Penkios priežastys, kodėl „Žalgiris“ nugalės „Panathinaikos“

Žūtbūtinė. Svarbiausia. Lemiama. Kova, kurios negalima pralaimėti. Tokia bus ketvirtadienio Kauno „Žalgirio“ akistata su Atėnų „Panathinaikos“.

Po pirmojo Eurolygos Top-16 rato ekipas, balansuojančias ant patekimo į Top-8 ribos, skiria pergalė. „Žalgiris“ iš septynių mačų laimėjo tris ir E grupėje užima penktą vietą, o „Panathinaikos“ – keturis ir žengia laipteliu aukščiau, įsitaisiusi paskutinėje pozicijoje, garantuojančioje bilietą į Eurolygos ketvirtfinalį.

Pergalė ne tik leistų „Žalgiriui“ pavyti „Panathinaikos“, bet greičiausiai suteiktų ir labai svarbų tarpusavio mačų pranašumą, nes Atėnuose buvo pralaimėta tik vienu tašku (66:67), Darjušui Lavrinovičiui nepataikius paskutinio metimo.

Tuo tarpu pralaimėjimas suduotų didžiulį smūgį „Žalgirio“ svajonėms apie Top-8. Lietuvos čempionai nuo ketvirtos vietos atsiliktų jau dviem pergalėmis ir neturėtų tarpusavio mačo pranašumo prieš „Panathinaikos“ (surinkę po lygiai pergalių užimtų žemesnę vietą).

Mūšio svarbą puikiai supranta ir „Žalgirio“ strategas Joanas Plaza, ir pirmą kartą Eurolygoje prieš buvusią komandą Kaune žaisiantis „Panathinaikos“ legionierius Jonas Mačiulis, o mes jums pateikiame penkias priežastis, kodėl ketvirtadienį po kautynių „žaliuos“ Lietuvos čempionai.

Antrieji šansai

Nors „Žalgirio“ komanda visą šį sezoną kenčia nuo aukštaūgių traumų, „Panathinaikos“ po krepšiais turi dar didesnių problemų. Graikijos taurės savininkai Top-16 etape yra daugiausia kamuolių savo aikštės pusėje varžovams leidžianti atkovoti ekipa – vid. po 12,1 per mačą. Dar blogiau „Panathinaikos“ yra tai, kad „Žalgiris“ mėgsta antruosius šansus – Top-16 etape Lietuvos čempionai puolime vid. sugriebia po 11,9 kamuolio ir užima trečią vietą turnyre.

Taškai

Top-16 etape namuose „Žalgirio“ gynyba yra trečia geriausia Eurolygoje – vid. 68,7 taško (įskaičiuojant ir nenusisekusias rungtynes su Maskvos CSKA, kuri surinko 87-is taškus). Tuo tarpu „Panathinaikos“ gynyba išvykose neblizga – praleidžiama net po 79 taškus (kai namuose vos 67,5). „Žalgiris“ gerokai pranoksta būsimus varžovus ir puolimu – namuose vidutiniškai pelno po 80 taškų, o „Panathinaikos“ išvykose – po 70,7.

Marko Popovičius

Marko Popovičius Atėnuose sužaidė nerezultatyviausias sezono rungtynes Eurolygoje (AFP/Scanpix nuotr.)

Jei tai Marko Popovičiaus diena, jis gali vienas nužudyti varžovų komandą. Vargu, ar antrą kartą prieš „Panathinaikos“ tai bus ne M.Popovičiaus diena. Nuostabiai šį sezoną rungtyniaujantis kroatas Atėnuose sužaidė nerezultatyviausią mačą šio sezono Eurolygoje, kai surinko vos 6 taškus. Būtent „Žalgirio“ lyderis M.Popovičius Top-16 etape taikliausiai meta dvitaškius (81,3 proc.) ir pataikė daugiausia tritaškių (20).

Dvitaškiai

„Panathinaikos“ yra mažiausiai dvitaškių pataikanti ir metanti komanda Top-16 etape. Tai dar vienas akivaizdus „Žalgirio“ pranašumas, nes Joano Plazos auklėtiniai Top-16 etape, priešingai, varžovams leidžia pataikyti mažiausiai dvitaškių. „Panathinaikos“ turės ieškoti kitų kelių, kaip rinkti taškus, tačiau tai nebus lengva, nes „Žalgiris“ užima pirmą vietą Top-16 etape pagal svečiams suteikiamas progas mesti baudų metimus (12,3) ir ketvirtą pagal tritaškius (19,3).

Klaidos

Dar viena priešingybė. „Panathinaikos“ krepšininkai yra padarę daugiausia klaidų turnyre (251), o „Žalgirio“ ekipa Top-16 etape verčia varžovus dažniausiai pamesti kamuolį (vid. 16,3, o namų rungtynėse – net 18).

Sportin.lt, Aurimas Tamulionis


Šiame straipsnyje: ŽalgirisPanathinaikosEurolyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastaba.

Pastaba. portretas
5-oje pastraipoje yra klaida zodyje (junms) galėtumėt ir ištaisyt.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių