A lyga: svorio kategorijos ima keistis (apžvalga)

Per kova ir balandį ketvirtis A lygos pirmenybių jau baigėsi. Visoms komandoms sužaidus po aštuonerias rungtynes, galima daryti pirmas išvadas.

Pagrindinė jų būtų, kad čempionatas tapo dar įdomesnis negu ankstesniais metais.

Nes kuriame ankstesniame čempionate praeitų pirmenybių nugalėtojas jau pirmą ratą buvo praradęs net 8 taškus? Juolab patyręs pralaimėjimą nuo priešpaskutinę vietą praėjusį sezoną užėmusios komandos? Jau po pirmo rato matyti, kad svorio kategorijos A lygoje ima keistis.

„ATLANTAS“. Negana to, kad niekas nesitikėjo, kad pirmojo rato Klaipėdos futbolininkai bus pirmoje vietoje, jais ir toliau niekas netiki. Nelaiko rimtu pretendentu į A lygos auksą. Kažkodėl visiems atrodo, kad „Atlantas“ ims ir sustos. Pavyzdžiui – labai susilpnės per vasaros perėjimų langą.

Kodėl turėtų susilpnėti? Gal kaip tik atvirkščiai – sustiprės? Ypač, jei įgyvendins svarbiausią savo dabarties tikslą – laimės LFF taurę ir pateks į Europos lygos atranką, kas garantuotų papildomas pajamas ir reikalautų, kad komanda būtų kuo stipresnė, kad tų pajamų gautų kuo daugiau.

Šiemetinis „Atlantas“ jau nėra tas pernykštis, kuriam visi pranašavo, kad jei ne po šio, tai po kito turo, klubas turi bankrutuoti, išnykti. Po to, kai klaipėdiečiai rado finansinių partnerių iš Rusijos, visos kalbos apie blogą klubo finansinę situaciją baigėsi. Reikia tikėtis, kad jos bent jau šiemet ir neatsinaujins. O jei taip – uostamiestyje turime labai rimtą pretendentą į A lygos auksą.

Nelabai keista. Nors legionierių „Atlante“ bent jau kol kas nėra, komandoje žaidžia futbolininkai, turintys ir Lietuvos rinktinės patirties. Kaip treneris Konstantinas Sarsanija juos nuteikia kovai, tegu lieka jo paslaptimi, bet faktas, kad „Atlanto“ vyrai kaskart trokšta pergalės. Ir laimi.

„ŽALGIRIS". Vilniaus klubas, pradėjęs nuo pralaimėjimo „Atlantui“, bandė atsigaut ilgokai. Pirmų jo trijų mačų, vykusių „Sportimoje“, rezultatai gerbėjų nedžiugino. Tik išėjęs iš maniežo į lauką, „Žalgiris“ ėmė žaisti taip, kaip ir dera komandai, kuri vadinama realiausia pretendente į A lygos auksą. O pirmą kartą užlipę ant tikros žolės vilniečiai nušlavė „Sūduvą“ tokiu rezultatu, kokiu prieš tai buvo laimėję tik 1991-aisiais - 5:0.

Jau pernai vos tašku nuo čempionų atsilikęs „Žalgiris“ šiemet dar labiau sustiprėjo, pasikvietęs kelis naujus žaidėjus,tarp jų ir Lenkijos rinktinėje rungtyniavusį Jakubą Wilką.

Ir nors 2012-ųjų rudens „Žalgirio“ įvarčių mašina Kamilis Bilinskis šiemet blizga jau nebe taip ryškiai, neatrodo, kad vilniečiai dėl to labai sielotųsi. Potencialu ši komanda lenkia bet kurią kitą. Ir atsarginių suoliuku.

Per taurės pusfinalio pirmąsias rungtynes su „Atlantu“ Gargžduose, žaisdamas toli gražu ne pagrindine sudėtimi „Žalgiris“ nenusileido ypatingą svarbą taurės turnyro mačams teikiančiam „Atlantui“.

„EKRANAS“.
Po aštuntojo A lygos turo „Ekrano“ ir jo trenerio Valdo Urbono keliai išsiskyrė.  Kodėl taip įvyko, aiškiai nepasako nei klubas, nei treneris. Bet suprasti nesunku. Prieš tai penkis kartus paeiliui čempionu tapęs „Ekranas“ šiemet per pirmąjį ratą patyrė du pralaimėjimus ir kartą sužaidė lygiosiomis. Tai negali tenkinti į čempionus vėl pasišovusio klubo.

Juolab, kad į Panevėžio stadioną susirenkantys aistruoliai jau seniau kalbėjo tema: „V. Urbonas jau išsisėmė, reikia permainų“.

Jie tų permainų geidė ir tada, kai komanda laimėjo vienas pirmenybes po kitų. V. Urbonas yra sėkmingiausias „Ekrano“ treneris. Nuo tada, kai jis stojo prie klubo vairo, „Ekranas“ nuo pjedestalo taip ir nenulipo.
Nežiūrint į tai, kai „Ekrane“ V. Urbono nebeliko, aktyviausi klubo gerbėjai iškėlė šūkį su padėka penkis kartus čempionu tapusiam treneriui.

Žodžiu, trenerio permainą „Ekranas“ jau turi. Vietos galutinėje turnyro lentelėje pasikeitimo irgi labai gali sulaukti. Ir tai kažin ar priklausys nuo V. Urbono ar naujojo komandos stratego.

Jau pernai rudenį Panevėžio klubas atrodė silpnesnis nei pavasarį, praradęs kelis futbolininkus. Per žiemą jo sudėtis dar labiau pasikeitė ne į gerąją pusę. Ir trečia čempiono vieta šiuo metu nestebina nė kiek. Nepaisant to, kad komandą papildė žaidėjas, rungtyniavęs net Ispanijos „La Ligoje“ bei rezultatyviausias pernai metų Lietuvos pirmenybių futbolininkas, potencialu „Ekranas“ jau neprilygsta „Žalgiriui“, užsidegimu gerokai nusileidžia „Atlantui“.

Garsios užsieniečių pavardės nė kiek nesustiprino „Ekrano“ gynybos. Per žiemą atsisveikinę su veteranais Ignu Dedura, Mantu Samusiovu ir vartininku Emilijumi Zubu, panevėžiečiai jau įsigudrino praleisti 11 įvarčių.

„KRUOJA“.
Beveik kasmet A lygoje atsiranda po tokį klubą, kalbant apie kurį daugiau dėmesio kreipiama ne į jo rezultatus ar užimamą vietą, o į finansines problemas. Dabar futbolo užkulisiuose taip kalbama apie „Kruoja“.

Liežuviai jau ne kartą plakė, kad „šis mačas – tai jau tikrai „Kruojos“ paskutinis“. Kad futbolininkai negaunantys atlyginimo žada išsiskirstyti ir panašiai.

Ne visos šios kalbos yra be pagrindo. Sužaidus vos kelis turus iš komandos pasitraukė kone visi legionieriai, kurių Pakruojo klubas buvo susikvietęs 11, ir prancūzas treneris Sebastienas Roques‘as.

Tačiau kam tų ketvirtų lygų prancūzų ar italų „Kruojai“ prireikė,  kai komandoje žaidžia nemažą patyrimą A lygoje turintys futbolininkai, ir žaidžia taip, kad vargu ar kuris nors iš buvusių užsienio mėgėjų ar pusiau mėgėjų, vargu ar galėtų į jos pagrindą pretenduoti? Nepaisydama jokių finansinių negandų, „Kruojos“ komanda užima ketvirtą vietą ir verčia kiekvieną varžovą su ja skaitytis.

Tolesniam „Kruojos“ išlikimui gali padėti „Žalgiris“. Jei jis laimėtų LFF taurę, Pakruojo ekipa įgautų teisę žaisti Europos lygoje ir, suprantama, UEFA materialinį paskatinimą nesiskirstyti.

„ŠIAULIAI“.
Šiaulių ekipai jau vykstant sezonui pasisekė rasti brangakmenį. Iš „Kruojos“ po kelių turų į „Šiaulius“ perbėgęs gruzinas Giorgis Alaverdašvilis nuo pirmo mačo tapo šios komandos lyderiu.

G. Alaverdašvilio vedami „Šiauliai“ pirmą ratą buvo vienintelė komanda, pajėgusį apraminti „Atlanto“ įkarštį ir nugalėti jį.

Tiesa, rezultatyvusis gruzinas Šiauliuose gyvens tik iki vasaros. Jis nežada užsilikti A lygoje ilgiau. Ir nuo to, ar sugebės „Šiauliai“ atrasti, kas jį pakeičia, gali priklausyti, kokią vietą ši komanda užims.

„SŪDUVA“
. Ilgus metus be prizų nelikdavusi „Sūduva“ šiemet, atrodo, pažeis šią tradiciją. Klubas po pernai susimažino biudžetą, atsisveikinu su ne vienu futbolininku ir „Sūduva“ tapo lygos vidutinioke. Beje, labai priklausoma nuo savo lyderio Rafaelio Ledesmos. Nors Marijampolės futbolo gerbėjai turi naują numylėtinį – visada besistengiantį kovoti Nerijų Valskį, rezultatai labiau priklauso nuo brazilo nusiteikimo. Sekasi R. Ledesmai žaidimas – „Ekranas“ vos išplėšia iš „Sūduvos“ tašką, nesiseka – „Žalgiris“ marijampoliečius sutriuškina 5:0.

„DAINAVA“.
Pasikeitus „Dainavos“ klubo vadovams, pasikeitė ir jos požiūris. Šimtaprocentinai iki šiol lietuviška buvusioje Alytaus komandoje šiemet trys legionieriai iš egzotiškų šalių: Trinidado ir Tobago, Kirgyzstano pilietybę turintis kamerūnietis ir Prancūzijos bei Malio pilietis. Tiesa komandos pajėgumas nuo to vargu ar pakilo.

„BANGA“.
Stabiliai šeštą vietą vis užimanti „Banga“ dėl jos šiemet turės labai sunkiai pakovot. Ir tai vis vien negarantuos, kad gargždiškiai neatsidurs žemiau. Bent jau pagal pirmojo rato rezultatus didelių prošvaisčių „Bangai“ nesimato.

„Bangą“ palikus treneriui Vaidui Žutautui, stratego postą užėmė vilnietis Mindaugas Čepas. Abu jo treniruojamos komandos mačai su A lygos lyderiais baigėsi pralaimėjimais.

Jeigu „Bangai“ ir nepavyktų pagerinti savo žaidimo, treniruojant naujajam strategui, ji galėtų pasiguosti nors tuo, kad audeklas su jos trenerio atvaizdu, kabo aktyviausių „Žalgirio“ fanų tribūnoje net per rungtynes su „Banga“.

„TAURAS“.
Tauragės komanda per aštuonerias rungtynes surinko vos vieną tašką. Bet Tauragės futbolo gerbėjai gali džiaugtis, kad jis vis dėl to pajėgė startuoti A lygoje. Didelių ambicijų šis klubas neturi, o savo nelengvos finansinės padėties neslepia.

TEISĖJAI. Per visą ratą – nė vieno skandalo, susijusio su šiurkščiomis teisėjų klaidomis. Nei žaidėjų ar trenerių skundų juos „nuteisėjavusiais“. Netgi įžeidimai iš tribūnų teisėjams skamba ne taip dažnai, kaip esame pripratę girdėti.

Ar tai sutapimas, ar pasikeitusios Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos nuopelnas, sužinosime per kitus ratus. O po pirmo, teisėjų darbu galima tikrai pasidžiaugti.

„SMScredit.lt A lygos“ turnyro lentelė

(vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):

1. Klaipėdos „Atlantas“      8  7  0  1  16:6   21
2. Vilniaus MFD „Žalgiris“   8  6  1  1  17:4   19
3. Panevėžio „Ekranas“       8  5  1  2  20:11   16
4. Pakruojo „Kruoja“         8  4  2  2  12:10   14
5. „Šiauliai“                8  3  3  2  12:11   12
6. Marijampolės „Sūduva“     8  3  2  3  14:11   11
7. Gargždų „Banga“           8  1  1  6   6:17   4
8. Alytaus „Dainava“         8  1  1  6   6:20   4
9. Tauragės „Tauras“         8  0  1  7   5:18   1


Šiame straipsnyje: Evaldas RaziulisAtlantasA lyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių