Nuo 2013 m. Europos krepšinio pirmenybėse dalyvaus 24 komandos

FIBA Europa nusprendė išplėsti žemyno čempionato dalyvių skaičių, tačiau teisė rengti pirmenybes būsimiems jų šeimininkams gerokai pabrango.

Miunchene įvyko pirmasis FIBA Europos naujosios valdybos posėdis. Per jį buvo priimti keletas Europos krepšiniui svarbių sprendimų, taip pat patvirtintos komisijų sudėtys, kuriose Lietuva turės vienintelį savo atstovą.

Į įvairias komisijas pretendavo 6 lietuviai, tačiau pilnateisiu komisijos nariu tapo tik Vilniaus TEO moterų krepšinio klubo direktorius Arvydas Tamašauskas. Jis ir toliau priklausys Moterų krepšinio komisijai. Tuo tarpu Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos vadovas Kęstutis Pilipauskas pakviestas į Techninę komisiją stebėtojo teisėmis.

Pasak FIBA Europos valdybos nario, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, pirmasis naujosios valdybos posėdis sekmadienį vyko daugiau nei 6 val. Per jį po ilgų diskusijų nuspręsta, kad nuo 2013 metų šalys, norinčios rengti Europos vyrų čempionatus, turės FIBA Europai mokėti jau ne 3, o net 8 mln. eurų. Teks daugiau mokėti ir už teisę rengti Europos moterų čempionatą, tačiau šis mokestis sieks tik 600 tūkst. eurų.

„Mūsų nuomonė šiuo klausimu buvo kitokia, tačiau minčių buvo įvairių, o daugumos sprendimu priimtos būtent tokios naujos taisyklės. Pagrindinis mokesčių už čempionatus didinimo šalininkų argumentas buvo tas, kad pinigus turėtų mokėti ne nacionalinės krepšinio federacijos, o valstybės. Teigiama, kad 3 mln. eurų yra maža suma, palyginus su tuo, kiek naudos gauna valstybė“, — pasakojo M.Balčiūnas.

Buvo priimti dar du sprendimai, kuriuos galima vadinti revoliuciniais. Nuspręsta, kad nuo 2013-ųjų Europos čempionatuose dalyvaus ne 16, o jau 24 komandos. Taip pat priimtas sprendimas leisti rinktinėms nuo 2013-ųjų į Europos čempionatus vežtis 14 krepšininkų (kiekvienoms rungtynėms bus galima registruoti vis kitokį 12-tuką). Tiesa, 2 papildomų žaidėjų pragyvenimo išlaidas turės apmokėti pačios nacionalinės federacijos.

FIBA Europos valdybos posėdyje buvo išrinkti 3 organizacijos viceprezidentai. Jais tapo belgas Cyrielas Coomansas, vokietis Ingo Weissas ir Johnas Goncalvesas iš Gibraltaro. FIBA Europos delegatais FIBA Centrinėje valdyboje paskirti naujasis FIBA Europos prezidentas islandas Olafuras Rafnssonas, generalinis sekretorius kanadietis Naras Zanolinas, ispanas Jose Luisas Saezas Regalado ir švedė Lena Wallin-Kantzy.


Šiame straipsnyje: LKFFIBA Europe

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių