NBA savaitė: geriausios citatos, stulbinanti „Knicks“ forma ir Big V

Artėjant NBA lygos reguliariojo sezono pabaigai, krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ kiekvieną pirmadienį pateikia rubriką „NBA savaitė“, kurioje – svarbiausi pirmenybių savaitės įvykiai bei geriausių lygos krepšininkų penketukas.

Keturioliktoje 2013 metų apžvalgoje  – stipriausios krepšinio planetos analitikų įvertinimo sulaukęs Jonas Valančiūnas, fenomenalią formą demonstruojanti Niujorko „Knicks“ ekipa bei naudingiausi savaitės žaidėjų pasirodymai.

AP/Scanpix nuotr.

Lietuvių savaitė

Sėkmingiausiai ši savaitė iš visų lietuvių klostėsi Toronto „Raptors“ komandos naujokuiJonui Valančiūnui. Aukštaūgio komanda žaidė ketverias rungtynes, iš kurių dvi laimėjo.

Kanados klubas iš pradžių 98:108 nusileido Detroito „Pistons“, bet vėliau namuose 88:78 įveikė Vašingtono „Wizards“. Kitus du mačus „Raptors“ žaidė išvykose, kur 95:93 patiesė Minesotos „Timberwolves“, bet 83:100 neprilygo Milvokio „Bucks“.

Geriausiai J.Valančiūnas pasirodė rungtynėse su JAV sostinės klubu, į kurio krepšį įmetė 24 taškus (4/7 dvit., 16/18 baud.), sugriebė 10 ir perėmė 1 kamuolį, atliko rezultatyvų perdavimą, blokavo 2 metimus, padarė 3 klaidas ir 4 sykius prasižengė.

Be to, J.Valančiūnas pataikė net 16 baudos metimų. Joks naujokas to nebuvo padaręs nuo debiutinio Davido Robinsono sezono 1989 metais.

Iš viso „centras“ praėjusios savaitės metu rinkdavo po 16,7 taško, atkovodavo 5,7 atšokusio kamuolio bei blokuodavo 2,5 varžovų metimų.

Jo ekipos draugas Linas Kleiza praėjusią savaitę ant parketo nepasirodė.

Hiustono „Rockets“ marškinėlius vilkintis Donatas Motiejūnas praėjusią savaitę žaidė kukliau, negu J.Valančiūnas, tačiau jo komanda iškovojo tris pergales iš keturių žaistų rungtynių.

Lietuvio ekipa namie 111:103 nugalėjo Orlando „Magic“, o likusius tris mačus žaidė išvykose. 112:102 buvo įveikta Sakramento „Kings“, 116:98 sutriuškina Portlando „Trail Blazers“ ir rezultatu 114:132 nusileista Denverio „Nuggets“.

Rezultatyviausiai D.Motiejūnas žaidė prieš „Nuggets“, kuomet pelnė 12 taškų (3/3 dvit., 1/3 trit., 3/4 baud.), atkovojo 3 kamuolius, blokavo 2 metimus, 4 kartus suklydo ir 2 kartus prasižengė.

Iš viso per savaitę D.Motiejūnas vidutiniškai rinkdavo po 10 taškų ir atkovodavo 3,5 atšokusio kamuolio.

AFP/Scanpix nuotr.

Savaitės įvykis

J.Valančiūnas seka legendinio Lietuvos krepšininko Arvydo Sabonio pėdomis. „Raptors“ vidurio puolėjas tapo pirmuoju lietuviu po dabartinio Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentu, kuris buvo išrinktas geriausiu NBA lygos mėnesio naujoku.

Solidžią sportinę formą demonstruojantis dvidešimtmetis pripažintas geriausiu Rytų konferencijos kovo mėnesio lygos debiutantu. Vakaruose tokio pripažinimo sulaukė Portlando „Trail Blazers“ įžaidėjas Damianas Lillardas.

Kovo mėnesį 213 cm ūgio Toronto komandos „centras“ pirmavo tarp naujokų pagal atkovotus kamuolius (7,3), blokuotus metimus (1,1) ir dvitaškių taiklumą (62 proc.). Jis buvo antras pagal baudų pataikymo procentą (82,2) bei ketvirtas pagal rezultatyvumą (vid. 11,4 tšk.).

J.Valančiūnas yra vienas iš dviejų naujokų lygoje, renkantis bent po 8 taškus, atkovojantis bent po 6 kamuolius ir krepšį atakuojantis bent 50 proc. taiklumu. Kitas žaidėjas – pirmasis naujokų biržos šaukimas, Naujojo Orleano „Hornets“ marškinėlius vilkintis Anthony Davisas.

„Jaučiu daugiau pasitikėjimo iš komandos draugų, trenerio. Jie įmeta man kamuolį į baudos aikštelę, pasitiki mano sugebėjimais. Visiems reikia įrodyti savo vertę, ką aš ir dariau nuo sezono pradžios. Norėjau užsitarnauti tą pasitikėjimą. Dabar, sezono pabaigoje, aš jį užsitarnavau“, – gerėjantį savo žaidimą komentavo J. Valančiūnas.

A.Sabonis tokį apdovanojimą pelnė balandžio mėnesį, 1995-1996 metų sezone.

AP/Scanpix nuotr.

Geriausia ir blogiausia savaitės komanda

Niujorko „Knicks“ žūtbūt pasiryžę išlaikyti antrąją vietą Rytuose ir galimai iki konferencijos pusfinalio išvengti dvikovos su Majamio „Heat“.

Vertingiausios NBA organizacijos krepšininkai demonstruoja geriausią sportinę formą nuo pirmojo sezono mėnesio. „Knicks“ krepšininkai laimėjo jau 12 rungtynių iš eilės, pralaimėjimo kartėlio nepatirdami nuo kovo 17 dienos.

Praėjusią savaitę niujorkiečiai svečiuose susidorojo su „Heat“, Atlantos „Hawks“ ir Oklahomos „Thunder“ klubais bei namuose palaužė Milvokio „Bucks“.

Fenomenalų žaidimą per pastarąsias šešias dienas demonstruoja „Knicks“ lyderis Carmelo Anthony, per keturis mačus vidutiniškai rinkdavęs 41,8 taško. Rungtynėse prieš „Heat“ puolėjas trečią kartą pakartojo karjeros rezultatyvumo rekordą pelnęs 50 taškų.

„Knicks“ klubas trečioje konferencijos vietoje esančią Indianos „Pacers“ lenkia dvejomis pergalėmis bei yra sužaidę vienomis rungtynėmis mažiau. Palankus tvarkaraštis leidžia manyti, kad Niujorko klubas po labai ilgos pertraukos bus tarp dviejų geriausių komandų Rytuose.

AP/Scanpix nuotr.

Vietą atkrintamosiose užsitikrinusi „Hawks“ tarytum atleido vėdžias ir per paskutines sezono rungtynes rieda laisva eiga.

Larry Drew auklėtiniai turi realių galimybių pakovoti dėl ketvirtosios vietos konferencijoje, tačiau trys pralaimėjimai prieš „Knicks“, Filadelfijos „76ers“ ir San Antonijaus „Spurs“ nusmukdė juos į šeštąją vietą.

Aukščiau „Hawks“ rikiuojasi dvejomis pergalėmis daugiau turinti „Nets“ bei tiek pat laimėjimų iškovojusi, tačiau 2 rungtynėmis mažiau sužaidusi „Bulls“ komanda. Ant kulnųJosho Smitho vedamam klubui lipa Bostono „Celtics“, kurios sąskaitoje – dviem pergalėmis mažiau, tačiau ši turi dar vienas rungtynes atsargoje.

Atlantos krepšininkams liko tik ketverios rungtynės – su „76ers“, „Bucks“, „Raptors“ ir „Knicks“. Nei viena komanda pergalių lengvai neatiduos, todėl „Hawks“ laukia įtemptos paskutinės reguliariojo sezono dienos.

Savaitės skaičiai

1: Galiausiai Bruklino „Nets“ įžaidėjas Deronas Williamsas įkrovė į krepšį. Pirmąjį dėjimą šį sezoną jis atliko prieš Klyvlendo „Cavaliers“. Praėjusio sezono metu krepšininkas buvo atlikęs 12 dėjimų.

3: Šį sezoną 50 taškų įmetęs Niujorko „Knicks“ lyderis C.Anthony tapo tik trečiuoju NBA lygos krepšininku, kuriam pavyko peržengti šią taškų ribą. Prieš tai Stephenas Curry yra pelnęs 54 taškus, o Kevinas Durantas – 52.

2889: Portlando „Trail Blazers“ naujokas Damianas Lillardas prieš praėjusį savaitgalį aikštėje iš viso buvo praleidęs 2889 minutes, tai 12 minučių mažiau nuo lygoje pirmaujančio K.Duranto. Jeigu gynėjui pavyks aplenkti K.Durantą, jis taps tik trečiuoju naujoku, kuriam debiutinį sezoną pavyko pirmauti pagal praleistas minutes aikštėje. Anksčiau tai yra padaręs Wiltas Chamberlainas ir Elvinas Hayesas.

4: Denverio „Nuggets“ puolėjo Andre Iguodalos reidas į baudos aikštelę ir pergalingi taškai į Dalaso „Mavericks“ krepšį buvo ketvirtas kartas per jo karjerą, kuomet per paskutines penkias lemiamo kėlinio ar pratęsimo sekundes jis pelno pergalingus taškus.

19: Per pirmąjį savo sezoną Hiustono „Rockets“ gretose Jamesas Hardenas 30 ar daugiau pelnytų taškų ribą peržengė devyniolikoje rungtynių. Per 220 reguliaraus sezono mačų Oklahomos „Thunder“ ekipoje, krepšininkas tai padarė tik triskart.

Naudingiausi savaitės naujokai

1. Anthony Davisas („Hornets“) – 3 rungt., 16,7 tšk., 8 atk. kam., 1,3 per. kam., 2 blk., 20,3 n. b.

Praėjusią savaitę už J.Valančiūno nugaros tūnojęs A.Davisas vėl pademonstravo naudingiausią žaidimą tarp lygos naujokų. Savaitė „Hornets“ aukštaūgiui prasidėjo nesėkmingu pasirodymu prieš „Warriors“ (6 tšk., 9 atk. kam.), tačiau savo įvaizdį sugebėjo pataisyti į „Jazz“ krepšį įmesdamas 24 taškus ir atkovodamas 12 kamuolių.

2. Jonas Valančiūnas („Raptors“) – 4 rungt., 16,3 tšk., 5,8 atk. kam., 2,5 blk., 18 n. b.

Intensyvi savaitė greičiausiai išvargino „Raptors“ vidurio puolėją. Lyginant su praėjusią savaitę pademonstruotais rezultatais, J.Valančiūno naudingumas krito 5,7 balo. Dar pastebimesnis rodiklis – prasta kova dėl atšokusių kamuolių. Praėjusią savaitę 10,3 atšokusio kamuolio sugriebdavęs „centras“, šį kartą tik vienose rungtynėse pasiekė dvigubą dublį. Tiesa, Lietuvos rinktinės talento tikrai nekankina tipinė vidurio puolėjų problema – baudų metimai. J.Valančiūnas prieš „Wizards“ pataikė 16 baudų iš 18.

3. Evanas Fournier („Nuggets“) – 3 rungt., 12,7 tšk., 2,3 atk. kam., 3,3 rez. perd., 2 per. kam., 14,3 n. b.

Per visą sezoną vos 33 rungtynes sužaidęs prancūzas sulaukė savo progos reguliariojo sezono pabaigoje. Iš rikiuotės iškritus Danilo Gallinari, „Nuggets“ jo minutes patikėjo naujokui E.Fournier. 198 cm ūgio gynėjas mače su „Jazz“ pasiekė savo rezultatyvumo rekordą (18 taškų), o prieš „Mavericks“ demonstravo įvairiapusį žaidimo arsenalą – 17 taškų, 3 atkovoti ir perimti kamuoliai bei 5 rezultatyvūs perdavimai.

Naudingiausi savaitės žaidėjai

1. Carmelo Anthony („Knicks“) – 4 rungt., 41,8 tšk., 8,3 atk. kam., 1,5 rez.perd., 0,8 blk., 39,5 n.b.

Niujorko komandos atakų lyderis nusiteikęs rimtai pakovoti dėl rezultatyviausio sezono žaidėjo vardo ir nutraukti K.Duranto dominavimą. Šiuo metu abu žaidėjai vidutiniškai renka po 28,4 taško per mačą ir tik sezono pabaiga nulems šio apdovanojimo nugalėtoją. Krepšinio gerbėjai galės pasimėgaudami stebėti neakivaizdinę šių krepšininkų dvikovą.

2. Russellas Westbrookas („Thunder“) – 3 rungt., 29,3 tšk., 8,3 atk. kam., 8 rez.perd., 1,7 per. kam., 31,7 n.b.

Oklahomos atakų organizatorius sužaidė trejas geras rungtynes, kuriose buvo netoli trigubo dublio. R.Westbrookas geriausiai pasirodė su „Knics“, į kurios krepšį įmetė 37 taškus, atkovojo 11 kamuolių ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus. Tačiau dar svarbesnis komandos pasirodymas – palaužtos „Spurs“ ir „Pacers“ komandos. „Thunder“ išlaiko realius šansus kovoti dėl pirmos vietos konferencijoje.

3. Kawhi Leonardas („Spurs“) – 2 rungt., 23,5 tšk., 10 atk. kam., 5 rez.perd., 1,5 per. kam., 1 blk., 30 n.b.

San Antonijaus klubas sužaidė tik du mačus, iš kurių pergalę šventė viename. Antrus metus lygoje rungtyniaujantis ir daugiausiai už patikimą gynybą vertinamas K.Leonardas šį kartą rinko taškus ir neakivaizdinėje tarpusavio dvikovoje pranoko K.Durantą, prieš kurį pelnė 24 taškus, atkovojo 14 kamuolių ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus. Beje, 14 sugriebtų kamuolių – puolėjo karjeros rekordas.

4. Deronas Williamsas („Nets“) – 3 rungt., 28,7 tšk., 2,3 atk. kam., 8 rez.perd., 29,3 n.b.

Sezono pabaigoje „Nets“ treneriai ir sirgaliai pagaliau mato žaidėją vertą per sezoną uždirbamų 17,1 mln. JAV dolerių. Pirmoje sezono pusėje D.Williamsas sulaukė kritikos iš Shaquille‘o O‘Nealo bei Charleso Barkley dėl pastangų stygiaus. Tačiau kelio problemomis teisinęsis krepšininkas sportinę formą gerino kovą tolygiai su lyg kiekvienu maču. Prasidėjus balandžiui, D.Williamsas du kartus pelnė daugiau nei 30 taškų bei savo firminiais perdavimais maitino komandos draugus.

5. Davidas Lee („Warriors“) – 3 rungt., 22 tšk., 14,3 atk. kam., 2,3 rez.perd., 0,7 per. kam., 29 n.b.

D.Lee per visas trejas savaitės rungtynes surinko dvigubus dublius. Geriausias mačas sužaistas laimėtose rungtynėse prieš „Hornets“. Su pirmuoju naujokų biržos šaukimu A.Davisu kovojęs D.Lee per 38 minutes surinko 23 taškus ir atkovojo 16 kamuolių. „Warriors“ laimėjo du mačus iš trijų, tačiau būtent nesėkmė prieš „Jazz“ kainavo ganėtinai brangiai. Pergalė būtų leidusi Oklando klubui užsitikrinti vietą atkrintamosiose.

Savaitės citata

„Jeigu ji būtų geriausia iš likusių žaidėjų – aš ją pasirinkčiau. Aš rimtai apie tai galvoju. Ar ryžčiausi tai padaryti? Šiuo metu linkstu ties to. Tiesiog noriu suteikti jai šansą“, – Dalaso „Mavericks“ savininkas Markas Cubanas norėtų suteikti šansą Bayloro universiteto moterų krepšinio komandos žvaigždei Brittney Griner įrodyti, kad ji gali rungtyniauti NBA.

„Nėra jokių abejonių, jog NBA žais moteris. Aš nežinau, ar tai bus Griner, ar kas nors kita, kuriai dabar kokie penkeri metai. Tačiau mes tai pamatysime. Tai nutiks dar mums esant gyviems“, – apie moters dalyvavimą NBA lygoje prakalbo ir Majamio „Heat“ puolėjas Shane‘as Battieras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių