NBA savaitė: D.Motiejūno rekordas, J.Valančiūno sugrįžimas ir kita

Penktoje 2013 metų apžvalgoje – po traumos į NBA aikštę sugrįžęs Jonas Valančiūnas, rezultatyviausias karjeros rungtynes sužaidęs Donatas Motiejūnas, Toronto „Raptors“ atlikti mainai bei Šarlotės „Bobcats“ kova dėl aukštesnio šaukimo naujokų biržoje.

Lietuvių savaitė

Praėjusią savaitę du lietuvius savo gretose turintis Toronto „Raptors“ klubas sužaidė keturis susitikimus, iš kurių iškovojo vos vieną pergalę. Po Kanados komandos kojomis krito vienintelė Los Andželo „Clippers“ komanda (98:73), tačiau nepavyko atsilaikyti prieš NBA čempionų titulą ginančius Majamio „Heat“ krepšininkus (85:100), Oklando „Warriors“ (102:114) bei paskutinėmis sekundėmis buvo nusileista Atlantos „Hawks“ ekipai (92:93).

Linas Kleiza vis dar negali padėti komandai dėl kelių skausmų. Tuo tarpu Jonas Valančiūnas sugrįžo ant parketo.

Vidurio puolėjas sužaidė du susitikimus ir rungtyniaudamas po 9 minutes pasiekė 1 taško bei 2 atkovotų kamuolių vidurkius.

„Raptors“ strategas Dwane‘as Casey neketina skubinti lietuvio ir rizikuoti jo sveikata, tad veikiausiai ir ateinančią savaitę J.Valančiūnas rungtyniaus tik epizodiškai, tačiau aikštėje praleidžiamų minučių kreivė po truputį kils.

Donato Motiejūno atstovaujamas Hiustono „Rockets“ klubas praėjusią savaitę per tris susitikimus iškovojo dvi pergales. Teksaso valstijos ekipa įveikė Šarlotės „Bobcats“ (109:95), net 45 taškų skirtumu sutriuškino Jutos „Jazz“ (125:80), tačiau svečiuose neatsilaikė prieš Denverio „Nuggets“ krepšininkus (110:118).

Nors NBDL lygoje siautėjęs lietuvis buvo sugrąžintas į Hiustono klubo gretas, tačiau trenerisKevinas McHale‘as nerodė didelio pasitikėjimo krepšininku. D.Motiejūnas pasirodė vos vienose rungtynėse bei pasiekė savo rezultatyvumo rekordą NBA lygoje.

Aukštaūgis per 8 minutes į „Jazz“ ekipos krepšį įmetė 6 taškus (0/3 dvit., 2/3 trit.), atkovojo 2 atšokusius kamuolius ir atliko rezultatyvų perdavimą.

Tikėtina, kad ir toliau šansų pasireikšti negaunantis D.Motiejūnas pasiprašys būti išsiunčiamas į NBDL lygą. Taip pat krepšininkas prasitarė, kad neatsisakytų būti iškeistas į kitą komandą.

Savaitės įvykis

Paskutinę sausio mėnesio dieną NBA lygą sukrėtė trijų komandų mainai, kuriuose dalyvavo 6 žaidėjai. Pagrindiniu mainų objektu tapo Rudy Gay, kuris iš Memfio „Grizzlies“ klubo persikėlė į Toronto „Raptors“ gretas.

„Raptors“ į Memfį mainais išsiuntė Edą Davisą, Jose Calderoną ir šių metų naujokų biržos šaukimą. Tuo tarpu „Grizzlies“ ispaną J.Calderoną netrukus iškeitė į Detroito „Pistons“ duetą – Austiną Daye ir Tayshauną Prince‘ą.

„Tiesiog gera žinoti, kad esi pageidaujamas. Galėsiu viską iš naujo pradėti organizacijoje, kuri mato mane savo tolimuose planuose. Jaučiuosi lyg vėl būčiau pašauktas naujokų biržoje“, - vos atvykęs į Torontą kalbėjo naujasis „Raptors“ narys.

„Neatvykau čia pelnyti daug taškų. Mano tikslas – komandos draugus padaryti geresniais. Nenoriu užimti kažkieno vietos aikštelėje, noriu padėti šiai komandai judėti į priekį. Kartais tai galbūt reikš daugiau pelnytų taškų, kitomis naktimis – daugiau rezultatyvių perdavimų ar atkovotų kamuolių. Darysiu viską, kad ši komanda turėtų kuo daugiau pergalių“, - tvirtino R.Gay.

„Žinau Rudy sugebėjimus puolime ir gynyboje, - naujoką gyrė „Raptors“ treneris D.Casey. – Jis unikalus talentas, kalbant apie jo sugebėjimą pelnyti taškus. Tačiau jo universalumas mums labai pasitarnaus. Ypač, kalbant apie lemiamas rungtynių akimirkas, nes mes turėsime įvairesnių būdų užbaigti mačus“.

Tačiau „Raptors“ sirgaliai iki mainams skirto laiko pabaigos gali sulaukti dar didesnių pasikeitimų. Komandos vadybininkas Bryanas Colangelo užsiminė, kad dar šį sezoną į kitą klubą gali persikelti italas Andrea Bargnani.

„Andrea Bargnani yra žaidėjas, kuris tikrai sulaukia dėmesio iš kitų komandų. Jis unikalus talentas, tačiau kartais pakeisti gyvenamąją vietą nėra blogai. Jis nereikalavo mainų, tačiau tikrai nesipriešintų jiems, jeigu pasitaikytų teisinga situacija“, – teigė „Raptors“ generalinis vadybininkas.

Tarp galimų kandidatų palikti Kanados klubą minimos Landry Fieldso bei lietuvio L.Kleizos pavardės.

Savaitės geriausia ir blogiausia komandos

Praėjusią savaitę traumą gavus Rajonui Rondo, NBA lygos analitikai sutartinai laidojo Bostono „Celtics“ klubą ir ragino dar šį sezoną iškeisti dvi didžiausias savo žvaigždes: Paulą Pierce‘ą bei Keviną Garnettą.

Tačiau aštuntoje Rytų konferencijos vietoje esanti ekipa rado resursų ant atsarginių suolo ir praėjusią savaitę pasiekė 3 pergales. Bostono klubas įveikė Sakramento „Kings“ (99:81), Orlando „Magic“ (97:84) bei Los Andželo „Clippers“ (106:104).

Pirmos dvi pergalės pasiektos prieš sąlyginai silpnesnius varžovus, tuo tarpu pergalė prieš vieną stipriausių Vakarų konferencijos komandų „Clippers“ dar kartą pademonstravo – net ir nukraujavęs „Celtics“ klubas pajėgus kovoti su bet kuriuo priešininku.

R.Rondo ir traumuoto naujoko Jaredo Sullingerio vietas starto penkete Docas Riversaspatikėjo Brandonui Bassui ir taiklią ranką turinčiam Courtney Lee. Būtent pastarasis, kartu su Avery Bradley, nuo šiol organizuoja Bostono komandos atakas. Daugiau įžaidėjo pareigų patikėta ir į Jasono Terry rankas – patyręs veteranas prieš „Clippers“ surinko 6 rezultatyvius perdavimus – daugiausiai iš savo komandos.

Nors „Celtics“ demonstruoja bene geriausią sportinę formą šį sezoną, tačiau specialistai abejoja, ar tokios sudėties ekipa pajėgi rimtai priešintis dėl patekimo į NBA finalą. Abejojama ar P.Pierce‘o ir K.Garnetto kojos atlaikytų septynių rungtynių seriją prieš Majamio „Heat“ bei Niujorko „Knicks“ klubus.

Lieka atviras klausimas, ar „Celtics“ ryšis iki vasario 21 dienos sudrebinti mainų rinką.

Panašu, kad ir šį sezoną vienintelis Šarlotės „Bobcats“ siekis – laimėti NBA naujokų biržos loteriją. Praėjusį sezoną blogiausią visų laikų rezultatą pademonstravusi ekipa ir šiemet sparčiai ritasi į paskutinę vietą bendroje įskaitoje.

„Bobcats“ savo sąskaitoje turi 11 pergalių ir 35 pralaimėjimus ir tik dėl geresnių tarpusavio rungtynių aplenkė blogiausią lygos komandą, Vašingtono „Wizards“.

Šarlotės krepšininkai praėjusią savaitę sužaidė tik dvejas rungtynes: svečiuose pralaimėjo San Antonijaus „Spurs“ (78:102) bei Hiustono „Rockets“ (95:109). Vieni lygos autsaiderių pralaimėjo 8 rungtynes iš paskutinių 10 žaistų.

Komandai trūksta visko – patyrusių veteranų, tikros superžvaigždės bei pajėgių aukštaūgių. Būtent sunkiojo krašto ir vidurio puolėjų pozicijose „Bobcats“ susiduria su didžiausiomis problemomis – vienintelis Byronas Mullensas patenka tarp 5 rezultatyviausių ekipos žaidėjų. Tiesa, pastarajam suteikiama nemažai progų atakuoti krepšį, tačiau pataikymo procentai nestebinantys – 37 proc. dvit., 30 proc. trit., 71 proc. baud. Tuo tarpu patyrusiam Brendanui Haywoodui patikėta „užkamšyti“ skyles gynyboje, Bismackas Biyombo iki šiol neišmoko elementarių judesių baudos aikštelėje, o nemažai žaidimo laiko sulaukiantis Hakimas Warrickas dar praėjusį sezoną trynė „Suns“ atsarginių suolą.

Dar liūdnesnės naujienos „Bobcats“ pasiekė paskutinėse rungtynėse prieš „Rockets“ – kraupią traumą patyrė naujokas Michaelas Kidd-Gilchristas. Laimei, puolėjas atsipirko smegenų sutrenkimu ir į aikštelę grįš po kelių mačų.

Savaitės skaičiai

4. Kobe Bryantas aikštėje šį sezoną vidutiniškai praleidžia po beveik 39 minutes. Jei Los Andželo „Lakers“ žvaigždė ir toliau tiek žais, amerikietis prisijungs prie dar keturių atakuojančių gynyėjų: Lenny Wilkenso, Michaelo Jordano, Reggie Millerio ir Gary Paytono, kurie būdami 34 metų rungtyniaudavo mažiausiai po 38 minutes per mačą.

4. J.J. Redickas praėjusį mėnesį keturis kartus per rungtynes pelnė bent po 25 taškus. Tuo tarpu iki 2013–ųjų metų per 376 karjeros mačus gynėjas buvo surengęs tik tris tokius pasirodymus.

11. Portlando „Trail Blazers“ lyderis LaMarcusas Aldridge‘as praėjusį mėnesį atliko net 11 dvigubų dublių ir pagerino savo asmeninį rekordą.

25. Kitas Portlando „Trail Blazers“ narys J.J. Hicksonas šį sezoną atliko 25 dvigubus dublius ir pagal juos nusileidžia tik Zachui Randolphui ir Davidui Lee, kurie abu buvo išrinkti į „Visų žvaigždžių“ rungtynes.

45. Atlantos „Hawks“ lyderis Joshas Smtihas praėjusį mėnesį nuo baudų metimo linijos atakavo vos 45 procentų taiklumu. Amerikietis iš 62 metimų prametė net 34.

479. Prieš išvykdamas į Torontą Rudy Gay, vilkėdamas Memfio „Grizzlies“ marškinėlius, per savo karjerą sužaidė 479 reguliaraus sezono rungtynes ir tapo komandos rekordininku. Dabar lygoje yra tik penki krepšininkai, galintys pasigirti tokiu pasiekimu, t.y. Los Andželo „Lakers“ žvaigždė Kobe Bryantas, Dalaso „Mavericks“ puolėjas Dirkas Nowitzki bei Majamio „Heat“ ekipoje pirmąją vietą pagal sužaistas rungtynes vienoje komandoje dalinasiDwyane‘as Wade‘as ir Udonis Haslemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių