M.Gecevičius: sezonas sudėtingas visomis prasmėmis (interviu)

Martynui Gecevičiui – ne pats lengviausias metas. Pirėjo „Olympiacos“ legionierius iš Lietuvos svarbiose dvikovose dažniausiai tik nuo atsarginių suolo stebi, kaip dėl pergalių pergalių kovoja komandos draugai.

Snaiperiui apie situaciją „Olympiacos“ gretose kalbėti sudėtinga, tačiau lietuvis jau ir taip šia tema yra pasakęs nemažai. „Mano situacija tokia sudėtinga, kad sunku ką nors komentuoti – praktiškai nežaidžiu. Laukiu savojo šanso ir tiek. Kartais sunku. Viskas gali priklausyti nuo vienos minutės: ar gerai apsigynei, ar įmetei. O kai neturi daug laiko, stengiesi daug negalvoti, nes kitaip gali palūžti psichologiškai“, – dar Eurolygos reguliariajame sezone viešėdamas Kaune sakė M.Gecevičius.

Graikijos čempionate jis per 13 minučių spėja rinkti 8,6 taško (74 proc. dvit., 45 proc. trit.), bet Eurolygoje Giorgos Bartzokas mūsiškiui leidžia pasireikšti vidutiniškai vos po 7 minutes.

Jei niekas nepasikeis ir M.Gecevičius iki sezono pabaigos prasėdės ant „Olympiacos“ atsarginių suolo, galima numanyti, kad lietuvis tikrai neliks Pirėjo klube. Po tokių dviejų sezonų krepšininko vertė nepakilo, tačiau neblogas būdas ją pasikelti – nacionalinė Lietuvos rinktinė. Sėkmingu pasirodymu M.Gecevičius galėtų ne tik pasikelti savo kainą rinkoje, tačiau ir prisiminti žaidėjams džiaugsmą teikiantį svarbesnį vaidmenį komandoje.

Užtrenktos durys noro nesumažino

M.Gecevičius atskleidė, kad dabar į galimybę žaisti Lietuvos ekipoje tikrai nežiūri kaip į galimą trampliną. Juk nemiršta viltis dar šį sezoną galutinai atsiskleisti „Olympiacos“ komandoje.

„Apie rinktinę tikrai negalvoju, nes sezonas labai ilgas ir sudėtingas visomis prasmėmis. Bet jei kviestų, aišku, būtų malonu ir tikrai neatsisakyčiau. O kaip bus, priklauso nuo daug dalykų“, – įvykiams už akių neužbėgo M.Gecevičius.

Du metus iš eilės jis neatstovavo Lietuvos rinktinei Europos čempionate bei olimpiadoje. 2012–aisiais tais pačiais metais Europos čempionu tapęs gynėjas net nebuvo kviečiamas į nacionalinės ekipos stovyklą. Tuometinis rinktinės vairininkas Kęstutis Kemzūra neįpaišė M.Gecevičiaus į savo schemas.

Pats Martynas nemėgsta žvalgytis į praeitį. „Jos nepakeisi. Tai jau parašyta istorija ir jos neatsikratysi, todėl galvoti apie tai tikrai nereikia“, – pasakojo tritaškių specialistas.

Tačiau M.Gecevičius ne iš tų, kurie nepravėrę nacionalinės komandos durų įsižeidžia ir vėliau atmestinai žiūri į rinktinės trenerių kvietimus. Galbūt prie naujojo Lietuvos stratego Jono Kazlausko „Olympiacos“ legionierius turės daugiau šansų? Specialistas tikrai turėtų išbandyti snaiperį.

Pats M.Gecevičius su J.Kazlausku dar nėra dirbęs, bet turi tautiečio darbą įvertinančių argumentų: „Apie Kazlauską žinau tik iš kalbų. Tačiau, pavyzdžiui, Graikijos rinktinės ir „Olympiacos“ bet kam treniruoti neduoda. Sprendimas priimtas ir nereikia galvoti, geras jis ar ne. Reikia dirbti ir padaryti, kad jis būtų geras.“

Kartų kartai – natūralumas

Kaip ir Jono Mačiulio, taip ir Martyno Krepsinis.net paklausė apie poziciją, kurios Lietuvos treneriams reikėtų imtis: savo sprendimais spartinti kartų kaitą ir nuo 2013 metų Europos čempionato grūdinti jaunimą, ar į Slovėniją vežtis visus geriausius nepriklausomai nuo jų amžiaus.

„Aš manau, kad žaisti turi geriausi sveiki krepšininkai. Turime ir gerų patyrusių, ir jaunesnių žaidėjų. Taip kad treneriams belieka tik išsirinkti, ko jiems reikia ir sulipdyti tai į vieną komandą. O kartų kaita natūraliai vyksta visada“, – samprotavo M.Gecevičius.

Kad ir kokią sudėtį surinktų J.Kazlauskas, jai Europos pirmenybėse teks grumtis su Serbijos, Juodkalnijos, Makedonijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Latvijos krepšininkais. Nors prie Senojo žemyno krepšinio grandų šioje grupėje be lietuvių priskiriami tik serbai, M.Gecevičius drausmina galvojančius apie lengvas pergales: šiais laikais visi moka žaisti krepšinį, todėl silpnų varžovų tiesiog nebėra. Ypač svarbu nešvaistyti taškų pirmajame etape, nes pergalės gali turėti labai didelės įtakos kitame etape.

„Anksčiau galėdavai sakyti, kad vienus ar kitus varžovus be problemų įveiksi, bet dabar jau niekas taip nebenuvertina priešininkų. O jei tai padaro, lieka nubaustas, – perspėjo M.Gecevičius, optimistiškai vertinantis lietuvių galimybes jau šių metų Europos čempionate. – Manau, kad Lietuva šiemet turės gerą komandą ir jei tik viskas bus sudėliota į savo vietas, viskas turėtų būti gerai.“

Graikijoje jaučiasi gerai

Pusantrų metų Pirėjuje jau gyvenantis M.Gecevičius priprato prie graikų kultūros, vietinių gyventojų. Portalui Krepsinis.net žaidėjas pasakojo, kad šioje šalyje nesusiduria su jokiomis problemomis.

Pasak lietuvio, su dauguma graikų nesunkiai galima susikalbėti angliškai, jie – draugiški. M.Gecevičius savo patirtimi gali patvirtinti, kad draugiškumui ir gerai nuotaikai daug įtakos daro ir šiltas klimatas.

Tiesa, pats „Olympiacos“ atstovas į graikų gyvenimo ritmą „neįšoko“. „Gyvenimo ritmas manęs nelabai paliečia, nes daugiau gyvenu savuoju krepšinio ritmu“, – sakė M.Gecevičius.

Graikų prekeiviai ir barų darbuotojai minioje ir užrištomis akimis galėtų atskirti nevietinius – gatvėje šalia savo darbovietės stoviniuojantys pietiečiai klientus vilioja taip maloniai lyg būtų seni geri draugai: dažnai pokalbį užmezga tiesiog paklausdami laiko, klausia, iš kur esi atvykęs, siūlo jaukiai pasisėdėti kavinukėje ar bare, užtikrindami aukščiausios klasės produktą.

„Nelabai daug kur vaikštau pėsčiomis, todėl galbūt jiems ir dėl to nepavyksta manęs pagauti“, – pasakojo M.Gecevičius.

Nelaidoja abiejų grandų

M.Gecevičiui šiemet du kartus teko stoti į kovą su Kauno „Žalgiriu“. Pirmą sykį Lietuvos čempionai netikėtai itin užtikrintai išsivežė pergalę iš „Olympiacos“ namų arenos. Tiesa, supykę graikai Kaune atsiėmė vieną tašką.

Lietuviui daug kartų per savo karjerą jau teko kovoti su „Žalgiriu“, tačiau kauniečiai niekada nebuvo tokie solidūs. Kas pasikeitė? Visų pirma, M.Gecevičius neabejoja, kad „Žalgiris“ tokios stiprios komandos neturėjo jau ilgą laiką.

„Kauno „Žalgiris“ šiemet sustatytas į vietas. Surinkti geri žaidėjai, kurie žino, ko iš jų nori treneris, žino jiems skirtą vaidmenį. Tai komandai yra labai svarbu ir naudinga. Namie žalgiriečiai apskritai žaidžia labai gerai, nes turi dar ir puikų palaikymą“, – žalgiriečius gyrė M.Gecevičius, dažniausiai prieš juos kovojęs dar atstovaudamas Vilniaus „Lietuvos rytui“.

Deja, tačiau pastarajai komandai sekėsi kur kas prasčiau – sostinės klubas krito jau reguliariajame sezone. „Tokio jų pasirodymo tikrai nesitikėjau, nes buvo komandų, kurias vilniečiai tikrai galėjo įveikti“, – tinklalapiui Krepsinis.net teigė M.Gecevičius.

„Olympiacos“ ekipos narys svarstė, kad tokį pasirodymą greičiausiai lėmė trenerių bei žaidėjų kaita. Žaidimas tiesiog nesiklijavo, prisidėjo ir pralaimėjimai paskutinėmis sekundėmis. „Tiesiog kartais taip jau būna“, – mano krepšininkas.

M.Gecevičius pažymėjo, kad „Lietuvos rytas“ šį sezoną surinko ne tokius pajėgius legionierius kaip anksčiau. Vis dėlto, lietuvio teigimu, svarbiausia daryti išvadas. Bet dėl nesėkmingos pirmos sezono pusės nereikia daryti tragedijos. „Liko antra sezono pusė, todėl dar yra laiko kažką pakeisti ir įrodyti“, – „Lietuvos ryto“ sezono nelaidoja buvęs klubo lyderis.

Krepšinis.net, Donatas Urbonas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių