L.Varanavičiumi nepasitiki ir Europa

Lietuvoje prieštaringai vertinamas Futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius nesulaukė palaikymo ir Paryžiuje surengtame Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) kongrese.

Gandai pasiekė UEFA

Slaptu balsavimu UEFA nariai nusprendė, kad lietuvis nevertas būti vykdomojo komiteto (VK) nariu antrą kadenciją iš eilės.

Balsavimo išvakarėse Paryžiuje, duodamas interviu įsitaisęs ant minkštos  "Hilton" viešbučio sofos, L.Varanavičius buvo nusiteikęs gana optimistiškai. Jis tikino, kad "daugumą pažadų tikrai įvykdėme". Tačiau UEFA būstinę buvo pasiekusi kitokia informacija: Senojo žemyno futbolo vadovai žinojo, kad aukščiausioji šalies futbolo lyga virtusi lažybų lyga, jie buvo informuoti ir apie tai, kokiose stadionuose rungtyniauja futbolininkai – futbolo aikštės tapo ne Lietuvos pasididžiavimu, bet gėda.

Gerai nusiteikęs L.Varanavičius nebuvo linkęs kalbėti apie tai, kaip sužlugdė vieną pajėgiausių šalies klubų – "Vėtrą" ir perėmė jos stadioną, kaip Naujosios Vilnios stadionas virto tik neišpildytais pažadais. Jis nekomentavo ir futbolo bendruomenės jam viešai išsakomų kaltinimų, kad savo veikla L.Varanavičius sugriovė aukščiausiąją Lietuvos futbolo lygą.

Teigiama, kad kai kurie UEFA atstovai Lietuvos futbolo vadovui kėlė su tuo susijusius klausimus. Už aiškius atsakymus gavę eilinę viešųjų ryšių dozę, balsuodami jie parodė, kaip vertina Lietuvos futbolo padėtį ir federacijos prezidento veiklą.

Esą UEFA vadovams nuostabą kėlė ir kai kurie L.Varanavičiaus pareiškimai. Iki šiol UEFA vykdomojo komiteto nariai prisimena jo raginimą taupyti. Kaip? Nebeskraidyti pirmąja klase. "Provincialus Lietuvos futbolo vadovo mentalitetas taip ir liko nusuprastas", – rinkimų rezultatus komentavo informuoti šaltiniai UEFA.

Pritrūko balsų

Rožinės L.Varanavičiaus iliuzijos buvo išsklaidytos dar  pirmajame rinkimų etape. Jame į UEFA vykdomąjį komitetą buvo išrinkti šeši nariai iš septynių. Tarp jų L.Varanavičiaus pavardė nenuskambėjo. Iš trylikos kandidatų Lietuvos atstovas liko aštuntoje vietoje, surinkęs 21 balsą.

L.Varanavičiui nepasisekė ir antrame rate – jo surinktų 12 balsų neužteko, nes artimiausias konkurentas rumunas Mircea Sandu surinko 15 balsų.

"Dvejus metus buvau vykdomojo komiteto narys ir dabar man paramą pareiškė didelės šalys – tokios kaip Vokietija, Olandija, Italija, Anglija", – UEFA kongreso išvakarėse interviu Lietuvos žiniasklaidai gyrėsi L.Varanavičius.

Po vakarykščių rinkimų L.Varanavičius nebeatsiliepė telefonu. O Lietuvos futbolo autoritetai prakalbo apie tai, kad po to tokio Europos futbolo bendruomenės antausio jam derėtų trauktis ir iš LFF vadovo posto.  "Ar L.Varanavičius turėtų atsistatydinti. Pažiūrėkite į jo darbo rezultatus ir tokių klausimų nebekils", – nedviprasmiškai rėžė vienas geriausių visų laikų Lietuvos trenerių Benjaminas Zelkevičius.

Veržėsi ir į politiką

Šiemet LFF vadui nepasisekė ne vien UEFA VK rinkimuose – katastrofą patyrė ir jo politinė karjera.

L.Varanavičius su visuomeniniu judėjimu "Vieningas Kaunas" rengėsi dalyvauti rinkimuose į Kauno miesto tarybą, tačiau atsiėmė dokumentus.

"Sakė, kad tam, jog ateityje nebūtų interesų konflikto, jis geriau pasitraukia, nes yra Futbolo federacijos prezidentas", – tąkart aiškino "Vieningo Kauno" lyderis Visvaldas Matijošaitis.

Kauno miesto vadovai sukritikavo L.Varanavičių, kad jis rūpinasi ne futbolo reikalais ar pagrindinio šalyje S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcija, o savo asmenine politine karjera ir klaidina kauniečius.

L.Varanavičiaus vadovaujama LFF žadėjo miesto savivaldybei investicijų į Kauno stadioną, tačiau galiausiai paaiškėjo, kad futbolo strategai nepasirūpino techniniu arenos rekonstrukcijos projektu ir skambūs pažadai virto muilo burbulu.

Kauno meras Andrius Kupčinskas LFF "investicijas" pavadino blefu ir politiniu šou.

Tebevadovaus M.Platini

"Mes privalome galvoti apie ateities kartas, futbolą, kurį norime palikti savo vaikams ir anūkams, – kalbėjo antrai kadencijai UEFA prezidentu išrinktas Michelis Platini. – Norėčiau, kad mums niekada nepristigtų drąsos priimti sprendimus, kurie garantuos, kad futbolas liktų toks, kokį mes jį mylime."

Prieš ketverius metus tapęs UEFA vadovu, buvęs Prancūzijos futbolo rinktinės lyderis šį kartą buvo vienintelis pretendentas į organizacijos prezidento pareigas.

2007-aisiais rinkimuose M.Platini nugalėjo švedą Lennartą Johanssoną vos keturių balsų persvara (27:23).

Benjaminas Zelkevičius, buvęs Lietuvos futbolo rinktinės treneris:

Ką galėtų šaliai duoti Lietuvos futbolo federacijos prezidentas, būdamas UEFA vykdomojo komiteto nariu? Manau, kad gali duoti daug. Daug daugiau nei būdamas tiesiog šalies futbolo federacijos prezidentu. Ten susirenka UEFA vadovai, kartu ruošia pranešimus, bendraujama gerokai aukštesniu lygiu.

Nežinau, kodėl L.Varanavičius nebuvo išrinktas į UEFA vykdomąjį komitetą. Futbolas yra didelis biznis. Gal kiti asmenys išrinkti, nes norima išplėsti geografiją? Tačiau nepatekimas į UEFA vykdomąjį komitetą LFF prezidentui nėra pliusas.

Žiūrėkime, kur eina mūsų futbolas – kokie rezultatai, ar kyla jaunimo lygis. Jau 20 metų neturime stadiono. Estai pasistatė, latviai pasistatė, nekalbu apie kitas šalis. Mes šiuo požiūriu – viena iš atsilikusių pasaulio šalių. Stadionas – ne tik valdžios, bet ir futbolo federacijos reikalas. Ji turi sugebėti įtikinti šalies valdžią, kad stadiono reikia, ir sugebėti gauti lėšų iš UEFA.

Neatmeskime tikimybės, kad rinkimams į UEFA vykdomąjį komitetą galėjo turėti Lietuvos futbolo A lygos lygis ir ją lydintys skandalai. Skandalai pliusų nepriduoda. Tačiau negaliu tų skandalų komentuoti, nes juose nedalyvavau. L.Varanavičius yra geras bankininkas, federacijai sukaupė turto, bet manau, kad turėtų skirti didesnį dėmesį vaikų ir jaunimo futbolui. Dirbu su vaikų komanda ir matau, kad federacijos vadovai vaikų futbole – reti svečiai. Ir vaikų futbolo finansavimas – per mažas. Tam reikėtų skirti daugiau dėmesio, nes futbolo lygis Lietuvoje labai žemas. O A lyga įtartina, nes į ją prileista komandų ne pagal sportinį principą, o pagal tai, kas turi daugiau pinigų.


Šiame straipsnyje: Liutauras Varanavičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Razborkė

Razborkė portretas
Na,supratot buratino kareiviai, kas jums bus, jei nuolankiai netarnausit chozainui.Buratin media apspjaudis ir pasijuoks.O Lietuvos futbolo geriausias čempionatas būtų,jei visos komandos priklausytų vienam ......ui, ir rezultatai ir keitimai būtų atliekami centralizuotai.O,jeigu rimtai,slogus gazietas darosi Kauno diena.Toks razborkių geltonlaikraštis.

sigis

sigis portretas
Neįtiko ne Europai, o buratinui. Seniai niekas netiki Kauno dienos paistalais. Pamazgų kibiras, o ne laikraštis. Gaila Kauno.

TAI

TAI  portretas
PER ŠITA VAGĮ IR KAUNE LIKO STADIJONAS NEPASTATYTAS.KA VEIKE STT.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių