Londonas 2012: kitokia olimpinė vasara

Reikia tik labai norėti ir svajonės pildosi! – turbūt tokiais žodžiais 2005-ųjų metų liepos 6-osios dieną apibūdintų tuometinis Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tonis Bleras. Būtent tada Londonas buvo paskelbtas miestu, rengsiančiu 2012 olimpines žaidynes, o Tonis Bleras buvo vienintelės šalies vadovas, atvykęs palaikyti savo miesto kandidato į finalinį balsavimą Singapūre.

Sutapimas ar lemiama detalė, tačiau buvo kalbama, kad asmeniniai ministro pirmininko pokalbiai su Tarptautinio olimpinio komiteto (vėliau TOK – autor.past.) nariais labai prisidėjo prie Londono pergalės. Ko gero, teigiamą įspūdį TOK nariams paliko ne tik entuziastingas Londono noras būti išrinktu 2012 metų olimpiniu miestu, bet ir konkretūs veiksmai: net neprasidėjus kandidatūrų kėlimui Londonas jau buvo ėmęsis urbanistinio miesto plėtimo, tobulinimo, infrastruktūros plėtros. Kilo nauji pastatai, buvo konstruojamos arenos, o Londono valdžia iš anksto sudarinėjo sutartis su miesto viešbučiais.

Šios detalės neliko nepastebėtos. Dar daugiau – finaliniame balsavime nuspręsta, kad po 64-erių metų pertraukos olimpinis deglas 2012 metais vėl bus įžiebtas Londone. Ir taip Londonas taps pirmuoju miestu, kuriame olimpinės žaidynės bus rengiamos trečią kartą – nuo 2012 metų liepos 27 d. iki rugpjūčio 12 d. Ankstesnės olimpiados Londone organizuotos 1908 ir 1948 metais.

Priešistorė
Londonas buvo vienas iš devynių miestų kandidatų, kurie iki 2003 metų liepos 13 d. teikė paraiškas ir kėlė savo kandidatūrą organizuoti XXX olimpines varžybas. TOK vertinimu, tik penki miestai gavo teisę tolimesniame etape varžytis dėl 2012 olimpinio miesto vardo: Maskva, Niujorkas, Madridas, Paryžius ir Londonas. 2004-aisiais metais visi šie miestai pateikę patikslintas paraiškas, nekantraudami laukė TOK sprendimo.

Galų gale, 2005-ųjų metų birželio 6 dieną TOK pateikė ataskaitas apie visą miestų penketuką: nei vienas miestas nebuvo eliminuotas, apie visus atsiliepta palankiai, o Paryžiaus ir Londono galimybės organizuoti olimpines žaidynes vertintos gana tolygiai. Ir TOK prezidento J. Rogge žodžiai, kad kova bus įtempta, o miestas nugalėtojas laimės dešimties ar mažesne balsų persvara, buvo pranašiški: 2005 metų liepos 6 d. Singapūre surengtame finaliniame balsavime Maskva krito pirmoji, Madridas ir Niujorkas buvo pašalinti po antrojo ir trečiojo etapo, o paskutiniame ture susirungus Paryžiui ir Londonui 4 balsų persvara miestu nugalėtoju buvo pripažintas Londonas. Olimpinis deglas nuo tada priklauso jam.

Namų darbai beveik paruošti

Didžiosios Britanijos širdis jau beveik pasiruošusi priimti ne tik olimpinių žaidynių dalyvius – pajėgiausius pasaulio sportininkus, bet ir visas jų palaikymo komandas, smalsuolius ir aktyvistus. Visus, kurie 2012 Londono olimpines žaidynes norės stebėti iš arti. Kaip skelbia oficialus žaidynių puslapis,  Londono ambicija – surengti žaidynes visiems ir kiekvienam, išpildyti visų lūkesčius ir olimpinę miesto šventę paversti didžiausiu pasirodymu žemėje. Skamba daug žadančiai, bet ar iš tiesų 2012-ųjų Londonas pajėgs sudrebinti pasaulį?

Vieta netoli Stratfordo nė iš tolo neprimena buvusio plyno lauko: maždaug 17.000 sportininkų ir teisėjų talpinantis olimpinis miestelis, susidedantis iš Olimpinio miesto ir Atletų miestelio, su 80.000-ies tūkstančių vietų stadionu, velodromu, krepšinio, rankinio, fechtavimosi, BMX lenktynių, dirbtiniais vandens telkiniais ir kitomis arenomis pamažu virsta išbaigtu kūriniu. Beliko tik apdailos darbai, žemę padengti veja, susodinti medžius, kitaip tariant, kuo stipriau prisijaukinti gamtą ir Olimpinis parkas bus baigtas.

Be visų sporto šventei reikalingų arenų ir stadionų, olimpinis miestas turi ir savo mokyklas, darželius, ligonines, neseniai išdygusį vieną didžiausią Europoje prekybos centrą, parkus, automobilių stovėjimo aikšteles – visą infrastruktūrą, reikalingą išvystytam urbanistiniam miestui. Pasibaigus 2012 olimpiadai, Londonas turės didžiausią Europoje viešąjį parką – būtent tuo virs olimpinis miestas. Performuotos erdvės bus atviros tiek mėgėjams, tiek profesionalams.

Planuojama, kad 2012 Londono olimpinės žaidynės neapsiribos vien sportiniais renginiais. Be viso to, tas 15 dienų Londonas taps tikra kultūros meka: pradenant filmų ir muzikos festivaliais, parodomis, grandioziniais teatrų pasirodymais ir baigiant įvairiais karnavalais.

Iš viso į Londoną atvyks apie 10,5 tūkst. sportininkų iš 205 valstybių, 5 tūkst. trenerių ir oficialių komandos asmenų, 20 tūkst. žiniasklaidos atstovų ir keli milijonai sirgalių.

Olimpiadoje kovos 26 skirtingų sporto šakų atstovai, o jų varžybos vyks 32 sporto kompleksuose.

Tikimasi, kad 2012 Londono olimpinės žaidynės taps žiūrimiausiu sporto renginiu per visą istoriją. Žaidynių biudžetą sudarantys 15 milijardų JAV dolerių leis renginio organizatoriams užtikrinti visakeriopą dalyvių bei žiūrovų saugumą. Londono mero Boriso Johnsono teigimu, dėl galimos teroristų grėsmės bus imtasi visų saugumo priemonių – darbo turės 12.000 policijos pareigūnų.

Nuo 20 iki 2012
Maždaug tiek svarų sterlingų turėjo atseikėti visi norėsiantys stebėti Londono olimpines žaidynes iš arti. Kaip kalbėjo 2012 metų olimpinių žaidynių organizacinio komiteto pirmininkas Lordas Coe – bilietai į svarbius renginius nebūna patys pigiausi. Ir ištikrųjų pavertus litais, gautume gan apvalią sumą – apie 7846 Lt. – tiek kainuoja brangiausi bilietai į olimpines žaidynes. Pigiausias variantas – apie 79 Lt.

Keletas renginių, tokie, kaip maratonas, sportinis ėjimas, dviračių plento varžybos, planuojama, kad bus nemokami. Papildomų nuolaidų į ankstyvąsias varžybas galės gauti vaikai iki 17 metų, o senjorai, t.y. sulaukę 60 metų, į tuos pačius renginius už bilietus mokės mažiausią kainą – apie 64 Lt (16 svarų). Kad bilietų kaina įvairuoja – akivaizdu: į pigiausias varžybas eiti išgalėtų bene visi, tačiau bus ir tokių sportinių žaidynių, kurių bilietui teks pakloti keletą atlyginimų.

Bilietai į 2012 Londono olimpines varžybas pardavinėti buvo pradėti 2011 metų kovo 15 dieną, į parolimpines žaidynes – šių metų rugsėjo 9 dieną.

Iš viso prekyboje būta 8,8 mln. bilietų – iš kurių apie 2,2 mln. skirta svarbiems asmenims, kaip antai, nacionalinio olimpinio komiteto nariams, olimpinių žaidynių rėmėjams bei partneriams. Taip pat tam tikra dalis bilietų bus išdalinti mokykloms – kaip impulsas, kad jaunoji karta aktyviau imtų domėtis sportu. Už visus parduotus bilietus žaidynių organizatoriai tikisi gauti 440 mln. svarų sterlingų.

Savanoriauk ir dirbk
„Mums reikalingi atsidavę ir norintys įsirašyti į istoriją! Vieną kartą gyvenime pasitaikanti galimybė – prisijunk!“ – tokiais šūkiais olimpinių žaidynių tinklapis kviečia visus norinčius dirbti ir savanoriauti 2012 Londono olimpinėse žaidynėse. Nesvarbu, kiek tau metų, kokia tavo tautybė, tikėjimas ar seksualinė orientacija – ieškok informacijos, teik paraiškas ir lauk žinių. Ir negalima nesutikti, kad tokie darbo pasiūlymai mėtosi dažnai.

Pasaulinės reikšmės įvykis galėtų tapti geru tramplynu, jei tik mokėsi tuo pasinaudoti: įsimintina patirtis, daugiakultūrė aplinka bei užmegzti kontaktai galėtų iš esmės keisti gyvenimą. Nors reikalingų dirbti žmonių skaičius siekia beveik 6.000, tačiau atranka į visas darbo pozicijas išlieka nemaža. Gyvenimo aprašymas tai tik pirmas žingsnis tikslo link: situaciją tavo naudai pakreiptų ankstesnio darbdavio rekomendacijos ar patirtis į aplikuojamą darbo poziciją. Vėliau sektų pokalbiai ir tik tada, jei atitiksi visus keliamus reikalavimus – vieta tavo.

Įspėjimas gudraujantiems: tie, kurie tikisi, kad gavę darbus arba savanoriaudami gaus ir bilietus į žaidynes, – klysta.

Duonos ir žaidimų
Tik nevisada žaidimai ir duona yra suderinami. Panašu, kad taip nutiks ir musulmoniškajam pasauliui, kadangi 2012 olimpinės žaidynės sutampa su švenčiausiu musulmonų mėnesiu – Ramadanu (nuo liepos 20 d. iki rugpjūčio 19 d.) Susilaikyti nuo valgymo, gėrimo, rūkymo, sekso yra kiekvieno musulmono pareiga, o valgymas be rimtos priežasties per šventąjį mėnesį islame yra laikomas nuodėme.

Kyla klausimas, kaip žaidynėse atstovauti savo šaliai seksis beveik 3000 musulmonų sportininkų, kai šventasis mėnuo jiems reiškia ne tik maldą, bet ir pasninką? Kaip rašo newscientist.com, sportininkams pasninkavimą leidžiama nukelti vėlesniam laikui, tačiau daugelio nuomone, religinės tradicijos gali nugalėti.... Nors kita vertus, nėra žinoma, ar pasninkavimas sumažina šansus laimėti – „susikaupimas per Ramadaną suteikia daugiau pranašumo“ – tokios nuomonės laikosi ir Didžiosis Britanijos Loughborough univesiteto mokslininkas Ronaldas Maughanas.

Daugelis musulmoniškų valstybių piktinosi paskelbta 2012 Olimpinių žaidynių data, tačiau TOK kontrargumentas, kad numatytas olimpiados laikas sutampa su britų vasaros atostogomis, yra gana stiprus. Nes kaip tik tada transportas bus ne toks sausakimšas, o tai lengvintų turistų galimybes pasiekti norimą vietą. Kitas motyvas – savanoriauti norinčių ir galinčių žmonių paieškos. Jos taptų ne tokia sunkia užduotimi, kadangi nuo darbo ilsintys žmonės mielai rinktųsi neapmokamą veiklą olimpiniame mieste.

Kaip atrodysime mes?
Kad antroji Lietuvos religija negavo tiesioginio kvietimo į 2012 Londono olimpiadą – visi matėmė. Ir skaudžiai stebėjome, kai Makedonija, sumaišiusi kortas, stumtelėjo Lietuvos krepšinio rinktinę laipteliu žemyn. Tačiau vilties, kad ir lietuviams nusišypsos laimė žaisti olimpiniame mieste, daug. O iškovoję kelialapį papildomame olimpiniame krepšinio atrankos turnyre, Londone įrodysime, kad esame verti būti tarp geriausių.

Be Lietuvos krepšininkų, į 2012-ųjų sporto sostinę iš Lietuvos planuojama išlydėti dar bent apie 70 sportininkų – lengvaatlečių, buriuotojų, dviratininkų, irkluotojų, imtynininkų, plaukikų, penkiakovininkų, badmintoninkų, tenisininkų, boksininkų, sunkiaatlečių, šaulių, gimnastų ir kitų.

2008 metais Pekino olimpiadoje varžėsi rekordinis lietuvių skaičius – net 71 mūsiškis, tačiau 2012-aisiais Londone Lietuva tikrai neturės net trijų itin pajėgių sportininkų: penkiakovinininkų Donatos Rimšaitės ir Andrejaus Zadneprovskio bei maratonininkės Živilės Balčiūnaitės, todėl pakartoti prieš ketverius metus Kinijoje pasiektus rezultatus, t. y. iškovoti penkis medalius (du sidabro – Gintarė Volugevičiūtė ir Edvinas Krungolcas ir tris bronzos – Mindaugas Mizgaitis, Virgilijus Alekna ir Andrejus Zadneprovskis), bus labai sudėtinga.

Įdomu žinoti:

  • „Citius, Altius, Fortius“ („Greičiau, Aukščiau, Stipriau“) – toks olimpinis šūkis buvo sugalvotas 1912.
  • Olimpinis himnas olimpinio komiteto buvo priimtas 1957 metais.
  • Olimpinių žaidynių vėliava ir olimpiniai vienas su kitu persidengę skirtingų spalvų žiedai baltame fone simbolizuoja penkių žemynų vienybę. Bent viena spalva randama bet kurios šalies vėliavoje.
  • Olimpinė ugnis simbolizuoja vienybę, taiką, draugystę.
  • Olimpinių žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijas lydi griežtos taisyklės, įsigaliojusios 1985 metais.
  • Atidarymo ceremonija pradedama šalių-dalyvių eisena į didįjį stadioną abėcėlės tvarka pagal valstybės pavadinimą: Graikijos sportininkai eisenoje turi pirmumo teisę, kadangi būtent graikai yra olimpinių žaidynių pradininkai. Olimpinio stadiono valstybė-šeimininkė visada žygiuoja paskutinė – taip užbaigdama plejadą. Kiekviena valstybė turi komandos atstovę moterį, kuri nešina valstybės pavadinimu visada eina priekyje, o už jos – vėliavnešys. Neapseinama be iškilmingų kalbų, olimpinio himno, olimpinės vėliavos pakėlimo bei olimpinės ugnies uždegimo – visa tai vainikuoja olimpinė priesaika. Į dangų išleisti balandžiai simbolizuoja taiką tarp valstybių.
  • Uždarymo ceremonijoje kiekvienos šalies atstovas pražygiuoja kartu su kitų šalių atstovais eisena simbolizuodami tautų vienybę. Skambant himnams, vyksta oficialus vėliavų nukėlimas. Kaip olimpinių žaidynių pradininkai – graikai pagerbiami ir kiekvienų žaidynių uždarymo ceremonijoje. Skambant graikų himnui, jų vėliava iškeliama pirmoji, jai iš dešinės iškeliama tos šalies vėliava, kurioje vyksta žaidynės, o iš kairės – šalies, kurioje bus kitos olimpinės žaidynės, vėliava.

Faktai - 2012 Londono Olimpiada:

  • Laikas: 2012 m. liepos 27 d. – rugpjūčio 12 d.
  • Planuojama, kad Londone susitiks apie 205 valstybės.
  • Galima bus pamatyti 26 skirtingų sporto šakų rungtis.
  • 2012 Londono olimpinių žaidynių logotipas sukėlė tikrą diskusijų audrą: pavyzdžiui, Iranas TOK pateikė oficialų protestą neva žaidynių emblema vaizduoja žodį „Zion“ („Sionas“), kiti teigė, kad šis logotipas sukelia epilepsijos priepuolius. Anot pačio TOK, emblemoje vaizduojami viso labo tik metai ir nieko daugiau - 2012. Kaip skelbia oficialus žaidynių tinklapis, pirmą kartą olimpinės ir parolimpinės žaidynės turės vieną ir tą pačią emblemą.

 

 

 

 

 


Šiame straipsnyje: Londono olimpiada 2012

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių