M.Balčiūnas: viską įvertinę, nusprendėme imtis šios avantiūros

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) nusprendė žengti sunkų, tačiau visų šalies krepšinio sirgalių labai lauktą žingsnį. Šiandien Kaune vykusio LKF vykdomojo komiteto posėdžio metu nuspręsta teikti paraišką šalyje organizuoti 2012-ųjų metų olimpinių vasaros žaidynių Londone krepšinio turnyro atrankos varžybas.

„Imtis tokio žingsnio buvo šiokia tokia avantiūra, tačiau žinant kokią turime patirtį, infrastruktūrą bei investicijas, kurias esame jau padarę, nusprendėme, jog šią avantiūrą daryti verta“, - kalbėjo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Pasaulinė FIBA atrankos turnyro šeimininkui kelia tris finansines sąlygas. „Pirmą mokėjimą 55 tūkst. litų šalis kandidatė turi sumokėti iki šio mėnesio pabaigos. Šiandien sulaukėme vykdomojo komiteto pritarimo, kad šiuos pinigus reikėtų mokėti. Šis kandidatavimo mokestis nėra grąžinamas. Antras atskaitos taškas – 1 mln. 300 tūkst. Lt depozitas turi būti pervestas į FIBA sąskaitą iki gruodžio pradžios. Didysis renginio teisių mokestis – 10 mln Lt – turi būti sumokėtas iki gruodžio 13 dienos, kai bus patvirtintas turnyro organizatorius“, - pasakojo LKF generalinis sekretorius.

„Europos čempionatas mūsų šalyje parodė, kad net tokie dideli ir brangūs renginiai gali būt rentabilūs. Į Senojo žemyno pirmenybes buvo parduota daugiau nei 150 tūkst. bilietų, kurių vidutinė kaina yra 214 Lt. Į Lietuvos rinktinės rungtynes bilietai buvo dar brangesni. Atrankos turnyro formatas būtų toks, kad Lietuvos krepšinio rinktinė namuose sužaistų 4-5 rungtynes. Potencialiai mes galėtume pardavinėti bilietus į 5 rungtynes. Šį atrankos turnyrą Lietuvai gali padovanoti šalies sirgaliai, arba gali padovanoti verslas“, - skaičiavo M.Balčiūnas.

Jis prasitarė, jog vedė derybas su šalies vyriausybės vadovais ir patikino, kad Lietuvai yra per brangu per vienerius metus turėti du tokio lygio didžiulius sporto renginius.

„Dedame visas viltis į verslą ir savivaldą. Kalbamės su dviejų didžiųjų miestų savivaldybėmis. Finansiškai tokį turnyrą labiausiai apsimokėtų rengti didžiausioje arenoje, t.y Kaune. Pirmiems dviem mokėjimams LKF turi lėšų. Ieškojome didžiojo investuotojo trečiam mokesčiui ir jį suradome. Šiai dienai turime patvirtinimą iš vienos privačios kompanijos, kuri sutinka užmokėti tuos 10 mln Lt, arba kitaip tariant išpirkti iš federacijos visus būsimo turnyro atrankos bilietus. Tačiau ji nori tam tikros garantijos. Todėl kalbamės su savivaldybėmis ir valstybinėmis įmonėmis tik dėl garantijų“, - tikino M.Balčiūnas.

Kas yra tas didysis rėmėjas, atskleista nebuvo, tačiau generalinis sekretorius prasitarė, jog tai yra vienas iš LKF rėmėjų. Jį įvardinti LKF pažadėjo maždaug po dviejų savaičių.

Įvykdžiusi visas finansines sąlygas, Lietuva gali tikėtis sėkmės. Taip pat vienas LKF vadovų prasitarė, kad vyksta derybos su Rusija, jog ši atsisakytų konkuruoti dėl teisės surengti atrankos turnyrą.

„Blogiausias dalykas, kuris galėtų įvykti, jei FIBA tarp Europos šalių pradėtų rengti varžytuves. Sunkiai įsivaizduoju, kad šis atrankos turnyras būtų iškeltas į kitą žemyną, kadangi būtent Europoje vyks olimpiada. Lietuva galėtų būti pati patraukliausia kandidatūra, kadangi turime labai gerą infrastruktūrą bei suorganizavome vieną svarbiausių turnyrų, kuris labai pakelė pasaulinio krepšinio reitingus. Su Rusija pinigais varžytis negalėtume. O tokia sąlyga, kad federacija gali skirti ir daugiau pinigų nei 10 mln Lt., yra numatyta. Derimės su jais, kad jie nekandidatuotų. Jau esame sutarę su Makedonija ir Graikija. Rusai dar dvejoja, tačiau galime tikėtis, jog liksime vienintelė Europos šalis kandidatė“, - apie susidariusią situaciją kalbėjo M.Balčiūnas.

Jis pažymėjo, kad jei turnyras vis dėlto vyktų Rusijoje, jis finansiškai tikrai nebūtų toks sėkmingas kaip Lietuvoje, kadangi tiek bilietų į rungtynes tikrai nebūtų parduota. „Jie daugiausiai tikėtųsi valstybinių įmonių paramos, nes renginys neatsipirktų. Tačiau rusai tikrai neprieštarauja atvykti pas mus ir sužaisti dar vieną aukšto lygio turnyrą. Juolab, kad juos čia visi myli ir palaiko‘, - svarstė generalinis sekretorius.

Tiesa, M.Balčiūnas prisiminė 2008-ųjų metų olimpiadą Pekine, kai atrankos varžybos buvo surengtos Graikijoje. „Tačiau nemanau, jog tai galėtų pasikartoti“, - kalbėjo jis.

Federacijos vadovai yra įsitikinę, kad Lietuvos rinktinė privalo patekti į olimpines žaidynes, o jei turnyras vyks mūsų šalyje, pasiekti šį tikslą bus žymiai lengviau.


Šiame straipsnyje: BalčiūnasLKF

NAUJAUSI KOMENTARAI

gen.SEKRETORIUS

gen.SEKRETORIUS portretas
Lietuvoj rusus myli ir juos palaiko. Tu asile uz tokius zodzius tai tau reikia ausis nupjauti. Kur tu ;sekretoriau; matei nors viena sali. kur juos palaikytu ir gerbtu?

Kaip Sekundės banke

Kaip Sekundės banke portretas
reikia pinigų - pinigų yra !!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių