NCAA lietuviai: kaip jiems sekasi šį sezoną (apžvalga)

Nacionalinės studentų sporto asociacijos (NCAA) krepšinio sezonas artėja link kulminacijos. Daugeliui universitetų beliko sužaisti trečdalį reguliariojo sezono rungtynių, prieš prasidedant vienam laukiamiausių pasaulio sporto įvykių – „Kovo beprotybei“.

Sezonui jau tvirtai perkopus į antrąją pusę, eurobasket.lt apžvelgė kaip iki šiol sekėsi lietuviams ir jų atstovaujamiems universitetams.

Nikolas Stauskas – „Michigan Wolverines“ (21-2)

Ryškiausiai šį sezoną NCAA spindi Kanados lietuvis. Pirmakursis N.Stauskas lyg viesulas įsiveržė į studentų krepšinį, o sėkmingas Mičigano universiteto žaidimas krepšinio ekspertus ir sirgalius tik paragino gynėją laikyti vienu geriausių sezono naujokų lygoje. Niekam nekyla abejonių, kad 49 proc. taiklumu tritaškius metantis 19 metų amžiaus 196 cm ūgio metikas su „Michigan Wolverines“ pateks į „Kovo beprotybę“.

Įdomus faktas: N.Stauskas anksčiau atskleidė, kad svarstytų galimybę atstovauti Lietuvai.

Statistika: 31 min., 12,4 tšk., 3 atk. kam., 1,3 rez. perd.

Mindaugas Kačinas (247sports.com nuotr.) ir Laimonas Chatkevičius – „South Carolina Gamecocks“ (12-10)

Sezono pradžia Pietų Karolinos universiteto ekipai buvo sėkminga. Sėkminga ji buvo ir M.Kačinui, kuris, būdamas pirmakursis, greitai įgijo trenerio pasitikėjimą ir aikštelėje praleisdavo daug laiko. Tačiau tokia pačia sėkme negalėjo pasigirti L.Chatkevičius, kuris taip pat yra pirmakursis. Prieš  pirmąsias sezono rungtynes NCAA paskelbė, kad lietuvį diskvalifikuoja šešiems susitikimams. To priežastimi tapo NCAA taisyklės, apribojančius krepšininko ir šeimos, kurioje jis gyvena, veiksmus. Lyga griežtai draudžia studentui gauti materialinę naudą.

Po ganėtinai sėkmingos pirmosios sezono pusės „South Carolina Gamecocks“  teko stoti į kovą prieš savo konferencijos komandas. Per pastarąsias 6 rungtynes lietuvių atstovaujamai ekipai vos sykį pavyko iškovoti pergalę, o M.Kačino ir L.Chatkevičiaus vaidmuo nebuvo itin didelis.

Įdomus faktas: abu šie 1993 metais gimę krepšininkai yra pažįstami nuo 14 metų. Be to, jie abu dalyvaudavo savo amžiaus rinktinės stovyklose. 2010 metais 208 cm ūgio L.Chatkevičiui pavyko prasibrauti į septyniolikmečių rinktinę, pasaulio čempionate Hamburge (Vokietija) užėmusią ketvirtą vietą, o 201 cm ūgio M.Kačinas tuomet liko už rinktinės borto.

M.Kačino statistika: 22 min., 6 tšk., 4,3 atk. kam., 0,8 rez. perd., 0,7 blk., 1,6 kld.

L.Chatkevičiaus statistika: 10 min., 3,5 tšk., 2,4 atk. kam., 0,6 rez. perd., 1,2 kld.

Egidijus Mockevičius (Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr.) ir Rokas Česnulevičius – „Evansville Aces“ (13-11)

Kita komanda, savo gretose turinti du lietuvius – „Evansville Aces“. Ją tik prieš šį sezoną papildė E.Mockevičius, kuris anksčiau buvo pripažintas naudingiausiu Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) žaidėju bei atstovavo įvairaus amžiaus Lietuvos rinktinėms. Nors dėl greitai susirenkamų pražangų krepšininkas per rungtynes aikštėje praleidžia tik 18 minučių, jis jau savo pirmąjį sezoną tapo pagrindiniu komandos vidurio puolėju.

Tai į naudą neišėjo R.Česnulevičiui, kuris savo pirmąjį sezoną aikštėje praleisdavo kiek daugiau nei 7 minutes per rungtynes. Šį sezoną antrakursis aukštaūgis į aikštę išbėgo 4 kartus ir iš viso joje praleido 12 minučių (praėjusį sezoną – 182 min.).

Vis dėlto didelio vaidmens puolime neturi ir E.Mockevičius, o  Evansvilio universitetas „Missouri Valley“ konferencijoje yra tik vidutiniokas.

Įdomus faktas: E.Mockevičius su R.Česnulevičiumi yra jau seniai pažįstami ir net, kaip teigė pastarasis, Lietuvoje kurį laiką gyveno kartu. Jie netgi kartu buvo nusprendę vykti rungtyniauti į JAV. Tačiau E.Mockevičius pabijojo vykti anksčiau, kai R.Česnulevičius spėjo ne tik vieną sezoną praleisti „Evansville Aces“ ekipoje, bet ir žaisti metus mokykloje Havajuose.

E.Mockevičiaus statistika: 18 min., 5,6 tšk. (65 proc. dvit.), 4,5 atk. kam., 1,7 blk.

R.Česnulevičius statistika: 3 min., 1 tšk., 2 atk. Kam.

Gabrielius Maldūnas (dartmouthsports.com nuotr.) – „Dartmough Big Green“ (6-13)

Antrą sezoną Dartmuto universitetui atstovaujantis G.Maldūnas komandoje yra antras pagal rezultatyvumą, pirmas pagal atkovotus kamuolius, trečias pagal rezultatyvius perdavimus, pirmas pagal blokuotus metimus, antras pagal taiklumą „iš žaidimo“ bei su dar dviem draugais dalinasi antrąją vietą pagal perimtus kamuolius. Galima drąsiai teigti, kad šį sezoną ne itin stabiliai rungtyniaujantis panevėžietis yra bene pagrindinis krepšininkas komandoje.

Nepaisant to, 19 metų amžiaus 206 cm ūgio lietuvis neturi didelės priežasties girtis savo rodikliais, kadangi „Darmouth Big Green“ kur kas dažniau patiria pralaimėjimus, nei pajėgia įveikti savo varžovus.

Įdomus faktas: G.Maldūnas į JAV išvyko būdamas 15 metų amžiaus bei mokėsi toje pačioje mokykloje, kurioje anksčiau yra mokęsis Martynas Pocius.

Statistika: 26 min., 10,3 tšk., 6 atk. kam. 1,4 rez. perd., 0,9 blk., 1,1 per. kam., 2,1 kld.

Martynas Bareika (gomocs.com nuotr.) – „Chattanooga Mocs“ (9-14)

M.Bareika yra pirmas lietuvis Čatanugos universitete nuo tada, kai 2006 metais „Chattanooga Mocs“ garbę gynėMindaugas Katelynas. Nors, priešingai nei pirmąjį sezoną, M.Bareika įgijo didesnį trenerio pasitikėjimą ir gauna progų pasireikšti, tačiau gynėjo žaidimas nėra stabilus ir dažniausiai būna nerezultatyvus.

Tris kartus blykstelėjęs ir dviženklį taškų skaičių pelnęs M.Bareika, geriausiai pasirodė gruodžio 21 d. vykusiose rungtynėse prieš „Reindhart Eagles“, kuomet per 21 minutę pelnė 20 taškų. Tačiau taip 22 metų amžiaus 193 cm ūgio lietuviai nutikę yra tik kartą. Negana to, ne geresni ir komandos rezultatai – tai sako ir per 23 rungtynes iškovotos 9 pergalės.

Įdomus faktas: jei nepavyktų tapti profesionaliu sportininku, M.Bareika norėtų likti JAV dėl ten esamų gyvenimo sąlygų ir galimybių.

Statistika: 15 min., 4 tšk. (42 proc. trit.), 2,5 atk. kam., 0,9 rez. perd., 1,7 kld.

Kiti lietuviai

NCAA komandų paraiškose yra (ar buvo) įtraukta ir daugiau lietuviškų pavardžių, tačiau nei Lukas Poderis(ketvirtakursis, „East Tennessee State Buccaneers“), nei Micahilas Bedulskis (pirmakursis, „UNC-Asheville Bulldogs“) į aikštę neišbėgo, o pirmakursis Robertas Puleikis („Drake Bulldogs“) žaidė tik sykį, kai per 6 minutes surinko 4 taškus ir 2 atkovotus kamuolius.

Tiesa, kiek geresnė buvo Pauliaus Vinogradovo (antrakursis, „Norfolk State Spartans“) ir Eivido Petrulio(smcgaels.com nuotr., antrakursis, „Saint Mary‘s Gaels“) situacija. Pirmasis šį sezoną aikštėje praleido 22 minutes, per kurias pelnė 3 taškus ir atkovojo 6 kamuolius.

E.Petrulis iš viso žaidė 43 minutes ir surinko 22 taškus, 7 atkovotus kamuolius bei 3 rezultatyvius perdavimus (vidutiniškai 1,5 tšk., 0,5 atk. kam. ir 0,2 rez. perd. per 3 min.).

„Kovo beprotybė“

Tik 68 iš 347 universitetų komandų patenka į „Kovo beprotybę“, tad dauguma lietuvių savo sezoną baigs kovo viduryje.

31-a komanda į „Kovo beprotybę“ patenka laimėdamos turnyrą tarp kitų tos pačios konferencijos ekipų. Vienintelė išimtis yra „Ivy League“ konferencija, kurioje rungtyniauja G.Maldūnas. Į „Kovo beprotybę“ iš „Ivy League“ iškopia reguliariojo sezono nugalėtoja (šiuo metu tai būtų „Harvard Crimson“ universiteto ekipa, iškovojusi 13 pergalių ir patyrusi 6 pralaimėjimus).

Likusios 37 komandos paaiškėja po „Atrankos sekmadienio“ (angl. Selection Sunday). „Atrankos sekmadienį“ NCAA atrankos komitetas, atsižvelgdamas į komandų rezultatus, traumuotus žaidėjus ir kitus faktorius, kurie gali turėti įtaką komandos žaidimui, išrenka komandas, vertas dalyvauti „Kovo beprotybėje“.


Šiame straipsnyje: NCAANikolas Stauskaslietuviai

NAUJAUSI KOMENTARAI

sadsas

sadsas portretas
sdas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių