LKL pirmosios sezono pusės nusivylimai ir staigmenos (apžvalga)

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pirmenybių reguliarusis sezonas pasiekė pusiaują. Nutarėme pasižvalgyti, kaip sekėsi mūsų šalies krepšinio komandoms bei šių klubų žaidėjams pirmajame nacionalinio čempionato rate.

Lyderis

Gediminas Orelikas. Be jokių abejonių. Jei po sėkmingo praėjusio sezono daug kas tikėjosi, kad puolėjas ir šiemet žais gerai, tokio puikaus sezono ko gero negalėjo numatyti net didžiausi šalies krepšinio ekspertai.

22 metų 200 cm ūgio puolėjas per rungtynes renka po 18,9 taško (74,5% dvitaškių, 43% tritaškių, 87% baudų), atkovoja po 4,8 kamuolio, atlieka po 2,9 rezultatyvaus perdavimo ir perima po 1,1 kamuolio.

Ši statistika bei 23,5 naudingumo balų per kiekvieną susitikimą krepšininkui garantuoja ne tik rezultatyviausio, bet ir naudingiausio lygos pirmosios sezono pusės krepšininko titulą.

Sensacija

Prienų „Prienai“. Šios komandos pasirodymą pirmoje sezono pusėje galima laikyti tiesiog fenomenaliu – vienuolika pergalių iš tiek pat galimų.

Du pastaruosius sezonus bronzos medaliais pasidabinę prieniškiai jau sugebėjo patiesti ne tik ambicingąjį Klaipėdos „Neptūną“, principingąsias Pasvalio „Pieno žvaigždes“ ar kovinguosius Šiaulių „Šiaulius“, bet ir patį Vilniaus „Lietuvos rytą“.

Negana to, pergales pirmajame rate Virginijaus Šeškaus auklėtiniai iškovojo vidutiniškai 24 taškų skirtumu.

Pasikeitus lygos pergalių skaičiavimo sistemai, pirmą kartą šiame amžiuje būtent Prienų komanda taikosi į vieną iš pirmųjų dviejų vietų reguliariajame sezone, o tai reikštų savo aikštės pranašumą čempionato pusfinalyje.

Intriga

Turnyro lentelės vidurys. Kiekviena pergalė antrajame čempionato rate turnyro viduryje esančioms komandoms taps aukso vertės. Penktąją-devintąją vietas užimančius klubus po pirmųjų vienuolikos susitikimų skiria vos viena pergalė.

Tokios intrigos tarp lygos vidutiniokių seniai nebuvo, o atkaklūs ir permainingi susitikimai turėtų džiuginti ne tik čempionato vadovų, bet ir krepšinio mėgėjų akis.

„Šiauliai“, Panevėžio „Lietkabelis“, Kėdainių „Nevėžis“, „Pieno žvaigždės“ ir Utenos „Juventus“ veikiausiai kovos dėl keturių likusių kelialapių į atkrintamąsias varžybas ir šiame kontekste kol kas sudėtingiausiai atrodo panevėžiečių situacija.

Būtent „Lietkabelio“ klubas neteko beveik visų pirmoje sezono pusėje komandą „tempusių“ žaidėjų (Gyčio Sirutavičiaus, Kasparo Ciprusso, Vido Ginevičiaus, Martyno Andriukaičio), todėl naujajam vyr. treneriui Robertui Giedraičiui teks pasinaudoti visais savo sugebėjimais, jog jauną kolektyvą išlaikytų pergalių kelyje.

Intriga II

Ar Palangos komandai pavyks pakilti iš turnyro lentelės dugno? Šį sezoną paskutinės LKL komandos situacija yra nepavydėtina. Nebebus pereinamųjų rungtynių serijos, nebebus galimybės išlikti elite. Jei Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionai atitiks LKL keliamus reikalavimus, jie automatiškai pateks į stipriausią šalies krepšinio lygą.

Kol kas visus vienuolika susitikimų pralaimėjusius „Palangos/Triobet“ komandos vadovus ši situacija turėtų kaip reikiant gąsdinti, nes krepšinio ekspertai beveik vienbalsiai sutaria, jog iškritę į NKL palangiškiai vargu ar dar kada nors sugebėtų grįžti į elitinę lygą.

Nuogąstavimus patvirtina ir veiksmai. Palangos komanda sudarė sutartį su gražiai skambantį pavadinimą turinčia lažybų bendrove, kuri jau iki sezono pabaigos išmokėjo atlyginimus klube žaidžiantiems legionieriams.

Tai reiškia, kad žaidėjų kaita bent kuriam laikui pajūrio ekipoje turėtų aprimti, o gana solidūs pasirodymai po naujųjų metų prieš „Prienų“ bei Talino „Kalev/Cramo“ komandai suteikia vilties, jog intriga LKL turnyro lentelės dugne dar gali atgimti.

Intriga III

Ar Vilniaus „Sakalai“ baigs sezoną? Vilniečių šio sezono situaciją galima palyginti su visiems puikiai žinomu Maironio eilėraščiu apie Trakų pilį. Pinigų nėra, žaidėjai vienas po kito palieka komandą, tačiau klubas tebegyvuoja dar vis.

Ir ne tik gyvuoja, bet dar ir rodo visai neblogus rezultatus. Trys pergalės pirmajame rate ir visos galimybės išlikti LKL pirmenybėse visų pirma yra trenerio Romualdo Petronio nuopelnas.

Jei sostinės komandos vadovas Vytautas Kiaušas pagaliau sugalvos galimybę, kaip gauti bent dalį reikiamų pinigų, pagerės ekipos psichologinis klimatas, niekada ambicijų nestokojantys „Sakalai“ dar gali pridaryti problemų ne vienam aukščiau turnyro lentelėje esančiam klubui.

Geriausias treneris

Gintaras Leonavičius. Kai praėjusių metų spalio 15 dieną patyręs krepšinio specialistas stojo prie Kėdainių klubo vairo, komanda su vos viena pergale po keturių susitikimų žengė dešimtoje pozicijoje.

Per likusią pirmojo rato dalį kėdainiečiai laimėjo keturis sykius, patyrė tik tris nesėkmes ir šoktelėjo į septintąją pirmenybių poziciją.

Nors ribotas finansines galimybes turintis „Nevėžio“ klubas ir nepateko į antrąjį Baltijos krepšinio lygos (BBL) čempionato etapą, puikus jų pasirodymas LKF taurės turnyre bei šalies pirmenybėse neleis suabejoti, jog būtent G.Leonavičius yra svarbiausias veikėjas šioje ekipoje.

Lankomumas

Ar košė, ledai ir mineralinis vanduo Lietuvoje yra svarus argumentas pakviesti žmones į krepšinio rungtynes? Pažiūrėjus į pirmojo rato lankomumo vidurkį galime drąsiai pasakyti – TAIP!

Šalies pirmenybių debiutantės Kauno „LSU-Baltų“ ekipos namų rungtynes pirmajame rate vidutiniškai stebėjo 1550 žiūrovų ir tai buvo lankomiausios dvikovos visose šalies pirmenybėse.

Virš tūkstančio žiūrovų į savo dvikovas sutraukia ir Klaipėdos „Neptūno“ (vid. 1400 žiūrovų) ir Utenos „Juventus“ (vid. 1054 žiūrovai).

Sunkiausiai žiūrovus į arenas vilioti kol kas sekasi „Sakalams“, kurių dvikovų namuose nestebi net ketvirtis tūkstančio aistruolių.

Geriausiųjų penketukas

Į geriausiųjų žaidėjų penketuką šį kartą netraukėme Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubų atstovų, nes šios komandos lygoje sužaidė gerokai mažiau dvikovų, nei kitos ekipos.

Krepsinis.net nuomone, geriausiųjų LKL pirmojo rato žaidėjų penketukas turėtų atrodyti taip: Trevonas Hughesas (15,1 naud. bal.), Deividas Gailius (17,3 naud. bal.), Gediminas Orelikas (23,5 naud. bal.), Aurimas Kieža (18,8 naud. bal.) ir Tomas Urbonas (15,8 naud. bal.).

Geriausias šeštasis krepšininkas – Laurynas Samėnas.

Prasčiausiųjų penketukas

Pirmajame rate ne visiems krepšininkams žaidimas susiklostė taip, kaip buvo galima tikėtis dar neprasidėjus sezonui.

Krepsinis.net nuomone, prasčiausių pirmojo rato žaidėjų penketukas turėtų atrodyti taip: Giedrius Gustas (-1,5 naud. bal.), Arūnas Vasiliauskas (3,1 naud. bal.), Mantas Ruikis (3,8 naud. bal.), Martynas Andriukaitis (2,5 naud. bal.) ir Gediminas Žylė (0,9 naud. bal.).


Šiame straipsnyje: Gediminas OrelikasLKLPrienai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių