Pajėgiausi jaunieji pasaulio irkluotojai pradėjo kovas Trakuose

Antradienio pavakarę Trakuose prasidėjo svarbiausias mūsų šalyje šių metų irklavimo renginys. Į pasaulio jaunimo (iki 23 metų) čempionatą atvyko apie tūkstantį sportininkų iš 57 valstybių. Jau trečiadienį, pirmųjų atrankos plaukimų dieną, laukiama Venesuelos delegacijos. Pirmą kartą tokio rango varžybose dalyvauja ir Egipto irkluotojai, po vieną sportininką gins Kipro, Gruzijos, Kazachstano, PAR ir Tuniso garbę. Tad varžybos Trakuose tikrai įeis į FISA (Tarptautinės irklavimo federacijos) istoriją.

„Mes turėsime 29 sportininkus, kurie varžysis dėl 10 medalių komplektų. Vienas iš realių pretendentų Trakuose pelnyti medalį Rolandas Maščinskas ruošiasi olimpiadai. Sportininkams trūko lėšų, pavyzdžiui, aštuonvietė nestartuoja dėl to, kad neturi konkurencingos valties. Pati valtis kainuoja apie 24 tūkstančius eurų, lėšų tiek nėra, o plaukti valtimi, kuri yra sena kaip gyvenimas – jau nesinorėjo“, – tokiomis nuotaikomis prieš varžybas dalijosi šalies irklavimo rinktinės treneris Sigitas Kučinskas. Bet, trenerio teigimu, tikimasi, kad visi mūsų sportininkai kovos iš visų jėgų ir sieks aukščiausių rezultatų.

Dėl politinių peripetijų ir pasirengimo olimpiadai varžybos Trakuose netaps rekordinėmis. Labai paprasta priežastis: keleto valstybių diplomatinės atstovybės buvo įsikūrusios Sirijoje, o tame regione dėl politinių neramumų diplomatinės tarnybos turėjo spręsti daugiau ir svarbesnių problemų nei jaunųjų sportininkų vizų klausimas. Kai kurios valstybės būtent dėl to atsisakė dalyvauti čempionate.

„Kiti jaunimo varžybas aukoja dėl olimpiados: pavyzdžiui, pajėgus jaunas sportininkas yra keturvietės ekipažo narys, bet prioritetu pasirinko žaidynes Londone – todėl į Trakus neatvežta visa keturvietė. Pinigus skaičiuoja visi: kam vežti valtį, kuri nebeturi šansų kovoti dėl medalio – iškritus vienam stipriam įgulos nariui, buvo atsisakyta visos įgulos. Todėl varžybos Trakuose bus vienos gausiausių, bet nebus rekordinės“, – prieš pat atidarymą teigė organizacinio komiteto vadovas Edmundas Daukantas.

Nuotaikingas pasaulio čempionato atidarymas vyko Trakų pilies kieme. Per Trakus nusidriekė visų čempionato dalyvių eisena: beveik šešios dešimtys valstybių vėliavų savanorių rankose ir gausesnės ar kuklesnės delegacijos.

Po oficialių kalbų sportininkus, FISA atstovus ir gausią žiūrovų komandą nudžiugino čempionato savanoriai, renginio išvakarėse susibūrę į „Volunteers United“ chorą, sudainavo dvi dainas, kurios pakėlė nuotaiką visiems atidarymo dalyviams.

Trečiadienį popiet prasideda atrankos plaukimai. Jau 16.14 val. startuos vaikinų keturvietė su vairininku, kiek vėliau atrankoje jėgas bandys lengvasvorių vaikinų pavienė dvivietė, trečiadienį dar varžysis vaikinų pavienė keturvietė. Ketvirtadienį atrankos plaukimai jau vyks nuo pat ryto, o pusfinaliai ir finalai Trakuose vyks savaitgalį.

Iš viso Trakuose bus išdalytas 21 medalių komplektas, o lietuviai kovos dešimtyje klasių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių