Pažintis su legendiniu K. Malone'u (10 pikantiškų faktų)

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Ar žinote, kad?“. Kiekvieną trečiadienį mūsų portale rasite 10 faktų, kurių galbūt iki šiol neteko girdėti apie garsiausius planetos krepšininkus.

Šįkart į mūsų rubriką pateko Jutos „Jazz“ ir NBA legenda, raumenų „kalnas“ Karlas Malone'as.

Karlas Anthony Malone'as gimė 1963 metais, liepos 24 dieną, Luizianos valstijoje. Jis buvo jauniausias berniukas devynių vaikų šeimoje, kuri gyveno fermoje. Jo tėvas augino vaiką su kita moterimi, kol nusižudė, kuomet K.Malone'ui buvo 14 metų. Apie tai krepšininkas sužinojo tik 1994 metais.

Vaikystėje K.Malone'as buvo užsivertęs ūkio darbais – kapojo medžius, žvejojo, medžiojo. Lankydamas „Summerfield“ vidurinę mokyklą atletas padėjo jai tris metus iš eilės triumfuoti Luizianos „Class C“ turnyre.

Baigęs mokyklą K.Malone'as buvo „medžiojamas“ Arkanzaso universiteto, tačiau dėl galimybės būti arčiau namų puolėjas pasirinko Luizianos mokymosi įstaigą. Universiteto „Bulldogs“ marškinėlius amerikietis užsivilko tik antraisiais studijų metais, nes pirmais metais universistete jo pažymiai buvo per prasti.

K.Malone'as per rungtynes rinkdavo 18,7 taško ir atkovodavo 9,3 atšokusio kamuolio, taip padėdamas „Bulldogs“ pirmą kartą patekti į NCAA turnyrą. Savo pasirodymą jie baigė „Sweet 16“ etape.

Dalyvaudamas 1985 m. naujokų biržoje K.Malone'as savo pavardę išgirdo 13–to šaukimo metu. Jį pasirinko Jutos „Jazz“ klubas.

Atletas vėliau savo autobiografijoje rašė: „Jeigu profesionalūs skautai būtų labiau išanalizavę, kokią įtaką K.Malone'as padarys NBA, jis tikrai būtų pasirinktas anksčiau negu 13–tu šaukimu“.

Debiutinį sezoną NBA aukštaūgis rinkdavo 14,9 taško bei po krepšiais sugriebdavo 8,9 atšokusio kamuolio. Dėl tokio pasirodymo krepšininkas pateko į pirmąją naujokų komandą, o balsavime už geriausią sezono naujoką liko trečias.

1986 m. sausio 14 dieną atletas pelnė 29 taškus, taip padėdamas Jutos komandai nutraukti 20 iš eilės Hiustono „Rockets“ pergalių seriją. „Jazz“ prasibrovė į atkrintamąsias, tačiau savo pasirodymą baigė po pirmo etapo, nepaisant to, kad K.Malone'as rinkdavo po 20 taškų ir atkovodavo 8,9 atšokusio kamuolio.

Kitą sezoną 206 cm ūgio puolėjas tapo ekipos lyderiu puolime (21,7 tšk.) ir kovojant dėl atšokusių kamuolių (10,4 atk. kam.).

1987–1988 m. sezone K.Malone'as vėl buvo lyderiu, o Johnui Stocktonui patikėtas aikštės generolo vaidmuo. Rinkdamas po 27,1 taško aukštaūgis ne tik pateko į „Visų žvaigždžių“ rungtynes, bet ir buvo išrinktas į pirmąją NBA komandą. „Jazz“ sezoną baigė iškovoję 47 pergales ir patyrę 35 pralaimėjimus. Pirmame atkrintamųjų etape jie eliminavo Portlando „Trail Blazers“.

Vakarų konferencijos pusfinalyje jų laukė čempionų titulą ginanti Los Andželo „Lakers“. Paskutinėse, septintose, serijos rungtynėse K.Malone'as įmetė 31 tašką ir atkovojo 15 kamuolių, bet laimėti jo komandai nepavyko.

Pasibaigus sezonui, atletas su „Jazz“ klubu sudarė dešimties metų kontraktą, kurio vertė siekė tik 18 milijonų JAV dolerių. Kitą sezoną jo rezultatyvumo vidurkis vėl pakilo – 29,1 taško (antras rezultatas lygoje, po Michaelo Jordano). 1989 m. „Visų žvaigždžių“ rungtynėse K.Malone'as spindėjo, pelnęs 28 taškus, atkovojęs 9 kamuolius, atlikęs 3 rezultatyvius perdavimus ir pripažintas naudingiausiu rungtynių žaidėju. Jutos ekipa iškovojo 51 pergalę, bet atkrintamųjų pirmame etape nusileido Oklando „Warriors“.

1989–1990 m. sezone K.Malone'as žaidė nesustabdomai, per rungtynes jis vidutiniškai rinkdavo po 31 tašką ir atkovodavo 11,1 atšokusio kamuolio. Sausio 27 dieną krepšininkas į Milvokio „Bucks“ krepšį įmetė 61 tašką, pataikęs 21 dvitaškį iš 26 bei realizavęs 19 baudos metimų iš 23. Puolėjas vėl išrinktas į „Visų žvaigždžių“ rungtynes, bet jas buvo priverstas praleisti dėl čiurnos traumos.

Kovo 29 d. į „Warriors“ krepšį įmetė 49 taškus, o balandžio 12 d. prieš „Lakers“ pelnė 45 taškus. Jutos komanda laimėjo 55 rungtynes. Visgi atkrintamosiose jie savo pasirodymą baigė po pirmo etapo, kur nusileido Fynikso „Suns“. Toje serijoje K.Malone'as rinkdavo 25,2 taško ir 10,2 atkovoto kamuolio.

Kitus kelis sezonus K.Malone'as ir toliau žaidavo nesustabdomai, tačiau Jutos klubas atkrintamosiose nieko doro nenuveikdavo. 1991 m. gruodžio 14 d. aukštaūgis alkūne smogė Detroito „Pistons“ įžaidėjui Isiah Thomasui, kurio akiai prireikė net 40 siūlių. Už šį veiksmą amerikietis buvo nubaustas 10 tūkstančių JAV dolerių bauda ir suspenduotas vienam mačui. 1992 m. atkrintamosiose K.Malone'as pelnydavo 29,1 tšk. ir sugriebdavo 11,9 kamuolio, bet jo ekipa Vakarų konferencijos finale nusileido „Trail Blazers“.

1992–1993 m. sezone jis rinkdavo po 27 taškus, 1993–1994 m. sezone – 25,2 tšk., 1994–1995 m. – 26,7 tšk., o 1995–1996 m. 25,7 tšk.

1992 m. K.Malone'as prisijungė prie JAV „Svajonių komandos“ ir padėjo jai laimėti Olimpiados auksą.

1994–1995 m. sezone „Jazz“ pirmą kartą per klubo istoriją laimėjo 60 rungtynių, o komandos lyderis peržengė 20 tūkst. pelnytų taškų ribą. Nepaisant puikaus aukštaūgio žaidimo, jo ekipa NBA čempionų žiedo taip ir neiškovodavo.

1996 m. vasaros Olimpiadoje K.Malone'as pasidabino aukso medaliu bei tą sezoną padėjo „Jazz“ iškovoti 64 pergales. K.Malone'as buvo pripažintas naudingiausiu sezono krepšininku. 1997 m. „Jazz“ žaidė NBA finale, bet ten savo pranašumą įrodė Čikagos „Bulls“.

Kitą sezoną „Jazz“ iškovojo 62 pergales – daugiausia NBA ir buvo laikomi favoritais tapti čempionais. Atkrintamosiose Jutos ekipa įvekė „Rockets“, „Spurs“ ir „Lakers“. Finale jų vėl laukė „Bulls“. K.Malone'as rinko sau įprastą statistiką, bet šeštose serijos rungtynėse prarado kamuolį, o jį perėmęs M.Jordanas pelnė pergalingą dvitaškį.

Dėl lokauto sutrumpintame sezone, „Jazz“ iškovojo 37 pergales, patyrė 17 pralaimėjimų, o komandos lyderis buvo pripažintas naudingiausiu NBA sezono krepšininku. Atkrintamosiose K.Malone'as vėl pasižymėjo alkūnėmis, kas jam kainavo 10 tūkst. JAV dolerių. Nepaisant savo solidaus amžiaus, K.Malone'as paskutinius keturis sezonus Jutoje buvo vienas rezultatyviausių (atitinkamai 25,5 tšk.; 23,2 tšk.; 22,4 tšk. ir 20,6 tšk.).

2002–2003 m. sezone K.Malone'as rezultatyviausių visų laikų NBA žaidėjų sąraše pakilo į antrą poziciją. Tapęs laisvuoju agentu 2003 m., K.Malone'as norėjo iškovoti NBA čempionų žiedą ir prisijungė prie galingos Los Andželo „Lakers“.

2004 m. finale pranašumą prieš „Lakers“ įrodė Detroito „Pistons“, o K.Malone'as patyrė dešinės kojos kelio traumą. Po sezono atletui buvo atlikta kelio operacija ir jis neturėjo komandos. Dėl nesutarimų su Kobe Bryantu, į „Lakers“ K.Malone'as nusprendė negrįžti.

Niujorko „Knicks“ ir San Antonijaus „Spurs“ domėjosi veterano paslaugomis, tačiau krepšininkas galiausiai nusprendė kabinti sportbačius ant vinies.

Ar žinote, kad:

  • K.Malone'as turi savo verslą ir užsiima Vakarietiško stiliaus drabužių pardavimu
  • 1997 metais K.Malone'as sumedžiojo apie dviejų metrų kalnų liūtą. Tai buvo septintas pagal dydį pasaulio kalnų liūtas
  • 1997 m. sezone aukštaūgis buvo pripažintas stipriausiu to sezono NBA krepšininku
  • Būdamas 206 cm ūgio ir 120 kg svorio, atletas turėjo mažiau nei 5 procentus kūno riebalų
  • Ilgametis K.Malone'o komandos draugas Johnas Stocktonas yra vienos iš jo dukrų krikštatėvis
  • Per savo karjerą aukštaūgis pelnė 36928 taškus – antras geriausias rezultatas per visą NBA istoriją
  • 2003 m. K.Malone'as tapo vyriausiu NBA krepšininku, atlikusiu trigubą dublį. Pelnęs 10 taškų, atkovojęs 11 kamuolių ir atlikęs 10 rezultatyvių perdavimų per 26 minutes atletas tai padarė būdamas 40 metų
  • Krepšininkas kolekcionuoja „Harley Davidson“ motociklus
  • 1998 m. K.Malone'as dalyvavo Amerikietiškose imtynėse (WWE)
  • Buvęs sportininkas yra užkietėjęs žvejys


NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
rasot rasot o kaip ji vadino tai ir neparaset, o vadino PASTININKU
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių