Olimpiados aukso J.Pliuščenkai reikalauja jau ir V.Putinas

Rusijos ir pasaulio dailiojo čiuožimo čempionas Jevgenijus Pluščenka įgijo įtakingą užtarėją - premjerą Vladimirą Putiną.

Rusijos lyderis penktadienį pritarė sportininko pareiškimams, jog jam neteisingai nebuvo skirtas aukso medalis už pasirodymą Vankuverio žiemos olimpinėse žaidynėse, kuriose kaupiasi vis daugiau kivirčų ir protestų.

Amerikiečiai atmetė Rusijos priekaištus, sakydami, kad po mūšio kumščiais nemojuojama, tačiau patys pateikė protestą dėl aerodinaminio šalmo, kurį dėvėjo moterų skeletono rungties lyderė britė Amy Williams.

Austrija taip pat skundėsi dėl modifikuotų apkaustų, kuriuos naudojo šveicarų šuolininkas su slidėmis Simonas Ammannas, argumentuodama, kad pakeista apkaustų konstrukcija suteikė sportininkui nesąžiningą pranašumą ir padėjo toliau nuskrieti.

Už skeletono ir šuolių su slidėmis rungtis atsakingi pareigūnai atmetė abu skundus, tačiau kivirčas dėl dailiojo čiuožimo vyrų vienetų rungties nugalėtojo dar neatslūgo.

SMARKIAI SUKLYDO

J.Pliuščenka tvirtina, kad teisėjai ketvirtadienį smarkiai suklydo, kai įteikė jam sidabro medalį, o auksą - amerikiečių Evanui Lysacekui. Rusų čiuožėjo protestus palaikė vienas iš įtakingiausių pasaulio lyderių.

"Noriu nuoširdžiai pasveikinti su nuostabiu pasirodymu olimpinėse žaidynėse - jūrų sidabras vertas aukso, - sakoma V.Pliuščenkai atsiųstoje premjero ir buvusio Rusijos prezidento V.Putino telegramoje. - Savo drąsiame sugrįžime sugebėjote įveikti visas kliūtis ir parodėte labiausiai išbaigtą programą ant Vankuverio ledo."

Dailiojo čiuožimo vertinimo sistema visada buvo paini ir kurstanti aistras, tačiau J.Pluščenka sakė, jog dabartinis formatas, kai čiuožėjai vertinami pagal dešimtbalę, o ne šešiabalę sistemą, yra ydingas.

2006 metų Turino žiemos olimpinių žaidinių čempionas sakė, kad teisėjai nepakankamai įvertino jo šuolį su keturiais apsisukimais - itin sudėtingą manevrą, kurį yra pavykę atlikti tik nedaugeliui geriausių pasaulyje čiuožėjų. E.Lysacekas savo programoje tokio šuolio atlikti netgi nemėgino.

"JOKIOS PAŽANGOS"

"Negali būti laikomas tikru vyrų (dailiojo čiuožimo) čempionu, neatlikęs šuolio su keturiais apsisukimais, - J.Pluščenka sakė Rusijos valstybinei televizijai RTR. - Jeigu kažkas stovi ant pakylos su aukso medaliu ant kaklo, atlikęs tik šuolių su trim apsisukimais, aš to nelaikau pažanga - tai regresas, nes mes tokius šuolius atlikdavome prieš dešimt ar net dvidešimt metų."

Tuo tarpu JAV rinktinė kaltino skeletono, kuris yra viena iš greičiausių ir pavojingiausių rogučių sporto rungčių, meistrę A.Williams, kad ji dėvėjo neleistinos konstrukcijos aerodinaminį šalmą, kai pagerino rekordą Vislerio ledo trasoje. Tačiau Tarptautinė bobslėjaus federacija (FITB) šį amerikiečių skundą atmetė.


Šiame straipsnyje: Vankuverispliuščenka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių