Pergalių link - su pjūklu rankose

Gediminui Stasiūnui triumfą primena ne tik medalis, bet ir auksinis šalmas. Tokį prizą 21 metų studentas gavo už pergalę pasaulio medkirčių čempionate.

Kroatijos sostinėje Zagrebe vykusiose planetos pirmenybėse G.Stasiūnas aukso medalį iškovojo jaunių varžybų kombinuotoje pjaustymo grandininiais pjūklais rungtyje.

Pagrindinėje įskaitoje, kurioje skaičiuojami penkių rungčių rezultatai, lietuvis užėmė šeštąją vietą. Jaunių varžybose rungiasi sportininkai iki 24 metų.

“Daugiakovėje taikiausi į trečiąją vietą. Todėl pabaigoje rizikavau, pasirinkau neteisingą taktiką ir padariau klaidų. Lijo, todėl klydo ir kiti”,  – aiškino pirmasis į Lietuvą medkirčių pasaulio čempionato medalį parvežęs G.Stasiūnas, kilęs iš Skaisgirių kaimo Panevėžio rajone.

Šiemet G.Stasiūnui nebuvo lygių ir Lietuvos čempionate – jis laimėjo ir jaunių, ir vyrų varžybas. Pasaulio čempionate vyrų ir jaunių meistriškumas taip pat nedaug skiriasi. Štai Kroatijoje jaunių daugiakovę laimėjęs norvegas pasiekė geresnį rezultatą, nei vyrų varžybose triumfavęs estas.

Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos (KMAIK), įsikūrusios Girionyse, trečiakursis neslėpė – miškininkystė jį traukė nuo mažens. Todėl ir pasirinko šią kolegiją, kuri yra ir Lietuvos medkirčių sporto centras.

Girionyse įsikūrusi mokymo įstaiga turi viską, ko reikia medkirčių sportui, tad G.Stasiūnas ir kiti studentai gali nemokamai treniruotis. Medieną sportininkų pratyboms kolegija gauna iš vietinės urėdijos.

“Tik kai būnu namuose pas tėvus, medieną pats perku. Malkų nepritrūkstame”, – sakė miške padirbėti nevengiantis pasaulio čempionas.

Miške studentas darbuojasi beveik perpus lengvesniu ir ne tokiu galingu pjūklu, nei 8 kg sveriantis įrankis, kurį jis naudoja  varžybose.

Tiksliai ir greitai dirbti su 8 kg sveriančiu pjūklu reikia ir gero fizinio pasirengimo. Todėl G.Stasiūnas neretai pakilnoja svarmenis. Per varžybas sportininkus nuo traumų saugo speciali apranga – neperpjaunamos kelnės, batai, šalmas su veidą apsaugančiu tinkleliu.

“Čempionai tam ir rengiami, kad parodyti, jog viską galima atlikti techniškai, greitai ir saugiai”, – paaiškino G.Stasiūnas.

Studentas miške ne tik darbuojasi pjūklu.Vienas jo pomėgių – medžioklė. “Kartais pamedžioju. Bet kažkokiais išskirtiniais trofėjais dar negaliu pasigirti”, – neslėpė G.Stasiūnas.

Tituluotas medkirtys randa laiko ir savo draugei. Tiesa, dabar ji išvykusi į užsienį. Bet kai būna gimtinėje, lydi savo išrinktąjį ir į varžybas.

Kroatijoje kartu su G.Stasiūnu jėgas išmėgino ir dar trys lietuviai. Jie dalyvavo vyrų varžybose. Tarp 93 dalyvių 28 metų Romas Balčiūnas užėmė 33-iąją vietą, 25 metų Povilas Penkaitis buvo 60-tas, o labiausiai patyręs 38-erių Gintaras Karpavičius – 66-tas.

Komandų įskaitoje, kurioje nebuvo skaičiuojami jaunių rezultatai, Lietuva užėmė 20-ąją vietą tarp 31 rinktinės.


Šiame straipsnyje: medkirčių sportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių