L.Varanavičius: futbolo rinktinės rezultatai nuvylė

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius per susitikimą su žiniasklaidos atstovais neslėpė nusivylimo nacionalinės rinktinės rezultatais.

„Šiai rinktinei buvo negailima nieko, tačiau rezultatai nuvylė. Vis dėlto reikia specialistų vertinimo ir bendros diskusijos“, - sakė L.Varanavičius, pridūręs, kad trenerio portugalo Jose Couceiro ateitis Lietuvos rinktinėje bus aptarta rugsėjo 30-ąją LFF vykdomajame komitete.

Mūsų šalies futbolininkai jau neturi galimybių iškovoti kelialapį į 2010 metų pasaulio čempionato finalo turnyrą, o neseniai vykusias atrankos 7-osios grupės rungtynes svečiuose pralaimėjo 1:2 vienai silpniausių planetoje Farerų salų ekipai.

L.Varanavičius taip pat pasidalijo Europos ir Lietuvos futbolo naujienomis. Temas padiktavo UEFA vykdomojo komiteto, kurio narys yra ir LFF prezidentas, posėdis.

Masinis futbolas šiuo metu yra vienas LFF prioritetų. Tai - ir rengiamos Lietuvos futbolo strategijos pagrindas. Beje, įvertinant LFF pasiekimus skatinant futbolo masiškumą, UEFA vykdomojo komiteto posėdyje Lietuva buvo priimta į UEFA „Grassroots“ (masinio, neprofesionalaus futbolo) chartiją.

„Europoje suprantama, jog be masiškumo nebus aukštų rezultatų ir profesionaliame lygmenyje. Deja, Lietuvoje valdžios vyrams ir moterims tokio požiūrio dar labai trūksta, arba jo nematyti darbuose. Šiuo metu daugiausiai dėmesio skiriama olimpiečiams, rezultatų įvertinimui, tačiau beveik nesirūpinama pamainos auginimu. Jeigu artimiausiu metu ši užsilikusi tarybinė sistema nebus pakeista, po kelerių metų nebebus kam skirti premijų už rezultatus“, - sakė L.Varanavičius.

Anot LFF prezidento, viena aktualiausių problemų - pasenusi lėšų skirstymo sistema sporto mokykloms. Šiuo metu išgyventi gali nebent valstybinės sporto mokyklos, nors vaikus rengia ne vien jos. „Kartu su kitomis sporto federacijomis inicijavome sporto įstatymo parengimą, kuris dabar laukia savo eilės Seime. Jo principas - pinigų krepšelis popamokinei veiklai. Vaikas pats galės pasirinkti, kur jam geriau sportuoti ir ten „nusinešti“ savo piniginį krepšelį. Reikia, kad vaikai sportuotų, krepšinį, futbolą ar karatė - jau ne taip svarbu, nes sportuojantis vaikas pats atsirinks sporto šakas, svarbiausia, kad jis parodytų susidomėjimą“, - teigė LFF vadovas. 

L.Varanavičius informavo, kad LFF šiuo metu vykdo 9 masinio futbolo programas. Prieš penkerius futbolą sportuojančių vaikų buvo vos 1000, šiandien jų yra -  20 tūkstančių, kitais metais planuojama 30 tūkstančių. „Siekiame, kad bent du procentai šalies gyventojų užsiimtu futbolu. Tai mūsų pagrindinis tikslas šiuo metu ir rengiamos futbolo strategijos pagrindas. Vėliau jau galėsime kalbėti ir apie rezultatus“, - sakė L.Varanavičius.

UEFA vykdomojo komiteto posėdyje daugiausiai diskutuota dėl „Financial Fair Play“ sistemos bei licencijavimo taisyklių pakeitimų, liečiančių finansinę klubų padėtį.

L.Varanavičiaus teigimu, ši sistema bus privaloma visiems klubams, kurie žais UEFA čempionatuose ir taurių turnyruose, jau nuo 2012 m.

„Financial Fair Play“ sistemos esmė paprasta - klubai galės išleisti tik tiek, kiek uždirbs. Taip pat bus reguliuojamas pirktų ar išnuomotų žaidėjų skaičius. Vienintelė išlyga bus taikoma investuojant į klubo infrastruktūros gerinimą bei vaikų ir jaunimo ugdymą“, - sakė L.Varanavičius.

Pereinamuoju laikotarpiu tam tikri sistemos elementai jau bus ir Lietuvoje. „Artimiausiu metu rinksimės su klubais ir tarsimės, kokias  šios sistemos dalis galėtume įtraukti į savo licencijavimo tvarką. Turiu tik pastebėti, jog Europoje dauguma klubų pritaria šiai finansinei priežiūrai. Tokiu būdu konkuravimo galimybės vyks labiau sportiniu principu, o ne finansiniu - pasitraukus aktyviam rėmėjui, klubas išvengs tiesioginės bankroto grėsmės“, - papasakojo LFF prezidentas.


Šiame straipsnyje: VaranavičiusCouceiro

NAUJAUSI KOMENTARAI

Liulius Kledaras

Liulius Kledaras  portretas
Kai atstatydins Varanaviciu , Lietuvos futbolas vel atgis - skaldant lygas , zaidimo kokybe tikrai negeres !

nesikeik

nesikeik portretas
Nežinau, ką gero Varanavičius nuveikė Lietuvos futbolo labui. Žinau, tik, kad jam pavyko sėkmingai sužlugdyti Lietuvos klubų varžybas. Lygos kažkokios išsibarsčiusios. Pažiūrėti nieko įdomaus nėra. Tai ir žiūrovų stadionuose nesusirenka(ateina tik ištikimiausi fanai).

ROM

ROM portretas
Negi tas asilas galvoja , kad antraeilėse antraeilinių lygų komandose pagrinde atsarginių vietas šildantys futbolininkai pajėgūs kovoti pasaulio ar Europos čempionate ? Portugalas bent padarė iš tų vyrukų KOMANDĄ , kuri 5/6 laiko , kaip anksčiau , nebesėdi gynyboje , o bent jau bando žaisti normalų futbolą .
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių