Moksleivių lygos teisėjai naujame sezone pasirengę mažiau klysti

Kol Moksleivių krepšinio lygos (MKL) komandos intensyviai rengėsi 2010-2011 m. sezonui, nesnaudė ir lygos teisėjai.

Penkiuose miestuose Lietuvos krepšinio federacijos Teisėjų asociacija ir MKL organizavo seminarus, kuriuose stengėsi jaunus teisėjus supažindinti su pasikeitusiomis darbo taisyklėmis ir kitomis problemomis.

MKL pirmame ir antrame divizione dirba daug patirties turintys LKL ir NKL teisėjai, o trečiajame divizione dirba mažiau patyrę jaunesnieji kolegos. Su jaunais MKL teisėjais dirbę vyresnieji arbitrai negailėjo pagyrų sparčiai teisėjavimo kokybę gerinantiems studentams ir moksleiviams.

Kvalifikaciją kėlė seminaruose

„Manau, kad seminarai pavyko“, - sakė Teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas. - Vien dėl to, jog dalyvavo gausus būrys krepšinio teisėjų. Vien Kaune jų buvo apie 50, o Klaipėdoje apie 30. Aš, manau, kad didelį būrį vaikinų pavyko supažindinti su naujomis krepšinio taisyklėmis.

Vyriausiajam teisėjui K. Pilipauskui pritarė ir jo kolegos - vyriausias Kauno apskrities arbitras Rimas Navickas ir vyriausias Šiaulių apskrities teisėjas Antanas Ramanauskas.

„Aš vykdžiau teisėjų seminarus Palangoje ir Panevėžyje. Abiejuose susirinko po 50 jaunųjų teisėjų. Šiemet matėsi aukštesnis lygis, žmonės susirinko jau ne pirmą kartą, supranta apie ką kalba vyksta“, - pasakojo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) varžybose dirbantis A. Ramanauskas. - Visi testai parodė, kad teisėjai gerai pasirengę tiek fiziškai, tiek teoriškai. Manau, šiemet žengėme žingsnelį į priekį“.

Krepšinio teisėjas R. Navickas taip įžvelgia kokybinį žingsnį pirmyn.

„Šiemet į MKL teisėjų seminarus atvyko žmonės atsakingiau žiūrintys į šitą darbą, - kolegai antrino geriausias praėjusių metu Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) arbitras R. Navickas. - Pernai pagrindinis tikslas buvo atvažiuoti ir gauti licenciją, o šiemet viskas buvo organizuojama žymiai rimčiau.

Atvyko jaunimas, vyresniųjų klasių moksleiviai arba studentai, kontingentas buvo iki 30 metų amžiaus. Kaip jie atrodys aikštelėje, čia yra kitas klausimas, bet jeigu laiko egzaminus, taisykles žino ir gerai pasiruošę fiziškai, tai ir aikštelėje atrodys gerai“.

Teisėjams – psichologinės gudrybės

Daug labiau patyrę kolegos jauniems Moksleivių lygos teisėjams mėgino perteikti kuo daugiau žinių ir psichologinių gudrybių.

„Stengėmės bent jau preliminariai supažindinti su taisyklėmis, šiek tiek paaiškinti teisėjavimo mechaniką. Toks yra pradinis teisėjavimo įvadas. Manau, per ta pusdienį jie tikrai gavo žinių. Tai bent jau kažkiek padės gerinti jų darbą“, - užtikrintai tvirtino ne vienerius metus geriausiu Lietuvos teisėju rinktas K. Pilipauskas.

„Moksleivių lygoje neužtenka vien gero taisyklių žinojimo ir fizinio pasirengimo. Labai svarbų vaidmenį vaidina psichologinis pasiruošimas arba kitaip psichologinis tvirtumas, - kalbėjo R. Navickas. - Šitie žmonės teisėjauja trečiuose divizionuose, tai ten būna įvairių spaudimų tiek iš trenerių, tiek mokyklos vadovų ar žiūrovų pusės. Spaudimas labai didelis, tačiau ne visi žmonės jį atlaiko. Labai svarbu, kad žmonės rimtai žiūrėtų į savo darbą, tada lengviau bus ir aikštelėje“.

„Teisėjus reikėjo supažindinti su naujausiais pakeitimais, taisyklių interpretavimais, kaip reikia suprasti tas naujoves, - pastebėjo A. Ramanauskas. - Dar vienas labai svarbus dalykas – teisėjų mechanika. Tai toks dalykas, ką teisėjas turi daryti nuo atėjimo į salę, kas už ką atsakingas, kas kur turi žiūrėti ir t.t. Manau, teisėjai gavo daug naudos“.

Jaunųjų krepšininkų tėveliai – teisėjų baubas

Didžiausia problema Moksleivių lygos varžybose teisėjai įvardina – vaikų tėvelius. Pasak didelę patirti turinčių arbitrų, jie nuolatos spaudžia jaunus teisėjus ir juos užgaulioja.

„Kuo mažesni vaikai rungtyniauja, tuo daugiau į rungtynes susirenka tėvelių. Jie tiesiog nesuprasdami tam tikrų epizodų, spaudžia teisėjus. Vaizdelių kartais būna nelabai gražių, - savo pamastymais dalinosi A. Ramanauskas.

„Lietuvos krepšinio federacijoje (LKF) jau prieš kokius šešerius – septynerius metus buvo nagrinėjamas klausimas, ką daryti su vaikų tėveliais varžybų metu. Jokių panašių klausimų neiškyla LKL ar kokioje kitoje lygoje, bet teko svarstyti būtent MKL tėvelius, - prisiminė K. Pilipauskas. - Jie labai agresyvus ir įžeidinėja mus. Vienintelė galimybė tą problemą išspręsti, kaip mes kalbame su MKL vadovybe, tai užtikrinti saugumą varžybų vietose, bent jau kažkokį minimalų. Privalu, kad būtų saugos tarnybos ar koks policijos pareigūnas, kurie sugebėtų palaikyti tvarką salėse“.

Vaikų krepšinio taisyklių niuansai skiriasi nuo suaugusių

Dar daugiau problemų MKL teisėjams sudaro ir skirtingas krepšinio taisyklių taikymas. Vaikų varžybose slypi daugybė niuansų.

„Kuo mažesni vaikai, tuo daugiau įvairiausių niuansų būna, - tikino A. Ramanauskas. - Moksleivių lygoje, jaunučių čempionatuose, būna visokių taisyklių išskirtinumų. Vaikų krepšinyje negalima gintis aikštės (zonine) gynyba, tik asmenine, o treneriai ir teisėjai tai supranta skirtingai. Kartais treneriai net bando piktnaudžiauti tais dalykais. Jie spaudžia teisėjus, o tie praranda koncentraciją savo darbe, pradėdami žiūrėti kokią gynybos sistemą naudoja komandos. Jauniems teisėjams yra sunkoka daryti du darbus vienu metu“.

Tačiau Lietuvos garsūs teisėjai vieningai sutaria, kad jaunųjų arbitrų žinių stažas tikrai padidėjo ir teisėjavimo lygis Moksleivių lygoje turėtų pakilti.

„Teisėjų lygis, kurie važinės su komandomis, tikrai pakilo. Mes jiems akcentavo, kad jie jau dabar turės atstovauti teisėjų asociacijai. Nesvarbu, kad juos ir toliau kvies teisėjauti mokyklos. Kadangi jie dabar gaus oficialias licencijas, tai jie privalės ir jas išsaugoti, - kalbėjo vyriausiasis arbitras R. Navickas. - Jeigu teisėjas tendencingu teisėjavimu padės kažkuriai komandai, jis praras licenciją. Manau, kad teisėjai pradės suprasti, jog yra arbitrai, o ne komandų atstovai. Dabar tas žmogus turi teisėjo licenciją ir privalo atstovauti teisėjų asociacijai“.

Kaip ir kiekvienais metais didelį dėmesį teisėjams skirs Moksleivių krepšinio lyga, kuri ir šiemet aprengs virš 300 arbitrų teisėjų uniformomis.


Šiame straipsnyje: MKL

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių