NBA atkrintamųjų beprotybė: kas paneigs prognozes? (porų apžvalga)

Šiąnakt baigėsi NBA reguliarusis sezonas. Pajėgiausioje pasaulio krepšinio lygoje kovą dėl trofėjaus atkrintamosiose varžybose tęs 16 klubų. Savaitraštis „Vilniaus diena“ jus supažindina su visomis aštuoniomis čempionato poromis ir pateikia savo prognozes.

Rytų konferencija

Kaip jau įprasta, dėl 8-osios pozicijos besivaržančioms komandoms, kuri garantuoja vietą atkrintamosiose varžybose, čia reikėjo iškovoti žymiai mažiau pergalių, nei paskutiniesiems Vakarų konferencijos aštuntuko klubams.

Majamio „Heat“ – Milvokio „Bucks“

Tokia ekipa Rytuose šiemet yra Milvokio „Bucks“, kuri jau pirmajame raunde susitiks su absoliučiu reguliaraus sezono nugalėtoju Majamio „Heat“. Nors teigiama, kad NBA atkrintamosiose prognozės yra nedėkingas dalykas, tačiau šiuo atveju viskas daugiau nei akivaizdu: už save kalba ne tik „Heat“ 27 pergalių serija (antra ilgiausia per visą lygos istoriją), tačiau ir kaip niekad stabilus ir dominuojantis LeBrono Jameso žaidimas. Jei saulėtosios pakrantės atstovų neišguldys traumos, Brandono Jenningso vedamiems elniams kiekviena pergalė bus svarus pasiekimas.

Nenuspėjama baigtis

Niujorko „Knicks“ – Bostono „Celtics“

Kitose dvikovose intrigos nepalyginamai daugiau. Galingiausiai per 19 metų startavęs Niujorko „Knicks“ konferencijos ketvirtfinalio serijoje susigrums su nenuspėjamaisiais Bostono „Celtics“. Pora įdomi dėl kelių priežasčių.

Abejose komandose nestinga vis dar aukščiausiame lygyje žaidžiančių veteranų – niujorkiečių garbę gina Jasonas Kiddas (40 m), Marcusas Camby (39 m), Kenyonas Martinas, Pablo Prigioni (abu po 35). Keltus į priekį tempia Kevinas Garnettas (36), Jasonas Terry ir Paulas Pierce‘as (abiems po 35). Korekcijų į Bostono komandos žaidimą įnešė sausio pabaigoje rimtai susižeidusio Rajono Rondo netektis. Nors pačiame jėgų žydėjime esančio Carmelo Anthony faktorius Niujorkui suteikia nemenką pranašumą, „Celtics“ tikrai nenusitekę taikstytis su poros autsaiderių vaidmeniu.

Indianos „Pacers“ –  Atlantos „Hawks“

Pastaraisiais metais Indianapolio klubo rezultatai tik gerėja. Prieš keturis metus „Pacers“ apskritai liko už atkrintamųjų varžybų borto, o pernai konferencijos pusfinalyje sukėlė daug triukšmo, kai po įtemptos serijos 2:4 pripažino „Heat“ pranašumą. Indėnų sėkmė – ne akla. Sistemingas kelerių metų skautų darbas atsipirko. Tai – ateities komanda, kurioje vos vienas krepšininkas yra perkopęs trisdešimtmečio ribą (Davidas Westas). Paulas George'as, George'as Hillas, Roy'us Hibbertas, Geraldas Greenas, Danny Grangeris. Šie žaidėjai byloja apie šviesias klubo perspektyvas.

Komandos panašios ne tik žaidimo filosofija. Vanagams atkrintamosiose jau eilę metų nepavyksta pasiekti skambių pergalių, tačiau kodėl šie metai negalėtų būti išimtimi? Jeffas Teague‘as ar Joshas Smithas yra pakankamai subrendę ir talentingi žaidėjai, jog galėtų Atlantos klubą mestelti į naujas aukštumas. Vis dėl to, prastokas sezono finišas ir Liouso Williamso trauma pasėjo nemenką nerimo sėklą.

Bruklino „Nets“ – Čikagos „Bulls“

Iš Niujorko priemiesčio į Brukliną šį sezoną persikėlęs „Nets“ – kupinas ambicijų. Klubas žaidžia bene geriausią krepšinį per pastarąjį dešimtmetį ir nėra linkęs sustoti ties pirmuoju atkrintamųjų varžybų etapu. Kas gali pakišti koją? Komandos nestabilumas ir individualios žaidėjų ambicijos. Dabar jau buvęs „Nets“ vyr. treneris Avery Johnsonas buvo pripažintas spalio-lapkričio geriausiu Rytų konferencijos strategu, tačiau gruodį dėl žaibiškai smukusių klubo rezultatų buvo atleistas. Šioje varžybų stadijoje daug kas priklausys nuo to, kaip P.J. Carlesimui pavyks susitvarkyti su sudėtingu charakteriu pasižyminčiu Bruklino ekipos lyderiu Deronu Williamsu.

„Bulls“ nuo pat sezono pradžios verčiasi be naudingiausio praėjusio reguliaraus sezono žaidėjo Derricko Rose‘o. Buliai įrodė, kad į atkrintamųjų varžybų traukinį gali užtikrintai patekti net ir be pagrindinio varikliuko. Nors komandoje netrūksta individualiai stiprių žaidėjų (Nate‘as Robinsonas, Carlosas Boozeris, Luolas Dengas ar Joahimas Noah), tačiau tolimesnės Čikagos galimybės skendi migloje. Visi supranta, jog net ir sugrįžęs D. Rose‘as solidų žaidimą demonstruotų neišsyk. Kita vertus, visą šį sezoną, skirtingai nuo praėjusio, buliai pratinosi žaisti be D.R, o tai reiškia, kad atkrintamosiose varžybose komanda neturėtų atrodyti sutrikusi. Intriga čia gyva.

Vakarų konferencija

Čia Jutos „Jazz“ ir Los Andželo „Lakers“ dėl galimybės žaisti atkrintamosiose varžėsi iki paskutinių reguliaraus sezono rungtynių. Netekę savo vedlio K. Bryanto ežeriečiai galutinėje rikiuotėje aplenkė ne tik Jutos klubą, bet ir D. Motiejūno Hjustono „Rockets“. Ar „Lakers“ bus lengvas grobis?

Oklahomos „Thunder“ – „Hjustono „Rockets“

Praėjusių metų NBA vicečempionai varžovus į neviltį varo ir šį sezoną. Kevino Duranto ir Russello Westbrooko vedama „Thunder“ negalvoja apie nieką kitą, kaip apie saldų revanšą finale ir sosto užgrobimą. „SuperSonics“ palikuonys ištroškę titulų, jų šansus pozityviai vertina ir lažybų bukmekeriai. Tačiau jaunųjų superžvaigždžių kelias iki finalo bus tikrai ne rožėm klotas. Reikalams pasvirus į blogą pusę, didvyrio vaidmens dažniausiai imasi įspūdingu šuoliu ir sprogstamuoju greičiu pasižymintis R. Westbrookas. Tačiau įžaidėjui neretai pritrūksta šalto proto ir racionalių sprendimų kokybės.

„Rockets“ vaikinai į atkrintamąsias prasimušė po ketverių metų pertraukos. Pastarasis sezonas simbolizuoja komandos renesansą. Į Hjustoną atvyko Jeremy Linas, Jamesas Hardenas, Omeras Ašikas, o tokie naujokai kaip Terence‘as Jones‘as ir antroje sezono pusėje atsiskleidęs D. Motiejūnas į „Rockets“ ateities viziją įpučia dar daugiau vilties. Komanda jau seniai nebėra lygos pastumdėlė. J. Hardenas su raketomis prieš buvusius komandos draugus pajėgus pasispardyti. Tačiau panašu, kad atkrintamųjų loterijoje „Rockets“ gavo  bene nepalankiausią varžovą iš visų įmanomų variantų.

San Antonijaus „Spurs“ – Los Andželo „Lakers“

Dar viena veteranų dvikova. Pavydėtiną stabilumą pastaruosius 15 metų demonstruojanti „Spurs“ nuolat šmirinėja ties geriausiųjų papėde. Paskutinį kartą Timo Duncano, Emanuelio Ginobilio, Tony Parkerio kompanija čempionų žiedus matavosi 2007-aisiais. NBA aistruolio akiai nuobodokas, tačiau užtikrintas Greggo Popovičiaus auklėtinių žaidimas leidžia ne kartą per anksti nurašytam klubui išsilaikyti aukštumoje.

Visą sezoną ant atkrintamųjų varžybų ribos balansavę „Lakers“ prieš lemiamas kovas neteko ilgamečio ekipos flagmano Kobe Bryanto. Neabejotina, kad vyr. treneris Mike‘as D‘Antonis privalės rasti būdų, kaip mobilizuoti šoko ištiktą komandą, jeigu nenori čempionato baigti jau šį mėnesį. K. Bryantas jau  buvo beišmokstąs dalintis kamuoliu, o jo darbo etika ir atsidavimu krepšiniui žavėjosi net priešininkai. Ekipos įžaidėjas Steve‘as Nashas jau anksčiau išreiškė nusivylimą šiuo sezonu. Omenyje 40-metis veteranas turėjo ne tik nesibaigiančias traumas ir netikėtai prastus klubo rezultatus, bet ir žymiai sumenkusį savo vaidmenį. Galbūt tai šansas žvaigždžių prisodrintam klubui įrodyti, kad „Lakers“ nėra vieno žaidėjo komanda. Ar S. Nashas, Dwightas Howardas, Pau Gasolis ir kiti pajėgūs tai padaryti?

Denverio „Nuggets“ – Golden States „Warriors“

Poroje – veržliųjų įžaidėjų akistata. Buvęs žalgirietis, dabar „Nuggets“ lyderis Ty Lawsonas prieš „Warriors“ vijurką Stepheną Curry.

T. Lawsonas su kompanija padus pernai kaip reikiant svilino „Lakers“ (serija pralaimėta 3:4). Šiemet Denverio klubas nemažino apsukų ir reguliarųjį sezoną Vakarų konferencijoje baigė trečioje vietoje. Tiesa, komandai šiemet jau nebebadės Danilo Galilinari, o traumą neseniai patyrė ir kita svarbi „Nuggets“ žaidimo figūra - krašto puolėjas Kennethas Fariedas. Ekipos vyriausiasis treneris George‘as Karlas nepraranda vilties, kad vienas iš kertinių žaidėjų į aikštę grįš jau šios serijos pradžioje.

Oklendo kariams šis sezonas kaip niekad džiugus. Įžaidėjas S. Curry labiausiai prisidėjo prie to, kad „Warriors“ į atkrintamąsias prasibrautų po šešerių metų pertraukos. Įdomu ir tai, kad klubas per 19 metų čia žais vos antrąjį kartą! Tačiau dabartiniams ekipos žaidėjams istorijos faktai nė motais. „Warriors“ su Davidu Lee, Draymondu Greenu, Richardu Jeffersonu ir jau minėtuoju S. Curry yra pavojingas varžovas bet kuriam klubui.

Los Andželo „Clippers“ – Memfio „Grizzlies“

Dar prieš kelis metus šios komandos kapanojosi tarp lygos autsaiderių, o dabar yra rimti pretendentai žaisti bent jau konferencijos finale. Tokie vardai kaip Blake‘as Griffinas, Chrisas Paulas, DeAndre Jordanas ar Jamalis Crawfordas kalba už save. Pernai „Clippers“ pirmajame atkrintamųjų raunde po 7 rungtynių serijos triumfavo ne prieš bet ką kitą, o prieš „Grizzlies“ ekipą. Konferencijos pusfinalyje angelai buvo priversti pripažinti „Spurs“ pranašumą. Koks likimas jų laukia šiemet?

Susižaidusią ir pergalėms subrendusios „Grizzlies“ komandos šansus gerokai sumažino Rudy Gay‘aus išvykimas į Torontą. Lokių sunkusis krašto puolėjas Zachas Randolphas yra pripažinęs, jog NBA, visų pirma, yra galinga verslo mašina, ir su tuo turi susitaikyti tiek krepšininkai, tiek klubų gerbėjai. Vis dėl to, teigti, netekus R. Gay‘aus „Grizzlies“ žaidimas sugriuvo ir rieda tik iš inercijos būtų klaidinga. Mike‘o Conley, Marcas Gasolio it Tony Alleno vedini grizliai vis dar pajėgūs pakutenti padus ne vienam favoritui.

O kokių komandų akistatas už Atlanto labiausiai seksite jūs?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių