Pasaulio čempionato pirmoji diena: lietuviams - 4 bronzos medaliai

Vilniaus „Siemens“ arenoje prasidėjo pasaulio kiokušin karatė čempionatas. Pirmąją varžybų dieną medalius iškovojo keturi Lietuvos rinktinės nariai, tačiau nė vienam neteko kovoti finale. Visi keturi medaliai - bronzos. Jai pasipuošė Diana Mačiūtė, Rita Pivoriūnaitė, Gabija Gudeliauskaitė ir Andrius Miseckas.

Lietuvos rinktinės sudėtis: Samanta Trinkūnaitė, Rūta Brazdžionytė, Diana Mačiūtė, Rita Pivoriūnaitė (visos keturios - iki 55 kg), Inga Mikštaitė, Gabija Gudeliauskaitė (abi - iki 65 kg), Margarita Čiuplytė, Diana Balsytė, Nora Vaznelytė (visos trys - per 65 kg), Vytautas Kalvaitis, Andrius Miseckas (abu - iki 70 kg), Orestas Procas, Norbertas Lisauskas, Vytautas Cėpla (visi trys - iki 80 kg), Lukas Kubilius, Valdemaras Gudauskas, Edgaras Sečinskis (visi trys - per 80 kg).

 

 

Pasaulio kiokušin karatė čempionatas, I diena
„Siemens“ arena, Vilnius

Varžybas stebėjo ir Japonijos ambasadorė Lietuvoje Kazuko Shiraishi bei Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės, kuri yra renginio globėja, varžybose nebuvo, tačiau buvo perskaitytas Jos Ekselencijos sveikinimo žodis.

Vyrai, iki 70 kg

I vieta:

Dmitrijus Moisejevas (Kazachstanas)

II vieta:

Yuki Maeda (Japonija)

III vieta

Andrius Miseckas (Lietuva), Takuya Morikawa (Japonija)

Lietuvos atstovai:

Rezultatas:

Andrius Miseckas

bronzos medalis

Vytautas Kalvaitis

pralaimėjo aštuntfinalyje


Pirmasis iš lietuvių ant kilimo lipo bene labiausiai patyręs rinktinės narys Vytautas Kalvaitis. 36-erių sportininkas be didesnio vargo įveikė brazilą Luaną Vieirą. Andrius Miseckas pirmą etapą įveikė be kovos - jo varžovas Ruvinda Lankahaluge (Šri Lanka) į Vilnių, kaip paaiškėjo, neatvyko.

Deja, kaštuntfinalio barjeras V.Kalvaičiui buvo per sudėtingas. Patyręs Lietuvos sportininkas nusileido Japonijos atstovui Yuki Maedai.

Andrius Miseckas aštuntfinalyje nugalėjo rusą Radiką Chairuliną. Kova lietuviui galėjo baigtis ir liūdniau, tačiau teisėjai už neleistiną smūgį alkūne A.Misecką tik įspėjo.

A.Miseckas ant kojų pakėlė visą „Siemens“ publiką, kai ketvirtfinalio kovoje efektingu kojos smūgiu nokautavo japoną Tsuyoshi Midori. Taip kaunietis užsitikrino mažiausiai bronzos medalį.

Vis dėlto pusfinalio barjero lietuviui nepavyko peržengti. Kovoje dėl kelialapio į finalą A.Miseckas nusileido žemesniam, tačiau stambesniam kazachui Dmitrijui Moisejevui, kuris ir tapo čempionu.

„Tokiame sporte nieko neįmanoma prognozuoti, tačiau ruošėmės geriausiam. Norėjau būti čempionu. Mus treniruoja tam, kad taptumėm čempionais. Dirbau kaip sakė treneris. Turėjau nedidelę traumą, galbūt nebuvau treniruotėse atidirbęs gerai taktiškai“, - sakė A.Miseckas.

Vytautas Kalvaitis ir Luanas Vieira

Moterys, iki 55 kg

I vieta:

Sayaka Kato (Japonija)

II vieta:

Marija Gridniova (Kazachstanas)

III vieta

Diana Mačiūtė (Lietuva), Rita Pivoriūnaitė (Lietuva)

Lietuvos atstovai:

Rezultatas:

Rūta Brazdžionytė

pralaimėjo ketvirtfinalyje

Diana Mačiūtė

bronzos medalis

Rita Pivoriūnaitė

bronzos medalis

Samanta Trinkūnaitė pralaimėjo aštuntfinalyje


Diana Mačiūtė, Rita Pivoriūnaitė ir Rūta Brazdžionytė buvo šios svorio kategorijos favoritės, tad pirmąjį etapą įveikė visos trys. Sunkiausiai – Diana Mačiūtė, kuriai tam, kad įrodytų pranašumą prieš japonę Natsumi Yoshizawa, prireikė pratęsimo. Rita Pivoriūnaitė daugiau nei įtikinamai susidorojo su australe Jenny Lau, o Rūta Brazdžionytė į kitą etapą pateko be kovos: Khadijeh Kazempour, kaip ir visa Irano delegacija, Vilniuje nepasirodė.

Tuo tarpu Samantai Trinkūnaitei čempionatas baigėsi jau po pirmosios kovos. Jai nepavyko pasipriešinti japonei Nozomi Kanemitsu.

„Pralaimėjau todėl, kad trūko šiek tiek įdirbio, laukiau kažko per ilgai. Varžovė buvo tituluota, bet kad būtų labai stipri ir man  neįveikiama, nepasakyčiau. Man tai pirmas pasaulio čempionatas, todėl aukštų tikslų sau nekėliau – norėjau laimėti dvi kovas. Nustebino žiūrovų gausa „Siemens“ arenoje, palaikymas buvo išties geras, negalėjau girdėti, ką sako treneris“, - po kovos SportIN.lt sakė S.Trinkūnaitė.

Įspūdingai pirmoje kovoje pasirodė Kazachstano atstovė Marija Gridniova. Fiziškai galinga sportininkė tiesiog sudaužė ispanę Isis Pinillą, kurią R.Pivoriūnaitė prieš keletą metų vadindavo pagrindine savo varžove šioje svorio kategorijoje. Lietuvos rinktinės treneris Paulius Klapatauskas pripažino, kad M.Gridniova demonstruoja įspūdingą formą ir gali tapti rimta kliūtimi. Kaip vėliau paaiškėjo, trenerio žodžiai buvo pranašiški.

Be pasaulio čempionato medalio liko Rūta Brazdžionytė, kuri ketvirtfinalyje nusileido japonei Sayaka Kato. D.Mačiūtė ketvirtfinalyje nugalėjo Kazachstano atstovę Jeleną Tarasovą, R.Pivoriūnaitė nepaliko jokių šansų čilietei Fabiolos Vasquez. Deja, tai buvo paskutinės pastarųjų pergalės čempionate. Pusfinalyje pusfinalyje suklupo tiek R.Pivoriūnaitė, tiek D.Mačiūtė.

R.Pivoriūnaitė nusileido minėtai Kazachstano atstovei, po motinystės atostogų į sportą sugrįžusiai Marija Gridniovai, o D.Mačiūtė - japonei Sayakai Kato. Finale pergalę po visų įmanomų pratęsimų išplėšė S.Kato.

„Aš prieš čempionatą mažai kalbėjau, nesakiau savo tikslų. Šį kartą tiesiog daug su treneriu dirbom, dirbom tam tikrus dalykus, o ne ruošėmės kovoti prieš konkrečius priešininkus. Mes žinojome kaip varžovai kovoja pasaulio turnyruose, todėl tiesiog ruošėmės. Džiaugiuosi, kad neprisišnekėjau, todėl rezultatas pakankamai geras“, - po varžybų sakė R.Pivoriūnaitė.

Rita Pivoriūnaitė

Moterys, iki 65 kg

I vieta:

Misaki Sato (Japonija)

II vieta:

Noriko Yokoyama (Japonija)

III vieta

Gabija Gudeliauskaitė (Lietuva)

Lietuvos atstovai:

Rezultatas:

Inga Mikštaitė

pralaimėjo ketvirtfinalyje

Gabija Gudeliauskaitė

bronza

Jau pirmoji kova Gabijai Gudeliauskaitei teko itin varginanti. Rusė Julija Trušina buvo įveikta po visų galimų pratęsimų, o pergalė lietuvaitei atiteko vieno teisėjo balso persvara. Inga Mikštaitė pirmąjį etapą įveikė be kovos, o antroje... patyrė fiasko.

Ketvirtfinalyje Inga Mikštaitė, Europos čempionė, pralaimėjo japonei Takayo Kimura, ir tai kol kas didžiausias lietuvių nusivylimas čempionate. Po kovos I.Mikštaitė sunkiai tvardė ašaras. „Viskas sugriuvo...“, - guodėsi sportininkė.

Tuo tarpu G.Gudeliauskaitės, kuri suaugusiųjų sporte žengia vos pirmuosius žingsnius, pasirodymas tapo malonia staigmena. Dar jaunimo varžybose dalyvaujanti karatistė ketvirtfinalyje palaužė brazilę Djefini Carvalho, bet pusfinalyje nusileido japonei Noriko Yokoyamai. Pasaulio čempionato debiutantė pasipuošė bronzos medaliu.

* * *

Sekmadienį varžybos vyks vyrų vidutinio ir sunkaus svorio kategorijose, moterų – sunkaus svorio kategorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių