasaulio čempionatas baigėsi dar vasarį, pasaulio taurės –  etapai vos prieš savaitę, o praėjusį savaitgalį (03-22 – 03-24) pajėgiausi Lietuvos biatlonininkai dalyvavo atvirajame Lietuvos čempionate. Sportas.lt apžvelgia svarbiausius sezono startus.

Iškovoti du kelialapiai į Sočio olimpines žaidynes

Svarbiausios sezono varžybos – Nove Mesto (Čekija) vykęs pasaulio čempionatas lietuviams susiklostė permainingai. Iš devynių Lietuvos sportininkų, startavusių Čekijoje, sėkmingiausiai pasirodė Tomas Kaukėnas, kuris 10 km sprinto distancijoje buvo 22-as, o 20 km asmeninėse varžybose – 23-ias. Biatlonininkas iškovojo teisę startuoti prestižinėje bendro starto rungtyje, kurioje dalyvauti gali tik 30 pajėgiausių pasaulio biatlonininkų.

„Bendro starto varžybos – tai rungtis, į kurią prasimušti beveik neįmanoma. Tarptautinės federacijos prezidentas Andersas Bessebergas sako, jog bet kuris sportininkas iš geriausiųjų trisdešimtuko gali laimėti“, – teigė Lietuvos vyrų rinktinės treneris Viktoras Korčaginas.

Iš moterų aukščiausią poziciją užėmė Diana Rasimovičiūtė, sprinte buvusi 40-a, o persekiojime – 38-a. Trejų olimpinių žaidynių dalyvė daugelyje sezono varžybų buvo viena iš greičiausių biatlonininkių, tačiau greičio nepavyko suderinti su taiklumu.

„Sezono planai buvo didesni. Merginoms, kurios startavo pasaulio taurėje, su greičiu viskas buvo gerai, tačiau su šaudymu jos visą sezoną turėjo problemų. Laikas kažką spręsti ir keisti. Jeigu už viską atsakingas vienas treneris, kenčia kokybė. Reikia pasikviesti dar vieną trenerį, kuris būtų atsakingas už šaudymą. Jeigu nepavyksta, reikia nesigėdyti ieškoti pagalbos“,– pasakojo pasaulio čempionatų prizininkas, D.Rasimovičiūtę treniruojantis Ilmaras Bricis.

Vis dėlto, nei vyrų, nei moterų komandų nariams nepavyko surinkti pakankamai įskaitinių taškų bei iškovoti teisės Sočio olimpinėse žaidynėse startuoti ir estafečių varžybose. Bent po keturis biatlonininkus deleguoti į olimpiadą galės 20 geriausiai 2012 ir 2013 metų pasaulio čempionatuose pasirodžiusių komandų.

T.Kaukėnas | Lietuvos biatlono federacijos nuotr.

„Sezonas buvo svarbus tuo, kad tęsėsi atranka į olimpines žaidynes, – sakė Lietuvos biatlono federacijos prezidentas Arūnas Daugirdas. – Mūsų tikslai ir norai buvo ambicingi, juos kelėme įvertinę varžovų pajėgumą. Jaunimo rodomi rezultatai teikė vilties, kad mes galime kovoti ir dėl komandinių kelialapių. Po praėjusių metų čempionato tiek vyrai, tiek moterys buvo 23 vietoje, tačiau moterys liko 24-os. Vyrai po dviejų rungčių šiemet buvo net 18-i, todėl jei sėkmingiau būtų susiklostęs 2012 metų pasaulio čempionatas, Sočyje būtumėm turėję estafetę.“

21–27 vietas moterų bei 21–28 vietas vyrų įskaitose užėmusios šalys galės deleguoti po vieną atstovą, todėl ateinančių metų olimpiadoje Lietuvai galės atstovaus du biatlonininkai. Jų pavardės paaiškės tik baigiantis šiems metams.

„Sočyje startuos daugiau Lietuvos biatlonininkų nei Vankuveryje, – džiaugėsi A.Daugirdas.  – Tai yra progresas, ėjimas į priekį. Džiaugiuosi, kad federacijos darbas nenuėjo veltui: yra komandos, sistema, veikianti struktūra, todėl tik laiko klausimas, kada turėsime estafečių komandas olimpinėse žaidynėse.“

Išbandė olimpinę trasą

Vienas iš devynių pasaulio taurės etapų buvo ypatingas: jis vyko olimpinėje Sočio trasoje. Olimpinę trasą išbandė keturi Lietuvos sportininkai: D.Rasimovičiūtė, Natalija Kočergina, T.Kaukėnas ir Karol Dombrovski. Etapas sportininkams susiklostė labai nesėkmingai: nė vienas sportininkas nesugebėjo patekti tarp 50 stipriausių biatlonininkų. Tiesa, N.Kočergina asmeninėse 15 km varžybose demonstravo puikų greitį: pagal šį komponentą tarp 87 sportininkių ji buvo 28-a.

„Olimpinėms žaidynėms rusai ruošiasi labai rimtai, – sakė D.Rasimovičiūtė.  – Sportininkai turbūt pirmą kartą gyvens tokio tipo olimpiniame kaimelyje, kadangi praėjusiose olimpiadose jie būdavo lyg viešbučiai. Problemų Sočyje yra, tačiau jų visada būna tose vietose, kuriose varžybos rengiamos pirmą kartą. Manau, olimpinės žaidynės bus įspūdingos.“

Pasaulio taurės laimėtoja Tora Berger ir D.Rasimovičiūtė | RIA Novosti/Scanpix nuotr.

Pasaulio taurės etapas „pasižymėjo“ griuvimų skaičiumi. Itin kraupiai griuvo vienas iš jaunųjų Rusijos komandos talentų Maksimas Tsvetkovas.

„Trasa man neparanki, – teigė T.Kaukėnas.  – Labai ilgi ir statūs pakilimai, pavojingi nusileidimai. Reikia būti techniškai gerai pasiruošusiam, kad greitai įveiktum trasa. Nežinau, ar rusai pagal savo sportininkų lygį projektavo trasą, tačiau ir jiems sunku ją įveikti. Visi sportininkai norėtų, kad trasa būtų šiek tiek lengvesnė. Tokios sudėtingos trasos pasaulyje niekur nemačiau, todėl Sočis dabar bus mano nemėgstamiausia vieta (šypsosi – aut. past.).“

Dėl trasos sudėtingumo komandos draugui pritarė ir D.Rasimovičiūtė: „Ypatingai šiam pasaulio taurės etapui nesiruošėm. Po pasaulio biatlono čempionato dar startavome ir slidinėjimo pasaulio čempionate. Viskas vyko be pertraukos, todėl Sočyje nebuvau pačios geriausios kondicijos. Manau, pasiruošus būtent šioms varžyboms, trasa man neturėtų sukelti problemų. Trasa yra labai sunki, tačiau man tinka.“

Išbandyti Sočio sniegą vyko ir du tepėjai. „Tepėjų užduotis buvo susipažinti su sniego struktūra ir sąlygomis, kuriomis reikės ruoštis olimpinėse žaidynėse, – paaiškino A.Daugirdas. – Kitos komandos vežėsi dideles mokslininkų komandas ir testavo kiekvieną sniego kruopelytę. Tas pats slidžių paruošimas nebūtinai turi tikti tos pačios temperatūros sniegui. Pavyzdžiui, amerikiečių trasose esantis sniegas skiriasi nuo europiečių, o lygumų sniegas kitoks nei aukštikalnių. Vežėmės tepėjų brigadą, kuri atliko labai didelį darbą, tikrindami sniegą nučiuožė turbūt daugiau kilometrų nei sportininkai.“

Lyderiai pakviesti į prestižines komercines varžybas

Rinktinėms lyderiams T.Kaukėnui ir D.Rasimovičiūtei sezonas dar nesibaigė: sportininkai pakviesti dalyvauti prestižinėse komercinėse „Gasprom“ taurės varžybose Kamčiatkoje (Rusija). Šių varžybų nugalėtojui atitenka prabangus „Mercedes“ automobilis.

„Pati geriausia treniruotė yra varžybos, – mano D.Rasimovičiūtė.  – Su kiekvienomis varžybomis įgauni patirties. Taip pat svarbu kuo ilgiau pabūti ant tikro sniego, kadangi važiavimas riedslidėmis neatstos treniruočių ant sniego. Kiekvienas sportininkas turi pasirinkti, ar prailginti sezoną, ar ruoštis kitam. Aš nusprendžiau rimtai ruoštis varžyboms Kamčiatkoje, tačiau susirgau.“

Praėjusias metais šiose komercinėse varžybose startavusi sportininkė užėmė aukštą aštuntą poziciją.

Tarp prizininkių (kairėje) G.Leščinskaitė | asmeninio archyvo nuotr.

Iš olimpinio festivalio – ne tuščiomis

Biatlono gerbėjus pradžiugino startai pasaulio jaunių čempionate bei Europos jaunių olimpiniame festivalyje. Pastarajame po 12 metų pertraukos Lietuvos atstovams pavyko grįžti ne be medalių: sidabro apdovanojimu 10 km asmeninėse varžybose pasidabino Gabrielė Leščinskaitė.

„Sezonas buvo pats sėkmingiausias mano karjeroje. Metai buvo sėkmingi, nes įdėjau labai daug darbo, todėl pasiekimus vertinu teigiamai“, – džiaugėsi G.Leščinskaitė.

Skirtingai nei daugelis Lietuvos biatlonininkų, jaunoji žvaigždė neturi problemų su šaudymu: „Nežinau, nuo ko priklauso geras šaudymas varžybu metu. Geriausiai sekasi šaudyti tada, kada apie jį negalvoji ir nekuri vizijų, jog būtinai šiandien turiu viską pataikyti.“

Sėkmingai sportininkė startavo ir pasaulių jaunių čempionate, kuriame startavo su dvejais metais vyresnėmis biatlonininkėmis. Lietuvė asmeninėsė varžybose suklydo tik sykį ir užėmė 11 vietą.

Lietuvos čempionatas surengtas... Latvijoje

Lietuvos biatlono čempionatas dėl Ignalinos šaudyklos rekonstrukcijos darbų buvo vykdomas Latvijos Maduonos mieste.

Pirmąją varžybų dieną po ilgos pertraukos vyko estafečių varžybos. 10 komandų, kurias sudarė po keturis biatlonininkus (komandoje turėjo būti bent viena mergina) kovojo dėl olimpinio čempionoAlgimanto Šalnos taurės. Nugalėtoja tapo Visagino pirmoji komanda (Aleksandras Lavrinovičius, Viačeslavas Rumiancevas, Marija Kaznačenko ir Artiomas Serdiukovas).

Favorite laikytai Ignalinos komandai koją pakišo apmaudi rinktinės lyderio T.Kaukėno klaida. Sportininkas nepasiėmė papildomų šovinių, todėl neatlikęs visų privalomų šūvių iščiuožė į baudos ratus. Už taisyklių pažeidimą prie komandos laiko buvo pridėtos 6 minutės baudos ir jie finišavo tik septinti.

Lietuvos čempionas K.Dombrovski | Lietuvos biatlono federacijos nuotr.

Šeštadienį (03-23) biatlonininkai varžėsi sprinto distancijose.

Vyrų grupės nugalėtoju tapo T.Kaukėnas, aplenkęs I.Bricį ir K.Dombrovskį. Tarp moterų greičiausia buvo pajėgi Estijos biatlonininkė Kadri Lehtla, antra finišavo Natalija Kočergina, trečia – Marija Kaznačenko.

Sekmadienį vykusiose bendrojo starto varžybose užtikrintą pergalę iškovojo K.Dombrovski, kuris antrą vietą užėmusį I.Bricį aplenkė net 2 minutėmis ir 26 sekundėmis. Trečias finišavo A.Lavrinovičius. Moterų grupėje čempionate tapo šiandien 17 gimtadienį švenčianti G.Leščinskaitė, aplenkusi Gaudvilę Nalivaikaitę ir N.Kočerginą.

Dėl ligų čempionatą praleido D.Rasimovičiūtė ir Karolis Zlatkauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Werloc

Werloc portretas
2011-12m. sezone Dianai pavyko net du kartus patekti į mass start'ą. Apmaudu, kad šį sezoną dėl ligos teko praleisti etapą Oberhofe, kur Diana du metus iš eilės pateko į geriausiųjų dešimtuką. Tikiuosi ir linkiu, kad geri rezultatai sugrįš kitą sezoną.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių